Sys_Fan3 çalışmıyor

tapdig

Hectopat
Daha fazla  
Anakartta iki adet 4 pinli, bir adet 3 pinli fan girişi bulunuyor. 4 pinli girişlere bağlı fanlar kontrollü şekilde dönüyor. Fakat 3 pinli girişe bağlı fan hiç çalışmıyor. BIOS ayarlarınını kontrol ettiğimde sadece 2 fan bağlı olarak gözüküyor. Fanın kendisinde sorun yok.

Inkedba17246b_5_LI.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:

Merhaba. BIOS tan bu sistem fanı için "enable/disable" ayarı varsa ve "enable" yapıldığı halde bu sonuç değişmiyorsa bu anakartın 3 pinli fan çıkışında yapısal bir sıkıntı bulunabilir. Bu nedenle 3 pinli bu 3. fan için boştaki bir molex konnektöründen üstteki dönüştürücü ile harici bir beslemeyi de alabilirsiniz. Örneğin kendi 2 adet masaüstü PC' min BIOS'unda "PC healty" kısmında sadece sistem fanlarının hiç dönmemesi halindeki enable/disable alarm (sesli, buzzerli) seçmeli BIOS iç ayarını şu anda görebildim. Kolay gelsin.

Merhaba. Eski Zalman Z3 kasamın fan kontrolü yapan, 2 adet fan girişi vardı. Onları çıkarıp molex başlı kabloya lehimledim. Sonra molexi bağlayarak tek girişten 2 fan dişi başlığı elde ettim. Aslında dediğiniz aparatı kendim yaptım. Şu an sıvı soğutma dahil 4 fan çalışmakta. Cpu fanı smart fan olarak çalışıyor. Ancak diğerleri sadece - + uçlu olduğu için onları pek kontrol edemiyor. sys_fan2 biostan dönme hızını ayarlaya biliyorum ancak kaç RPM olduğu doğal olarak dediğim sebepten yazmıyor. Diğer fanlar da düşük hızda dönüyorlar bu yüzden ses sorunu da yaşamıyorum. Sizin dediğiniz benim BIOSumda yok sanırım ya da ben bulamıyorum. Pc Health kısmında sadece buzzer,ses ve dönme hızlarının ayarı var. Sonuç olarak hala neden sys_fan 3 çalışmıyor anlamış değilim.

Merhaba. Benim PC'lerimde de böyle bir ayar yoktur, sadece alarmlı olan sesli uyarıları açma/kapama, devir ayarı, vb. ayarları vardır, PCI' lerimin mevcut anakartları 5 -7 yıllık olduğu için yenilerin BIOS'larında ek seçenekler bulunabilir şeklinde bunu yazmıştım.

Sadece + ve - uçları molex'den anakartın bu fan çıkışlarından sonra ayırıp bu fanlara verdiğinizde 3. veya 4. denetim uçları bu kablolarla girmediğinden BIOS'ta fanın o anki çalışması, çalışma deviri (RPM) görünmemesi normaldir. ancak 3. ve 4. kablolar olan bu sensör denetim uçlarıyla bağlanan bu fanın o anki RPM'i ve fanın o andaki çalışması bu şatlarda anlık olarak görülebilir. Bu tadilatı (aparatı) sadece 4 uçlu fanlar için yapıp 3. sistem fan çıkışı için halen yapmadıysanız linkteki adaptörü daha farklı çalışma bağlantısı için önermiştim.

3. fan için BIOS'tan aktif/inaktif etme seçeneği bulunmuyorsa aslında anakarttaki 3. fan çıkışından + ve - uçlardan fana kabloyla doğrudan bir besleme aldığınızda fanın yine dönmesi gerekirdi, bu nedenle anakartın bu kısmı sıkıntılı olabilir şeklinde düşünüyorum. Bu uçlardan herhangi bir şekliyle kabloyla akım bu fana alınırken kısa anda kısa devre olma durumu gerçekleşmişse çıkışı bu nedenle muhtemelen sıkıntılı hale gelebilmiştir (PSU'nun iç sigortası atmadan sadece anakartta sözü geçen fan çıkış kısmı hasarlanarak) şeklinde kendimce bir fikir yürütüyorum. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı