Tarih Kitabı önerisi

red dead190

Femtopat
Daha fazla  
Son zamanlarda tarih kitaplarına olan ilgim arttı. Şu ana kadar sadece Atatürk'ün devlet adamlığı ve nutuk okudum. Şu anki düşüncem Osmanlı, Selçuklu, Göktürkler ile ilgili kitap almak. Öneriniz nedir ve ayrıca sadece dediklerimle ilgili olmak zorunda değil, güzel olduğunu düşündüklerinizide söylerseniz sevinirim.

Atatürk ile ilgili okuyacaksanız İlber Ortaylı'nın Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabı ve Rıfkı Atay'ın Çankaya kitabını tavsiye ederim hocam. Onun haricinde Halil İnalcık'ın Kısa Osmanlı Tarihi, Osmanlı ve Avrupa, Mill Mücadele Tarihi kitapları var. Yabancı bir yazar istersen Zinkeisen'in Osmanlı imparatorluğu tarihi adlı kitap serisi var biraz uzun ve pahalıdır ama.

Ben bildiğim yer Osmanlı-Cumhuriyet tarihi önereyim.

Osmanlı için Halil İnalcık - Devlet-i Aliyye serisi. Nokta atışıdır hocaların hocasından okuyunuz.

Atatürk'ten hemen önceki dönemi öğrenmek bence gerekli. Süleyman Tekir - İttihatçılık serisi. Basit okunuyor, güzel giriş yaptırıyor. Çok detaylı değil ama İTC hakkında okuyacaksanız bunla başlayın.

Ondan sonra Şevket Süreyya Aydemir - Enver Paşa serisini öneririm. İTC ve Enver hakkında çok etraflı bilginiz olur.
Yine aynı yazardan Tek Adam serisini de vakit bulursanız mutlaka okuyun.

Falih Rıfkı Atay, Atatürk ve 1. Dünya Savaşı dönemi için çok güvenilir bir yazardır. Çankaya, Zeytindağı, Batış Yılları'nı okumanızı öneririm.

Direk tarihi metin niteliğinde değil ama Kemal Tahir'i bence ilgili herkesin okuması gerekiyor. Ne bulursanız okuyun o derece bir yazar.

Son düzenleme:
Tarih okurken okuduğunuz olayın veya dönemin farklı açılardan da okunması gerektiğini düşünüyorum. Yerli kaynak zaten kolayca bulunabileceği ve bolca tavsiye edileceğinden ben yerli kaynakların aksine nötr yaklaşan bir öneride bulunacağım, Sean McMeekin'in yazdığı "The Ottoman Endgame" kitabı.

Yılmaz Öztuna'nın 2 ciltlik Osmanlı Tarihi eseri var. İlk cilt siyasi tarih ikincisi medeniyet tarihi üzerine. Hakları Ötüken yayınlarında. Bulması kolay. Alıp okuyabilirsin. İkinci olarak Reşat Ekrem Koçu okumalısın. Bunlar Osmanlı tarihi için en temel başvuru kaynakları. Daha sonra Halil İnalcık hocanın Osmanlı kitaplarına bak. Selçuklu'yu da İbrahim Kafesoğlu, Osman Turan, Ali Sevim hocalardan oku.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı