Süt ve süt ürünleri zararlı mı?

Geçen dönem projemde probiyotiklerle ilgili araştırma yapmıştım. Sindirim sistemine zararsız hiçbir şey görmediğini söyleyebilirim. Sürekli olarak antitez çalışmaları yapan bir çok bilim insanı var. Ve bu işin sonu Jetgiller'e gidiyor. Mükemmellştirilmiş yapay gıda demek oluyor bu da.

Kilit anahtar ilişkisini düşündüğünüz zaman; ürünün verimini ve kalitesini yapay yolla arttıracaksanız, tüketicinin yani insanın da geliştirilmesi gerekiyor. Yapay evrim mümkün olmadıkça Oksijen'nin bile zararlı etkenini bulacaklardır.

Eğer ilginizi çekerse Google'a CRSPR yazabilirsiniz.

Demem o ki Yoğurt yiyin, henüz yiyebiliyorken.

B12 hayvanlardan gelmediği yönünde bilgiler var. Genel olarak eskiden akarsular ve topraktan alınan bakterilerden B12 alıyormuşuz. Artık hijyenden dolayı bu şekilde alamadığımız için hayvanların yemlerine konulan B12 takviyeleri sayesinde hayvansal yiyeceklerden alıyoruz.

B12 genellikle hayvanların sindirim sisteminde bulunan bakteriler tarafından üretilmekte ve hayvan tarafından absorbe edilmektedir. İnsan da bu hayvanların ürünlerinden tüketerek B12'ye ulaşır ki hücresel enerji üretimi için önemli bir vitamindir. Daha geniş ve güncel bilgiler için aşağıdaki makaleyi kullanabilirsiniz.

@Andar Han
Ben 20-21 senedir et ile beslendiğim halde B12 vitemin eksikliğim oluştu . Ayrıca et çok fazla tüketiyordum ve ilk yıllar kaliteli köy ürünleri, sonraki yıllar da sağlıklı helal sertifikalı ürünler tüketmeye özen gösterdim. Yolladığın sayfa da hayvanların B12 ürettiği ile ilgili bir bilgi yazmıyor.

B12 sadece bakteriler ve arkeonlar tarafından sağlandığını biliyorum ve hayvanların bunu ürettiğine dair hiçbir bilgi görmedim. Hayvanlar bu durumda sadece taşıyıcı görevini üstleniyor. Zaten ailemden de bildiğim kadarıyla hayvanlarımıza çeşitli takviyeler verdiklerini öğrendim. Bunun içinde B12 de geliyordur çünkü çoğu hayvan yetiştiricisi bu takviyeyi hayvanlarına verir.

Alttaki kaynaktan B12 nelerden geliyor öğrenebilirsiniz;

Yolladığın sayfa da hayvanların B12 ürettiği ile ilgili bir bilgi yazmıyor.

İlk mesajımda da belirttiğim üzere hayvanlarda bulunan "bakteriler" tarafından üretildiği attığım linkteki 4. maddenin hemen baş tarafında belirtilmiştir.

"Vitamin B12 is synthesised by certain bacteria in the gastrointestinal tract of animals and is then absorbed by the host animal. Vitamin B12 is concentrated in animal tissues, hence, vitamin B12 is found only in foods of animal origin"

Ayrıca sizin attığınızda da aynı ifadeler mevcuttur ve ek olarak geviş getiren hayvanların et ve süt ürünlerinin insanlar için B12 kaynağı oldukları da belirtilmektedir.

"Meats and milks of herbivorous ruminant animals are good sources of B12 for humans."

Lütfen önce okuyunuz, sonra cevap yazınız.

Atmış olduğunuz sitede sadece hayvanlarda bulunuyor demesi yanlış. Büyük ihtimalle sitenin sahibi hayvansal ürünler satan kişilerin sponsorluğuna sahip. Benim atmış olduğum makalede sadece işinize yarayan kısmı alıyorsunuz. Ben hayvansan ürünlerin B12 kaynağı sağlamadığını söylemedim. Sadece aracı olduklarını söylüyorum. Hayvanlar B12 üretmezler.
Bu yazıyı da gördünüz mü?

Yukarıda yazdığım yazıda sizin gibi işime yarayan kısımları aldım. Şimdi işime yaramayan kısım hakkında bilgi vereyim;

Attığım makalede hayvansal ürünlerin B12 alınımı için iyi kaynaklar olduğu yazıyor ama sadece hayvansal gıdalardan alınması gerektiği yazmıyor.

Bir de ben et yememe rağmen B12 eksikliğim oldu. Takviye olarak aldığım zamanlar olmuştu. Ayrıca bazı veganlar B12 takviyesi almamasına rağmen değerleri normal olduğunu söylüyorlar.

Dr. Suat ERUS veganlar ile 6 aylık bir çalışma yapmaya başladı. Bu çalışma sayesinde de sağlıklıklı olup olmadığı da Türkiye şartlarında iyi bir deney olacak.

@277726 Attığınız İngilizce metnin, genel olarak ifade edilenden farklı olduğu yer neresi? Bu arada sizin attığınız link ile benim attığım link aynı "site sahibi"nin muhteviyatı ki kendileri Amerikan Ulusal Sağlık Örgütü'nün bir kolu olan Ulusal Bioteknoloji Bilgi Merkezi. Bahsettiginiz türde çalışmalar da akademik seviyede yıllardır yapılıyor ve makaleler de herkesin kullanımına açık bir şekilde internette mevcut zaten.

Diğerleri ise boş mevzular; ben et yiyorum bana oldu, o et yemiyor ona olmadı. Çok da manalı değil.

Son düzenleme:

Ben 2 sene boyunca sağlıklı bir şekilde beslendiğim halde B12 eksikliğim oldu demem daha doğru olur. Evet, tek bir kişi yüzünden bunu söyleyemeyiz ama yapılan deneylere göre B12 eksikliği et tüketen insanlarda zaten olabiliyormuş. Ayrıca B12 eksikliğini bu kadar kafaya takmamıza gerek yok çünkü B12 eksikliği olmayan kişiler hiçbir takviye almadan 2-3 senesine kadar değerlerinde değişiklik görülmüyormuş.

Ayrıca sizin attığınızda da aynı ifadeler mevcuttur ve ek olarak geviş getiren hayvanların et ve süt ürünlerinin insanlar için B12 kaynağı oldukları da belirtilmektedir.

Bunun yanlış olduğunu söylemiyorum. Hayvansal ürünler B12 kaynağı olarak kullanılabilir ama B12 hayvanlar üretmez. O yüzden ek takviye olarak alınması bir problem değildir çünkü zaten hayvanlar da takviye veya topraktan alıyorlar. Bazı çiftliklerde hijyenik olması için toprak ve suyu dezenfekteli bir şekilde verdiklerinde B12 dışarıdan takviye olarak almak zorunda kalıyorlar. Bazı hayvanlar gün ışığı bile göremiyor.

Ayrıca B12 eksikliğini bu kadar kafaya takmamıza gerek yok çünkü B12 eksikliği olmayan kişiler hiçbir takviye almadan 2-3 senesine kadar değerlerinde değişiklik görülmüyormuş.

Yetişkin bireyler için önemli olmayabilir ama yetişme çağında özellikle beyin ve diğer organlarin sağlıklı gelişimi için gayet önemli bir vitamindir. Bu çağlardaki eksik ve yanlış beslenmenin sonuçları da hemen değil, zaman içinde ortaya çıkmaktadır. Meselenin özünde de genç arkadaşların bu tip hareketlerde bulunurken, ne gibi durumlara yol açabileceğine dikkat etmesini ve mümkün mertebe alınması gereken önlemleri almaya çalışmasını sağlamak yatmaktadır. Diğer hususlar kişisel görüşlerdir, tabii ki canlılara saygı her daim öncelikli konudur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…