Bunların yerine kendi kullandıklarımı yazayım, daha çok işe yarar.
C vitamini gıda katkı maddesi olarak koruyucu şekilde kullanılıyor, Askorbik Asit C vitamini toz şeklinde kilosu 300 civarına alınıyor. Ama 100 gr kapalı poşet almak daha mantıklı, silme yarım çay kaşığı 500 mg ediyor, 1 kaşık da 1 gr. Bu şekilde günde 500mg almak yeterli. Kullanırken basitçe bol su içine atıp karıştırmak yeterli. Ama içine limon da sıkılırsa ya da cola gibi sitrik asitle birlikte alınırsa böbrekler için daha iyi olur.
B vitaminleri en güzel balık konservelerinde vardır. Ama ton değil de özellikle Dardanel'in Hamsi, Sardalya ve Uskumru çeşitlerinde. 2010'dan önce yaralanmalarda geç iyileşme, ağız içinde aft (pamukçuk) sorunları yaşar, ancak B vitamini tabletleri ile 1-2 haftada zor geçirirdim. Sonra balığın daha çok işe yaradığını keşfettim ve 10 yıldan uzun süredir düzenli haftada 2-3 kez Hamsi/Sardalya/Uskumru açıp genelde rendelenmiş havuç/turp ve kuru soğanlı salata üzerinde yerim.
Ayrıca bu balıklarda yüksek fosfor ve selenyum bulunur, bu da hızlı çalışan bir beyne ve dikkate yol açıyor, sürekli dinç olup hızlı düşünüyorsunuz.
Çinko, bakır demir, magnezyum, folat ve başka bir sürü madde için kinoa ezmesi ve kinoa unu alıyorum Cevizhane'den:
Muğla’da üretilmiş yerli kinoa Kaptan’ın Ceviz Çiftliği’nde! Glutensiz, katkısız ve doğal bu süper gıdayı hemen keşfedin.
www.cevizhane.org
Besin değerleri, çiğ hali:
en.wikipedia.org
Kinoa aslında pişirilerek kullanılıyor, ama ben doğrudan sucuklu yumurta yapıyorsam, bol tereyağlı olur, sucuklar pişince içine kinoa unu eklerim, üzerine yumurta kırarım.
Ya da dana antrikot yapıyorsam, bol tereyağ, kekik ve karabiberle suyu iyice çıkana kadar pişirdikten sonra içine kinoa ezmesi ekler ve üzerine yumurta kırarım.
İkisinde de yağla, baharat ve et suyu ile karıştığından tadı harika oluyor.
Kinoayı yedikten 8-12 saat sonra kaslarda resmen kaşınma derecesinde bir güç artışı oluyor. Özellikle kendi uğraştığım bisiklet ve koşuda ben bunu hissediyorum, diğer sporlarda da aynı etkiyi alırsınız.
Tereyağ ciğerden sonra en yüksek 2. A vitamini kaynağıdır, kaynak:
en.wikipedia.org
A vitamini yaraların hızlı iyileşmesini ve gözlerin iyi görmesini sağlar. Ciltte sivilce yaşıyorsanız bol bol tereyağ, ama yakmadan erimiş (tereyağlı yumurta) ya da soğuk şekilde yemelisiniz.
Düzenli olarak her gün en az 20-50 gr kadar tereyağ kullanırım, en lezzetlisi Ağustos-Ekim ayları arası olur, o dönemde kışlık alıp dondurucuda gelecek yaza kadar saklamak mümkün.
Ayrıca tereyağdan elde edilen sade yağ (Anadolu'da Sarı Yağ da denir) Antep'in baklavasına tadını verir, tereyağından ayrı olarak sütten arınmıştır, daha uzun saklanır ama aynı şekilde aşırı besleyicidir:
Kars Erimiş Sarı Yağ 1Kg
www.karsaris2000.com
Bunlar dışında düzenli D vitamini tablet ya da bazı durumlarda ampul formunu eczanelerden alıyorum. Yazın tam öğle saati (ezanla anlaşılır) güneşin en dik olduğu saatte yarım saat kadar güneş görmek D vitamini sentezini (emilim) sağladığından gerekmiyor, ama sonbahar ve kışın mecbur kullanıyorum.
Ayrıca bol bol çiğ iç ve kabuklu kavrulmuş dakota ay çekirdeği, antep fıstığı ve kavrulmuş fındık, normal A101, BIM gibi marketlerden 150 gr paketlerde ya da Denizli Çerezova veya Ankara Hacıbaba Kuruyemiş internet sitelerinden kiloyla sipariş verip her öğünde yiyorum.
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
Özetle göründüğü gibi C vitamini ve D vitamini hariç diğerlerini ne yiyeceğinizi bilirseniz tabletler yerine doğrudan yiyeceklerden sağlarsınız. Böyle ilaç kullanmak genelde işe yaramıyor ve karman çorman çöp yemekler yerine doğrudan en zengin olduğu kaynağı kullanmak daha akıllıca.