Su basan evde bilgisayarın hasarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Makaleler
4
Yer
Ankara
Daha fazla  
RAM
16Gb
Ekran kartı
RX 6700xt
Anakart
H510M A Pro
İşlemci
11400F
2 gün önce evimi dize kadar lağım suyu bastı. Şu anda ev kullanılamaz halde olduğu için bilgisayarım yanımda değil. Her ne kadar yerden bir tık yüksekte olsa da bilgisayarın %25 ne kadar geldi. PSU kısmı kesinlikle zarar görmüştür diye düşünüyorum. Pencerenin önüne koydum kasayı. Açmaya da korkuyorum. Bu bilgisayarda nereye ne zarar geldiğini nasıl anlayabilirim? Anakart, ekran kartı veya işlemciye zarar gelmiş midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayar kapalı ise sadece suyun ulaştığı kısımlarda oksitlenme olur.
İyi bir PCB temizliği sonrası güçlü bir kurutma yapılırsa hemen hemen her parça kurtulabilir.

Eğer PSU'yu açıp detaylı temizlik ve güçlü kurutma yapamam diyorsanız yeni güç kaynağı satın alıp kalan parçaları kurttuktan sonra sistemi açabilirsiniz.

Eğer uğraşmak istemiyorsanız bilgisayarınızı BGA cihazı olan bir servise vererek durumu anlatın, onlar hallederler.

Chipset tamiri yapan donanımlı servisler oksitlenen komponentleride onarabilirler.

Oksitlenen bir pcb bknz;
PCB-Corrosion.jpg

Son düzenleme:
2 gün önce evimi dize kadar lağım suyu bastı. Şu anda ev kullanılamaz halde olduğu için bilgisayarım yanımda değil. Her ne kadar yerden bir tık yüksekte olsa da bilgisayarın %25 ne kadar geldi. PSU kısmı kesinlikle zarar görmüştür diye düşünüyorum. Pencerenin önüne koydum kasayı. Açmaya da korkuyorum. Bu bilgisayarda nereye ne zarar geldiğini nasıl anlayabilirim? Anakart, ekran kartı veya işlemciye zarar gelmiş midir?
Kasayı silmediysen kuruyunca su çizgisi oluşacak. Ona göre açıp içini çıkartabilirsin, sistem kapalıysa olay olduğunda iyi, kısa devre ihtimali az.

CPU, RAM ve üst ön kısımda HDD/SSD varsa, su çizgisi veya pisliği oluşmamışsa o parçalar kurtarmış olabilir.

Kalan tüm bağlantı kabloları ile dışarıda bulunan aygıtlar... klavye, fare, ekran kablosu, güç kabloları yenilenebilirse, kullanılabilir.

Diğer türlü, tüm sistemi alkolle birkaç kere temizledikten sonra - aslında alkolle hamama soktuktan sonra, kurutulup denenip görülür.

Hayır silmedim, birazdan eve geçeceğim kasanın durumuna bir bakacagım. Zaten tutanak tutuldu ve sigortadan ödemesini alabileceğim gibi fakat ya alamazsam diye kurtarabileceğim parçalara bakacağım. Normalde yüksekteydi prizler fakat nedense yerde buldum. Apartmandakiler beni düşünüp elektriği kesmişler direkt ama priz su içerisindeydi. Belki bir kısa devre olmuş olabilir. Kontrol ettikten sonra bakacagım.

Eğer su teması olduğu sırada bilgisayar fişe bağlıysa RAM ve HDD hariç bütün parçalar hasar görmüştür.
Fişe bağlıydı fakat açık durumda değildi. Ben eve geldiğimde evdeki elektrikler de apartman tarafından kapatılmıştı ama tam ne zaman oldu bilemiyorum. Sadece kasa olsa bile şükür edeceğim. Monitörler vs gider ise sıkıntı yaşayacağız.

Fişe bağlıydı fakat açık durumda değildi. Ben eve geldiğimde evdeki elektrikler de apartman tarafından kapatılmıştı ama tam ne zaman oldu bilemiyorum. Sadece kasa olsa bile şükür edeceğim. Monitörler vs gider ise sıkıntı yaşayacağız.
Dediğim gibi, açık olmasa bile ilk sıvı temasında elektriğe bağlıysa anakart ve psu zaten Allah'ına kavuşmuştur. Power On dediğimiz bir anakart fonksiyonu, bilgisayar açık değilken bile anakartın çalışmasına yarar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı