Superonline Simetrik internet rezilliği ve VLAN

Diagnosticz

Megapat
Merhaba,

1 aydır çözemediğim teknik bir sorunla karşı karşıyayım. Belki benzer deneyimi olan veya çözüm önerisi olan arkadaşlar vardır.

Durum ve sorun:

Router her yeniden başlatıldığında 1000 Mbps olması gereken internet hızım otomatik olarak 100 Mbps'e düşüyor ve bu hızda sabit kalıyor. VLAN ayarını manuel override ettiğimde geçici olarak 1000 Mbps'e çıkıyor ama router restart aldığında tekrar 100 Mbps'e dönüyor. ISP'nin remote Config'i nedeniyle VLAN çakışması yaşıyor ve internet hızı 1000 Mbps'ten 100 Mbps'e düşüyor.
  • Superonline 1000 Mbps Simetrik Fiber (2200 TL/ay + 140 TL Statik IP)
  • Modem: TP-Link EB810V (BE800 klonu - Wi-Fi 7)
  • Sorun: Her router Restart'ta hız 100 Mbps'e düşüyor
  • Bağlantı tipi: ONU > Router
Teknik detaylar: Router'ın web arayüzünde JavaScript ile inceleme yaptığımda şunu keşfettim:
  • 4 farklı VLAN interface aynı VLAN ID (1) kullanıyor
  • VID = 1, vlanid_add = 1, sfpvid = 1, ewanvid = 1
  • Gerçek internet VLAN ID'si 103 veya 35 gibi tanımlamalar var ama arayüzde gizli
VLAN Çakışması:

Durum nasıl gerçekleşiyor? Wireshark ile detaylı WAN portunu dinledim. Aginet Config üzerinden ISP Router merkezden internete bağlanmaya çalışırken Vendor spesifik Config talep ediyor ve override ederek Superonline'ın istediği WAN/VLAN ayarlarını kullanıyor. Eğer VLAN ID'yi kapatırsam (arayüzde tek buna izin vermişler diğer WAN ayarlarını görebilmek mümkün değil.) Sorun geçici olarak çözülüyor hat yine 1000/1000 almaya devam ediyor. Router her restart olduğunda veya elektrik gittiğinde router tekrar başlarken merkezden Config talep ediyor yaptığım ayarları geçersiz kılıyor.

<Span><span>vidEn: False (Ana VLAN kapalı)<br></span></span><span>vid: 1 <br></span><span>vlanEn_add: False (İnternet VLAN kapalı görünüyor ama 103 kullanıyor)<br></span><span>vlanid_add: 1<br></span><span>sfpvidEn: False <br></span><span>sfpvid: 1<br></span><span>ewanvidEn: False<br></span><span>ewanvid: 1</span>

IPTV Geçmişi:Daha önce IPTV alıyordum, iptal ettikten sonra bu sorun başladı. Legacy ayarlar kalmış olabilir.

Denediklerim:
  • SSH/Telnet erişimi sınırlı (dropbear hatası)
    SSH/Telnet açık ama CLI'yı limitli CLI'ya düşürüyor, limitli komutlar mevcut (beklenen)
  • JavaScript ile geçici düzeltme mümkün ama kalıcı değil
  • Cihazda admin(user) ve superadmin mevcut. MITM ile XML bilgileri henüz edinemedim çünkü çift Ethernet portum yok.
  • ISP remote Config (Aginet/TR-069) sürekli bozuk ayarlara çekiyor
  • Arayüzde TR-069 yerine TR-369 gördüm.
  • İçine koydukları yazılım Beta Firmware exploit mevcut değil.
ISP tarafı desteği:
  • L1 teknik ekibe ulaşamıyorum
  • Saha ekibi "fiziksel sorun yok" diyor. (-19 dB ONU sinyal)
  • Router değişimi dediler, gelmediler
  • BTK şikayeti yaptım, henüz sonuç yok
  • Her şikayet oluşturduğumda case sorun yok denilip kapatılıyor.
Soru: Bu tip VLAN çakışması sorunu çözen var mı? ISP locked Router'larda çözüm mümkün mü? Veya hat neden kendini 100Mbps'e sabitliyor olabilir yanlış Config ile?

2500 TL ödeyip 100 Mbps almak gerçekten sinir bozucu. Verdikleri iyi bir router ve router değiştirmek yerine bu sorunu çözebilir miyiz görmek istedim, cihaz çok iyi ama yazılım tuğla. Evimde simetrik altyapı olarak farklı bir servis sağlayıcı olsa geçerdim ama durum şu an böyle. Önerilerinizi bekliyorum.

Superonline’ın uzaktan ayarlama ile hatalı hız ayarlayacağını ben düşünmüyorum. Bu tür olaylarda aklıma gelen tek şey ONT/GPON Cihazı ile Router Cihazi arasındaki kablonun arızalı olabilmesi. Router cihazının acilmasiyla, ilk başta 1000mbps gozukup sonra 100 yani fast ethernete geçtiği aşamada internet yok ise kablonun yüksek ihtimalle arızalı olduğu ve bu yüzden fast ethernete fallback yaptığı anlamına gelir. Ya bu ya da ethernetin takıldığı uçların birinden arıza olabilir.

TR369 bildiğim kadarıyla senin modem ayarlarında yaptığın değişiklikler (bundan emin degilim) iken TR69 Superonline’in (https://acs.superonline.net) adresinden ayarları uzaktan alması. İlk defa evlere simetrik hizmet sunulduğunu duyuyorum.

TR69 ayarlarının gizli olması bayağı normal bu arada superonline routerlarinin hepsinde yapıyor bunu, yetmemiş gibi root hesap şifresini cihaz her açıldığında TR69’dan otomatik olarak rastgele bir şeye degistiriyor.

Edit: IPTV iptal ettikten sonra oluyor demişsin, iptv aldığında ethernetle bağlı kutu mu kullandın? Öyle ise onun için ayrı VLAN ayarlıyorlar!!!

Son düzenleme:
@GAA251652 Yardım etme çaban ve yorumların için teşekkür ederim. Haklı olduğun noktalar var, özellikle TR-069 ve root şifre değişimi konusunda. Ancak benim yaşadığım sorun biraz daha derin ve teknik detaylarda farklılaşıyor.

Senin dediğin gibi kablo sorununu ilk başta ben de düşündüm ama gelen Superonline ekipleri fiber sinyalimin -19 dB (mükemmel seviyede) olduğunu ve fiziksel bağlantılarda hiçbir problem olmadığını defalarca teyit ettiler. Zaten sorun kabloda olsa, VLAN ayarlarını manuel olarak geçersiz kıldığımda (override ettiğimde) anlık olarak 1000 Mbps hıza ulaşabilmem mümkün olmazdı. Bu durum, sorunun fiziksel değil, yazılımsal/konfigürasyonel olduğunu gösteriyor.

Sorunun temelinde, router'ın her yeniden başladığında Superonline'ın uzaktan yönetim sistemi (Aginet/TR-069) üzerinden hatalı bir VLAN konfigürasyonu alması yatıyor. Kendi yaptığım derinlemesine analizler (JavaScript konsol ve CLI erişimi denemeleriyle) sonucunda şunları tespit ettim:

• Router, aynı anda birden fazla arayüzünde (WAN, SFP, EWAN gibi) aynı VLAN ID'yi (ID 1) kullanmaya çalışıyor. Bu durum, ağ standardına aykırı bir VLAN çakışması yaratıyor.
  • Benim internetim için doğru VLAN ID'si 103 olmasına rağmen, router'ın web arayüzü bunu yanlış gösteriyor veya gizliyor. Backend ile frontend arasında bir senkronizasyon problemi var.
  • Bu VLAN çakışması ve konfigürasyon karmaşası yüzünden, router her yeniden başladığında kendini "güvenli moda" alarak WAN portunu 100 Mbps hızında anlaşmaya zorluyor. Bu yüzden tüm hat (hem Wi-Fi hem Ethernet) 100 Mbps'e düşüyor.
  • Ayrıca router'da VPI/VCI gibi DSL (ADSL/VDSL) ayarları da aktif durumda, oysa ben fiber internet kullanıyorum. Bu da yazılımın kararsızlığına işaret ediyor. (Muhtemelen WiFi7 router içine kendi yazılımlarını da entegre etmişler ve bunu Aginet ile desteklemişler)
  • ISP, Aginet üzerinden router'a "varsayılan ayarlara dönmeyi engelle" gibi kısıtlamalar bile eklemiş.
Yani sorun, kablo arızası veya basit bir bağlantı problemi değil, ISP'nin cihazlara yüklediği firmware'deki ciddi bir VLAN yönetim hatası ve konfigürasyon bozukluğu. Bu bug, 1000 Mbps gibi yüksek hızlı fiber bağlantılar için optimize edilmemiş eski IPTV veya genel konfigürasyon ayarlarından kaynaklanıyor olabilir. Zira bu paketi birkaç ay önce kullanıma sundu ve bu routerı da onunla birlikte dağıtmaya başladı.

IPTV konusunu şöyle açıklayayım: TV+ hizmeti önceki 1000/50 paketimle mevcut geliyordu. Fakat bu pakete geçebilmek için TV+ hizmetini iptal ettirmemiz gerekiyormuş, bu paket ile TV+ hizmeti çalışmıyormuş. Sorun muhtemelen bundan kaynaklanıyor. Eski TV+ & Internet ayarları > Yeni router VLAN problemi. Sanırım bu paketi dizayn ederken veya router için yazılım ayarlaması yaparken bunu hesaba katmamış olabilirler.

Superonline'a durumu BTK şikayetine kadar taşıdım (BTK zaten bir mail yönlendirme servisine dönmüş) ve detaylı teknik analizlerimi de ilettim. Umarım bu bilgiler, sorunun neden sadece bende değil, muhtemelen bu paketi kullanan birçok kişide olduğunu anlamalarına yardımcı olur.

Şöyle, TV+ üyesi olduğun an TR69 ile VLAN ayarları otomatik olarak gönderiliyor. Benim evimde TV+ aboneliği varken kutu Ethernet ile bağlanmıştı ve o Ethernet portu için özel bir VLAN ayarı yapilmisti, abonelik iptal olmasına rağmen VLAN ayarı router ayarlarında vardı ve silinmemişti. Ancak hızın bu VLAN’dan sınırlanıp sınırlanmadığını bende 100mbps’lik FTTB altyapı olduğu için ayırt edemedim. Ha VLAN ayarlarını sildiğimde bildigim kadarıyla ayarlar geri yüklenmemişti. Ancak benim cihazım bir eski Huawei router idi ve iptal sonrası modemim eski olduğu için hizmet aniden kesilmisti ve aradığımız anda yeni modem (kast ettikleri router) verileceği söylendi. Benim sana tavsiyem burada Turkcell uygulamasindan arıza raporu oluşturman, teknik desteklerine olabildikce başvuru yapabilmen çünkü senin bu konuda artık yapabileceğin çok şey yok.

Yanıt gelmezse BTK’nın Tüketici Şikayet Ekranından kısa ve öz şekilde (VLAN falan gibi detaylara girmeden), 1000 gigabit simetrik tarifede olmana rağmen teknik bir sorundan 100mbps hız sunulduğunu, birden fazla kez teknik desteğe başvurduğunu, sorunun çözülmemesi durumunda hizmeti vaad ettikleri hızda sunamadıkları için taahhüdü bozma hakkın olduğunu ve tüketici hakem heyetine başvurabileceğini yaz, sana gerekirse üst teknik desteğe sevk ederler, etmezlerse zaten ne olacağını biliyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…