Taşınabilir HDD içine işletim sistemi nasıl kurulur?

Emin Dmr

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımın SATA yolları bozulduğu için taşınabilir HDD alıp içine Windows kuracağım. Ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Ubuntu üzerinden yapacağım.

Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımın SATA yolları bozulduğu için taşınabilir HDD alıp içine Windows kuracağım. Ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Ubuntu üzerinden yapacağım.

İşletim sistemi kuracağınız HDD'yi bilgisayara bağlamanız yeterli hocam. Ardından Windows kurulumunu başlatıp HDD'yi seçip kurulumu gerçekleştireceksiniz.

Eğer birden fazla aynı boyutta HDD varsa önce ayırt edebilmek adına disks uygulaması ile HDD'yi NTFS formatında formatlayıp ismini Windows yapın. Ardından kurulum ekranında HDD'yi seçip silin ve onu seçip devam edin.

Görmüyor hocam.

Hocam ilk önce elinizde bir adet Windows kurulum ISO'su yazılmış bir USB bellek olması lazım ondan sonra taşınabilir HDD'yi ve USB belleği bağlayıp bilgisayarı USB'den boot edin sonra oradan kurulum sırasında HDD'yi seçerek kurulumu gerçekleştirin. Ve bir de siz taşınabilir HDD'ye Windows kurulumunu sormuşsunuz fakat konuyu Ubuntu'da açmışsınız.

Hocam Ubuntu'da açmamın sebebi şu anda Ubuntu'yu dosyalarımı almak için açtım ve eğer çözebilirsem geri Windows'a döneceğim.

Ayrıca Ubuntu kurulu değil ve deneme modunda.

Daha garantili bir şey önereyim size.

Her anakart üzerinde yeterli olamayan veya bozulan SATA portlarını çoğaltmak için native kartlar var. Bu kartdan 1 adet alacaksınız ihtiyacınız olan port sayısına göre modelleri mevcut.
Data çıkışını bu kart üzerinden alacaksınız. Klasik Power'ı zaten kullanacaksınız. Sadece diskleri bu karta bağlayın.

Ben benzer iş için nvm2 için kullanmak istedim ama anakart desteklemiyor. Mod BIOS ile çözmek istedim bu sefer de USB lerimin bazılarını öldürdü mod BIOS. Ama nvm performansı için USB'den vaz geçmek istemedim. Şu an hatalımı iş yaptım diye hala düşünüyorum. Nvm performansı SSD ile kıyaslanmıyor.

Piyasada çok fazla marka ve model mevcut. Uygun olanı seçip kullanabilirsiniz.

Yazmayı unutmşum;

Ubuntu da diski şifrelemedi iseniz; Live ISO açılışı ile diske ulaşıp dosyalarınızı alabilirsiniz.
USB belleğinizi sırf bir ISO ile harcamayın tüm alanı. Bunun yerine USB belleiğinizi Ventoy yazılımı ile bootable hale getirip normal dosya amaçlı ve ISO ile boot etmek amaçlı da kullanabilirsiniz. USB de çok büyük alan kaplamıyor ve Rufus gibi bazen sorunlu ISO yazan programlardan 10-larca kat daha avantajlı. Tek sorun USB kapasiteniz Ventoy da.

Ventoy'un kullanımı ve UEFI olarak format atma anlatımları YouTube'da mevcut.

Dosya Ekleri

• sata çoklayıcı1.jpeg
    58,6 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:

Hocam ama ben şu anda laptop kullanıyorum. Blu-ray diski söküp onu kullansam olur mu?

Notebookların bağlantısı hakkında detaylı bilgim yok ve amacınızı da tam olarak anlamadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…