Merhaba. Benim PC'lerimde de böyle bir ayar yoktur, sadece alarmlı olan sesli uyarıları açma/kapama, devir ayarı, vb. ayarları vardır, PCI' lerimin mevcut anakartları 5 -7 yıllık olduğu için yenilerin BIOS'larında ek seçenekler bulunabilir şeklinde bunu yazmıştım.
Sadece + ve - uçları molex'den anakartın bu fan çıkışlarından sonra ayırıp bu fanlara verdiğinizde 3. veya 4. denetim uçları bu kablolarla girmediğinden BIOS'ta fanın o anki çalışması, çalışma deviri (RPM) görünmemesi normaldir. ancak 3. ve 4. kablolar olan bu sensör denetim uçlarıyla bağlanan bu fanın o anki RPM'i ve fanın o andaki çalışması bu şatlarda anlık olarak görülebilir. Bu tadilatı (aparatı) sadece 4 uçlu fanlar için yapıp 3. sistem fan çıkışı için halen yapmadıysanız linkteki adaptörü daha farklı çalışma bağlantısı için önermiştim.
3. fan için BIOS'tan aktif/inaktif etme seçeneği bulunmuyorsa aslında anakarttaki 3. fan çıkışından + ve - uçlardan fana kabloyla doğrudan bir besleme aldığınızda fanın yine dönmesi gerekirdi, bu nedenle anakartın bu kısmı sıkıntılı olabilir şeklinde düşünüyorum. Bu uçlardan herhangi bir şekliyle kabloyla akım bu fana alınırken kısa anda kısa devre olma durumu gerçekleşmişse çıkışı bu nedenle muhtemelen sıkıntılı hale gelebilmiştir (PSU'nun iç sigortası atmadan sadece anakartta sözü geçen fan çıkış kısmı hasarlanarak) şeklinde kendimce bir fikir yürütüyorum. Kolay gelsin.