Sunucu için işletim sistemi önerisi

MunicusX1

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Acer E5 553G İşlemci:AMD A10 7.Nesil 9600P Kart:AMD Radeon R7 M340(2GB) 1TB HDD Linux Ubuntu Server

Dell Latitude E5 5575 İşlemci:Intel Core İ5 6.nesil (İ5 6400H)Kart:Dahili GPU İntel HD Graphics 530(4gb) 256GB Sata SSD + 512 GB HDD Windows 11 Pro

Redmi Note 12 Pro 5G İşlemci:Mediatek Dimensity 1080 6 GB Ram 128GB ROM Android 13 MIUI 14
Meslek
Öğrenci
Benim boşta duran bir bilgisayarım var ve daha önce sunucu yaptım fakat memnun olmadım çünkü boşta bile 4 GB RAM harcayan Windows 10 ile sunucu yapamadım ve aşırı ısınıyor. Şimdi ise Windows 8.1 Pro kurdum fakat uyumluluk sorunları var ve terminal kullanımı zor üstelik son güncellemeler ile yavaşlayıp işlemci hata vermeye başladı. Bana ne önerirsiniz Windows server dışında?(sunucular: FTP ve MC sunucuları)

Son düzenleyen: Moderatör:
Debian Stable. İstesen de bozamayacağın kadar stabil bir işletim sistemidir. Daha çok sunucu odaklıdır. Paketleri güncel olmadığı için (Stabilite amacıyla paketler geç güncelleniyor.) günlük kullanım amaçlı yeni sistemlerde pek tercih edilmez. (Kullanılamaz değil, tercih edilmez.)

Hepinize teşekkür ederim. @207061 @Bayram Tempest

@207061 @Bayram Tempest peki neden Linux öneriyorsunuz çoğu kişi de Linux öneriyor. Merak ettiğim Linux'un beğenilme nedeni nedir? Belki kişisel bilgisayarımda da kullanabilirim ya da Windows terminal öğreneceğime Linux öğrenirim.

Son düzenleme:
Windows'un aksine Linux sunucuyu hiç kapatmadan güncelleyebilirsin. Windows'a göre daha stabildir bu da sunucunun çökme ihtimalini çok fazla azaltır. Windows'un aksine Linux'ta sistem üzerinde tam güç elde edildiği için daha iyi yönetim sağlayabilirsin kullanmaya alıştığında.

Teşekkürler.

Linux sürekli gelişen, açık kaynak ve stabil bir işletim sistemi. Absürt bellek tüketimi olmayan, sadece ne kullanıyorsanız ona ağırlık veren bir yapısı var.

Ubuntu server + CasaOS kullanıyorum ben memnunum.

Bazı programlar ( Adobe programları, LoL, Valorant vb) desteklemiyor tek kötü yanı bu diyebiliriz. ( tek oyunculu oyunların tamamı neredeyse sorunsuz çalışıyor)

Son düzenleyen: Moderatör:
Paketleri güncel olmadığı için (Stabilite amacıyla paketler geç güncelleniyor.) günlük kullanım amaçlı yeni sistemlerde pek tercih edilmez. (Kullanılamaz değil, tercih edilmez.)
Bu şekilde açıklamak doğru olmaz.
Paketler yani daha önce Linux/Unix tarafına bulaşmamış kişiler için yazılımlar sadece güvenlik güncellemelerini alırlar.
Bu sebeple özellik bakımından geri kalırlar ama sistem uyumluluğunu ve stabilitesini üst seviyeye taşırlar.
Yani "güncel değildir" tabiri doğru olmaz.

Benim önerim openSUSE Leap olurdu. SLE tabanlı bir dağıtım ve paket numaraları konusunda daha iyi olmakla beraber kurulumdaki çok yönlülüğü ve ayarlama seçenekleri diğer tüm dağıtımlara taş çıkartır.

Yani "güncel değildir" tabiri doğru olmaz.
Linux'tan çok önermiş olduğum Debian Stable adına konuştum. Stabilite için olduğunu siz de biliyorsunuz, kötü bir şey değil yaptıkları ancak güncel değil sonuç olarak. Yalnızca program değil sürücüler açısından da düşünmen lazım bu durumu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…