Stres testinde kapanmayan sistem, oyunlarda kapanıyor

Aithusan

Decapat
Daha fazla  
Sistem özelliklerim:

Ekran kartı: ASUS RX 6650 XT.
İşlemci: Ryzen 5 5500.
Anakart: MSI B450 m a promax.
RAM: 2x8 G.Skill Ripjaws 3000MHz.
PSU: Sharkoon SHP650v2.
Depolama: 240GB SSD ve 500GB HDD.
İşletim sistemi: W11 Pro.

Merhaba daha düne kadar hiçbir sorun yaşamazken bugün bilgisayarım oyuna girerken durduk yere kendini yeniden başlatıyordu, hatta bunun için bir konu açtım fakat birkaç test yaptıktan sonra anladığım durumdan ve forumda açtığım konudan daha farklı olduğunu anladım. SSD de yüklü olan Valorant ve CS2 oyunlarını açtığımda CS2 de oyunu açar açmaz, yani oyunun menüsü gelir gelmez bilgisayar kendini yeniden başlatırken, Valorant oyununda poligona girdiğimde ve 15-20 FPS'ye oyunu kitlediğimde bilgisayarda herhangi bir sorun olmuyor, ancak FPS kısıtlamasını kaldırdığımda FPS 300-350'lere çıktığında bilgisayar kendini yine yeniden başlatıyor. Buradan benim anladığım açık ve bariz ki sisteme yük bindiğinde sistemdeki herhangi bir donanımın olası arızası yüzünden sistem kendine yeniden başlatıyor. Sistemi 1 hafta önce format attırıp termal macunu bakımı toz temizlemesi vesaire yaptırdığım için zaten bu durumun 3. parti yazılımdan kaynaklandığını düşünmüyorum. Sistemi bir de OCCT ve FurMark gibi testlere soktuğumda sistemde hiçbir sıkıntı olmuyor GPU, CPU, Memory, VRAM gibi testlerde sistem %90-%100 gibi sayılarda çalışmasına rağmen sistem kendini reslemiyor. Bu durumdan sorunun PSU da olduğunu da düşünmüyorum çünkü yük altında dahi sistem res atmazken sadece denediğim Valorant ve CS2 oyununda yeniden başlatıyor. Ayrıca AMD driver'ımıda son sürümde ve bir arkadaşın önerisi üzerine 25.3.1 sürümünde denedim ama yine olumlu bir sonuç alamadım. HDD yüklü olan LoL'e girdiğimde ise FPS sınırlı olmamasına rağmen oyun kapanmadı bunun üzerine sorunun belki SSD diskimde olacağımı düşünüp bir de CS2 oyununu SSD'den HDD'ye atıp bir de orada açmayı denedim. Fakat yine bilgisayar kendine reset attı dediğim gibi OCCT ve FurMark testlerinde sıcaklık olsun görüntü bozulma olsun herhangi bir olumsuz bir şey ile karşılaşmadım. Oyunlarda da bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum çünkü birbirinden bağımsız 2 oyunda bu durumu test etmeme rağmen aynı sonucu aldım bir tek LoL'de 230-240 FPS'lerde 5-10 dk oynamama rağmen bilgisayar res atmamıştı belki de diğerlerine göre daha hafif bir oyun olduğundan olabilir. Sorunu anlamış değilim...

İşlemcinin core boost özelliğini açıksa kapat 3.6 Ghz olarak çalışsın, anakartında yanlış görmüyorsam 4 pin işlemci pini var bu da gerekli gücü işlemciye veremiyor demek, sorun ekran kartından ya da güç kaynadığından değil anakartından. Sorunun %99 çözülecek.

İşlemcinin Core Boost özelliğini açıksa kapat 3.6 GHz olarak çalışsın, anakartında yanlış görmüyorsam 4 pin işlemci PIN'i var bu da gerekli gücü işlemciye veremiyor demek, sorun ekran kartından ya da güç kaynadığından değil anakartından. Sorunun %99 çözülecek.

Hocam en son bu tiki açmıştım sizin dediğinizden anladığım kadarıyla bunu kapatmam mı gerekiyor?

Dosya Ekleri

• resim_2025-05-31_233438114.png
    resim_2025-05-31_233438114.png
    16,5 KB · Görüntüleme: 20
Disabled olarak ayarla. Bu arada 3.6'da CS2'de FPS'in düşecek, eğer imkanın varsa 8 Pin yuvalı bir anakart al.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Disabled olarak ayarla. Bu arada 3.6'da CS2'de FPS'in düşecek, eğer imkanın varsa 8 pin yuvalı bir anakart al.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam dediğiniz seçeneği kapatıp denedim ancak hâlâ sonuç aynı sisteme hiç OC yapmadım ve CPU aldığımdan beri 3.6 da çalışıyor eğer istediğiniz bir test vesaire var ise yapıp atabilirim. Ayrıca Amd Driver sürümüm şu anda 25.3.1 ve sistemde format attıktan sonra son 6-7 gündür hiçbir sorun yoktu bu ayarlarda kullanıyordum zaten hiçbir ayar değiştirmeme rağmen şu an bu sorunu yaşıyorum.

Arkadaşlar bu yanıtı daha sonra bu konuya bakacaklar için yazıyorum sorunu çözdüm yüksek ihtimal AMD'nin çöp gibi önümüze sunduğu drivera getirdiği güncellemeler yüzünden sanırsamki drivere gelen güncelleme tüm driver ayarlarını bozmuş sadece bende de olmuş olabilir emin değilim eski sürüme geçmeyi denediğimde sorun düzelmedi ancak driverinın fabrika ayarlarını sıfırlayınca durum çözüldü 12 saattir uğraşıyorum kimse kusura bakmasın ama bunu ekran kartı alacak arkadaşlara söylüyorum 3-5 lira kar edeceğim diye AMD ekran kartlarına bulaşmayın yoksa 3-4 ayda bir sizi cinnete sokacak sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz...

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı