Tarih dersi edebiyat dersinden daha zormuş

oblomovv

Hectopat
Makaleler
1
Zamanında edebiyatım bayağı iyiydi. Neredeyse her yazar eseri her topluluğu bilirdim. Sınavda da 24 sorudan 23 doğru 1 yanlış yapmıştım. Aslında Full çekecektim ama en basit soruyu gözden kaçırdığım için gitti soru bir de 10 dakikada falan çözmüştüm galiba matematiğe çok süre kalsın diye. Tabii üzerinden 4-5 yıl geçtiği için unuttuk çoğunu orası ayrı.

Şimdi tarih çalışıyorum ve ezber olarak edebiyattan daha zor gibi geldi bana. Daha başındayım ama şimdiden bir ton savaş ismi, hükümdar ismi, devlet merkezi ismi vs birikti. Daha Osmanlı'yı bırak Anadolu Selçuklularına bile gelmedim. Kitaptan ilerliyorum. Bilmiyorum belki önemsiz yerlere bile çalışıyorumdur o yüzden mi çok uzun geldi böyle acaba? Video da hiç izleyesim yok. Zaman kaybı gibi geliyor video izlemek ezber derslerde.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben erkeklere tarih bilgisi otomatik olarak yükleniyor diye biliyordum.

Şakası bir yana zaten tüm savaşlarını bilmen gerekmiyor, önemli olanları bilsen yeter. Aynı şekilde tüm hükümdarları da bilmen gerekmiyor.

Dönemine damga vuran hükümdarları bilsen yeter.

Hayır hocam. Tarih çok zevkli bir ders. Bana göre kolay. Ayrıca ezber yapacağınıza gerçekten tarih öğrenin. O zaman bakış açınız değişir. Dediğim gibi. Çok güzel bir ders.

Hocam tarihi ezberle öğrenemezsin öğrenmek gerek kitap okuyarak ve araştırarak aklında kalıyor o zaman ezber gidiyor ama.

Açıkçası tam olarak hangi kısım çok zor geliyor? Tarih keyifli bir derstir, hani çalışmak için değil de gerçekten öğrenmek ve keyif alabilecegin şekilde öğrenirsen çok daha iyi olur.

“Edebiyata aylarca çalıştım ve onda hazır bilgim var. Başka bir dersin ezberini 1 haftada halledemedim, böyle ders mi olur?!”

Başta bi yavaştan al istersen 😄 İyi bir hoca sana o savaşı, isimleri öyle bir hikaye gibi anlatır ki, hepsi gözünün önünde film gibi gerçekleşir. Benim Hocam’da olması gerekiyordu istediğinin. Ders notlarını almana gerek yok. Alırsan kendini rahatlatırsın. İnstagram’da gördüğüm bir tarih hocası vardı. Bay matrak biri. İyi bir hocadan dinlemek kuru kuruya okuyup kendi başına kodlama ve ezber yapmaktan daha hızlı.

Yusuf kayaalp izle sarar.
Sanırım bu hocaydı.
Edit: Değilmiş. Ama bu adamın da videoları güzel editlenmiş.

İnsan beyninin çalışma biçimine ters tarih dersi bir kere. Hangi insan yaşadığı olayları kronolojik olarak üste bir de isim isim, olay olay hatırlıyor kaldı ki bilmem kaç yüz yıllık olayları ezberleyip üste bir de unutmayacak. Bu bilgileri bu şekilde öğretmeye ve sormaya çalışan eğitim sisteminden hayır bekliyoruz işte. Oysa tarih, olayları ve olguları anlamamız için var gerisi boş iş. Bu yüzden tarih sürekli ezberlenir ve unutulur, öğrenemedigimiz için de insanlık olarak hep aynı hataları yapar dururuz.

Arkadaşlar sakin. Ben tarihi sevmiyorum vs demedim. Gayet iyi gidiyorum şu an. Sadece beni edebiyattan daha çok zorladığını belirttim. Keyif alıyorum şu an çalışırken ama Full çekmek istediğim için ayrıntılarına kadar ezberlemeye çalıştığımdan biraz zorluyor. Edebiyatın ayrıntısına da inmiştim ama tarihin ayrıntısı bir başka ayrıntıymış.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı