Laptopu birkaç aydır kullanıyorum, ilk başlarda oyunlarda GPU'nun tüm gücünü az çok kullanabiliyordum neredeyse. 175 watt'lık GPU'da en azından 160 watt civarlarında güç tüketimi görüyordum her ne kadar ısınsa bile. Oyunlarda yine 86 dereceyi görüp limite takılıyordu anlayacağınız ama performans kaybı aşırı olmuyordu.
Son zamanlarda ise GPU'yu kullanan bir oyun açmamla beraber daha yeni ısınan soğutma bloğunun etkisiyle 170 watt dolaylarında başlayan güç tüketimi sadece 1-2 dk içerisinde GPU'nun 86-87 derece throttling limitine ulaşmasıyla beraber güç tüketimi kısa bir süre içerisinde 140 watt hatta 130 watt seviyelerine düşüyor ve tüm bunlar olurken GPU da izin verilen maksimum limit sıcaklığa ulaşıyor 87 derece dolaylarında sürekli.
Şimdi Dynamic Boost olayından dolayı GPU tam güç tüketimine ulaşmıyor diyebilirsiniz, işin bu boyutu da geçtiğini şöyle anlatayım, öncelikle GPU 150 watt + 25 watt da dynamic boost var. Dynamic Boost ile sağlanan ekstra 25 watt eğer işlemci aşırı yüksek güç tüketimine sahip değilse atıyorum 60 70 watt üstü değilse GPU'ya ekstradan 25 watt verebilecek ve toplam 175 watt'ın hepsi GPU'ya sağlanabilecek anladığım kadarıyla. Bunu da dikkate alarak oynadığım oyunlarda işlemci ne kadar güç tüketiyor ve bu GPU sıcaklığına ne ölçüde etki ediyor diye baktığım zaman işlemcinin nispeten düşük güç tükettiği oyunlarda bile GPU'nun 130-140 wattlarda dolaştığını gözlemledim. MSI Afterburner programında da GPU'yu limitleyen etken temperature yani sıcaklık olarak raporlanıyor, ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi.
Sıcaklık konusunda cidden bir sorun olduğuna ulaşmakla beraber sorunun soğutma sisteminde olamayacağını, sıvı metalin düzgün sürülemediği sonucuna ulaştım. Laptop bu ne bekliyordun diyenler olacaktır elbette ancak üstte açıkladığım gibi vaat edilen 175 watt değerine sadece 1-2 dakika ulaşabiliyor, ondan sonra da birkaç dakika içinde Dynamic Boost'u gözardı ettiğimiz haldeyken bile tam performansını göremiyor ve bu süre zarfında ise sürekli 86 derecede sabit bir şekilde limitlenmiş bir halde. Frekans olarak ise 2000 MHz'e hatta bunun biraz altına bile indiği oluyor, ki Nvidia'nın kendi sitesinden baktığımızda ve üreticinin üzerine eklediği frekansı düşünmediğimizde dahi bu kartın standart boost frekansı 2280 MHz olarak belirtilmiş ve ısınmasa 2300-2400 MHz rahat görüyor normalde. Tüm bu bahsettiğim sonuçlara yaklaşık 23 derece oda sıcaklığında ve Turbo modda ulaştım.
Danışmak istediğim olay ise nasıl bir yol izlemem gerektiği yönünde. Öncelikle sıvı metalin tekrar düzgün bir şekilde uygulanması gerektiğini biliyorum sorunu sadece bu çözebilir. Bunu kendim de uygulayabilirim ama biraz riskli bir işlem ve garanti devre dışı kalabilir. Diğer yandan servise gönderebilirim ama bu defa da normal diyerek olduğu gibi geri gönderebilirler, normal demeseler bile bu sorunu nasıl çözecekler, çözebilecekler mi emin değilim yani servis sıvı metali tekrar uygulayabilir mi ve çözer mi düzgünce? Sizce ne yapmalıyım? Buraya kadar okuyan varsa cidden teşekkürler şimdiden.