@GAA251652 Yardım etme çaban ve yorumların için teşekkür ederim. Haklı olduğun noktalar var, özellikle TR-069 ve root şifre değişimi konusunda. Ancak benim yaşadığım sorun biraz daha derin ve teknik detaylarda farklılaşıyor.
Senin dediğin gibi kablo sorununu ilk başta ben de düşündüm ama gelen Superonline ekipleri fiber sinyalimin
-19 dB (mükemmel seviyede) olduğunu ve fiziksel bağlantılarda hiçbir problem olmadığını defalarca teyit ettiler. Zaten sorun kabloda olsa,
VLAN ayarlarını manuel olarak geçersiz kıldığımda (override ettiğimde) anlık olarak 1000 Mbps hıza ulaşabilmem mümkün olmazdı. Bu durum, sorunun fiziksel değil,
yazılımsal/konfigürasyonel olduğunu gösteriyor.
Sorunun temelinde, router'ın her yeniden başladığında Superonline'ın uzaktan yönetim sistemi (Aginet/TR-069) üzerinden
hatalı bir VLAN konfigürasyonu alması yatıyor. Kendi yaptığım derinlemesine analizler (JavaScript konsol ve CLI erişimi denemeleriyle) sonucunda şunları tespit ettim:
- Router, aynı anda birden fazla arayüzünde (WAN, SFP, EWAN gibi) aynı VLAN ID'yi (ID 1) kullanmaya çalışıyor. Bu durum, ağ standardına aykırı bir VLAN çakışması yaratıyor.
- Benim internetim için doğru VLAN ID'si 103 olmasına rağmen, router'ın web arayüzü bunu yanlış gösteriyor veya gizliyor. Backend ile frontend arasında bir senkronizasyon problemi var.
- Bu VLAN çakışması ve konfigürasyon karmaşası yüzünden, router her yeniden başladığında kendini "güvenli moda" alarak WAN portunu 100 Mbps hızında anlaşmaya zorluyor. Bu yüzden tüm hat (hem Wi-Fi hem Ethernet) 100 Mbps'e düşüyor.
- Ayrıca router'da VPI/VCI gibi DSL (ADSL/VDSL) ayarları da aktif durumda, oysa ben fiber internet kullanıyorum. Bu da yazılımın kararsızlığına işaret ediyor. (Muhtemelen WiFi7 router içine kendi yazılımlarını da entegre etmişler ve bunu Aginet ile desteklemişler)
- ISP, Aginet üzerinden router'a "varsayılan ayarlara dönmeyi engelle" gibi kısıtlamalar bile eklemiş.
Yani sorun, kablo arızası veya basit bir bağlantı problemi değil, ISP'nin cihazlara yüklediği
firmware'deki ciddi bir VLAN yönetim hatası ve konfigürasyon bozukluğu. Bu bug, 1000 Mbps gibi yüksek hızlı fiber bağlantılar için optimize edilmemiş eski IPTV veya genel konfigürasyon ayarlarından kaynaklanıyor olabilir. Zira bu paketi birkaç ay önce kullanıma sundu ve bu routerı da onunla birlikte dağıtmaya başladı.
IPTV konusunu şöyle açıklayayım: TV+ hizmeti önceki 1000/50 paketimle mevcut geliyordu. Fakat bu pakete geçebilmek için TV+ hizmetini iptal ettirmemiz gerekiyormuş, bu paket ile TV+ hizmeti çalışmıyormuş. Sorun muhtemelen bundan kaynaklanıyor. Eski TV+ & Internet ayarları > Yeni router VLAN problemi. Sanırım bu paketi dizayn ederken veya router için yazılım ayarlaması yaparken bunu hesaba katmamış olabilirler.
Superonline'a durumu BTK şikayetine kadar taşıdım (BTK zaten bir mail yönlendirme servisine dönmüş) ve detaylı teknik analizlerimi de ilettim. Umarım bu bilgiler, sorunun neden sadece bende değil, muhtemelen bu paketi kullanan birçok kişide olduğunu anlamalarına yardımcı olur.