Kırmızı yanaklı su kaplumbağası baktım tam 17 yıl boyunca. 19 yaşındayım neredeyse tüm hayatımda yanımdaydı. Serçe parmağımın ucu kadar küçükken aldım ve 17 yıl sonra iki elimin birleşimi kadar büyümüştü.
Yaklaşık 10 yıl boyunca pet shoplardan alınan kağlumbağa yemleri ile besledik, kalan yıllarda günde 2 kere marul ve türevleri sebzeler verdik. Zaten balıklar gibi yem görünce atlamak yerine acıkınca yiyen hayvanlar olduklarından fazla yem versen bile sıkıntı olmuyor.
Herhangi bir ısıtıcıya, filtreye veya özel bir akvaryuma hiç ihtiyaç duymadı. Akvaryum büyüdükçe su değiştirme sıklığı da azaldı. Henüz yavru iken akvaryumu küçük olduğundan haftada bir değiştiriyorduk, büyüdükçe ayda bir değiştirmeye başladık. Günde 2 defa suyunu değiştirirsen strese sokma ihtimalin var. Kış aylarına kadar balkonda, kışları ise masamda duruyordu akvaryumu.
En son aldığımız koca akvaryuma da büyük gelmeye başlayınca Bursa'daki botanik parkta bulunan kaplumbağa gölüne götürdük, koşa koşa havuza girdi ve son görüşüm oldu.
Çok bakım isteyen, özel ilaçlar veya ısıtıcılar isteyen canlılar değiller. Benden özenip sahiplenen arkadaşım kaplumbağasına küvetinde bakıyordu, o da benim gibi aynı gölete bırakana kadar hayvan hiçbir şekilde hastalanmadan veya sıkıntı çekmeden yıllarca yaşayabildi.