Technopat üyeleri meslekleri ne ve ne kadar para alıyor?

Hocam ortala aylık Total'de kaç kazanıyorsunuz ortalama değer verir misiniz kendi yaptığınız işlerle Total'de.

Freelance işlerimde çok fazla değişkenlik oluyor. Birkaç firma için anlaşmam var. Özellikle data encryptionlar için tool yazdığım firmalardan gelir elde ediyorum. Bazen beklenmedik şekilde aşırı yüksek gelirler elde ettiğim zamanlar oluyor. Ortalamaya vurmak gerçekten zor. Freelancer.com sitesindeki gibi basit işler gibi olsa ortalama vermek kolay olurdu. Örnek vermem gerekirse 2019'da aldığım bir işten 3 aylık sözleşmem vardı. Sözleşme süresince encrypte edilen toplam verinin her 1 GB'si için 1000 dolar talep etmiştim. Bu süre zarfında 18000 dolar civarı elde etmiştim. Bazen tamamen gelirsiz olduğum durumlarda oluyor. 3-4 ay hiç iş almadığım zamanlar oldu. Ortalamaya dökmesi bu sebeple zor.

Freelance işlerimde çok fazla değişkenlik oluyor. Birkaç firma için anlaşmam var. Özellikle data encryptionlar için tool yazdığım firmalardan gelir elde ediyorum. Bazen beklenmedik şekilde aşırı yüksek gelirler elde ettiğim zamanlar oluyor. Ortalamaya vurmak gerçekten zor. Freelancer.com sitesindeki gibi basit işler gibi olsa ortalama vermek kolay olurdu. Örnek vermem gerekirse 2019'da aldığım bir işten 3 aylık sözleşmem vardı. Sözleşme süresince encrypte edilen toplam verinin her 1 GB'si için 1000 dolar talep etmiştim. Bu süre zarfında 18000 dolar civarı elde etmiştim. Bazen tamamen gelirsiz olduğum durumlarda oluyor. 3-4 ay hiç iş almadığım zamanlar oldu. Ortalamaya dökmesi bu sebeple zor.

Ortalama 4500 dolar civarı o zaman hocam. Özellikle hangi dilleri kullanıyorsunuz hangi koda ilgi fazla.

Üniversite düşünmüyorum :) ona yoracağım kafayı mesleğe yoracağım.

Hocam kendiniz bilirsiniz CV geliştirmeniz lazım ve koda fazla ilgilenmeniz.

Ortalama 4500 dolar civarı o zaman hocam. Özellikle hangi dilleri kullanıyorsunuz hangi koda ilgi fazla.

Encryption toollarımı C# masaüstü uygulamaları olarak hazırladığım için C# daha fazla kullanıyorum. Veri tabanı sistemlerinde de MongoDB, Oracle ve MSSQL üzerinde çalışıyorum. NodeMCU gibi embedded cihazlarlada ev güvenliği gibi sistemlerde C ile geliştirme yapıyorum. Web uygulamaları tarafında da Full-stack iş yapıyorum. Şu ara typescriptle bayağı iç içeyim.

Hocam hangi sitelerde çalışıyorsunuz ve ne kadar zamanda bu yetkinliğe eriştiniz? Yazılım bilgisi olarak sormuyorum yani piyasaya girdikten ne kadar zaman sonra iş almaya başladınız?

Hocam hangi sitelerde çalışıyorsunuz ve ne kadar zamanda bu yetkinliğe eriştiniz? Yazılım bilgisi olarak sormuyorum yani piyasaya girdikten ne kadar zaman sonra iş almaya başladınız?

Yazılım piyasasına girişim biraz farklı bir yolla oldu. Üniversiteye başladığımda tanıdık olan internet kafelerden bazıları yurt dışından donanımları alma ile işin daha az maliyetli olacağını ve İngilizce becerimi kullanıp buna göre iş yapabilir miyim diye bana danıştılar. Çin'de bulunan firmaları araştırmaya ve onlarla bilgi alışverişi yapmaya başladığımda adamlar kendileri için stok takibi gibi uygulamalar istemeye başladılar. İş yapacağım adama kendimi pazarlayarak bu tip freelance işler almaya başladım desem yeridir. 2012'de C# masaüstü uygulamaları geliştirerek bu firmalara satışları yaparak başladım (Ucuza yazılım yaparak 300-500 TL para kazanarak öğrenciliğimde bir şeyler kazanma çabasıyla). Tabii bu süreçte o firmaların başka firmalara da beni önermesiyle böyle böyle çevre yapmaya başladım. Bu süreçte öğrencilik yaptığım yerde bazı işletmelere gidip "sizler için web sayfası yapabilirim ya da ihtiyacınız olan bir yazılım geliştirebilirim" diyerek iş almaya çalıştım. Bu tip işlere atılmak belirli bir düzeyde bir profil ve CV oluşturmanızı sağlıyor. Bu işleri yaparkende piyasada gelişen teknolojilerle ihtiyaçların belirlenmesiyle Android platformlar için yazılımları ve Arduino gibi şeyleri de öğrenip bunları iş yaptığım firmalarla konuşup bunlar üzerine de iş yapabileceğimi söylemiştim. Bazılarına uygulama geliştirdim fakat bana bunların etkisi çok sonra oldu (Öğrenme aşamasındayken deneme yanılma yöntemli iş yaptığımdan gelir elde edemedim. Fakat yetkinlik kazandım). Öğrenciliğimin son yılı staj için gittiğim firmada her alandan bilgisi olan bir danışman aradıklarını söylediler bende yaparım bu işi deyip işe dahil oldum. Bu sayede stajım biter bitmez öğrenciyken bir firmada çalışıp çevre yapmaya başladım tabii bu süreçte LinkedIn'de birçok iş ilanı paylaşılmaya başladı ve dışarıdan destekle yazılım geliştirebileceğimi söyleyerek bu ilanları veren firmalara da iş yapmaya başladım. LinkedIn gibi platformlarda sektör daha profesyonel olduğundan dolayı paranın getirisi de ona göre oluyor. Özellikle son yıllarda freelancer sitesinde çok fazla iş paylaşılıyor. İngilizceniz varsa dolar bazında çok iyi paralar kazanabiliyorsunuz. Şu an bankada çalışıyorum. Sağlam bir profile sahip olduğum için iş yaparken "Bakın benim CV'm bu şekilde siz böyle bir iş için kaliteli birine ihtiyaç duyuyorsunuz be ben bu işi yapmak istiyorum. Beni tatmin edecek bir teklifte bulunursanız X ayda ben bu işinizi kusursuz bir şekilde yaparım" dediğimde iyi tekliflerle freelance iş almaya başladım. Şu son 2-3 ayda ise artık freelance işi bıraktım. Bir hisse ile şirket yatırımcısı olup onun üzerinden iyi kâr etmek varken kendimi yormaya lüzum görmüyorum. Yaş olarak 30u geçtiğim için beynimi yazılımla yormaktansa paranın döndüğü sistemin içinde bulunup parayı katlamaya çalışmak bana daha makul görünüyor şu an. En büyük sebebi ise belirli bir yaştan sonra bilgi birikimi işe yaramamaya başlıyor. Mesela yapay zeka teknolojilerini öğrenmek için vakit bulamıyorum. Vakit ayırmadığımda da bilgi konusunda haliyle geri kalacağım.

Özetle iş ne zaman alınıyor: Her zaman birilerine kendinizi pazarladığınızda bilginiz yeterli olmasa bile işi alabilirsiniz.
Kaliteli iyi gelir edebildiğiniz iş ne zaman alınıyor: Doygun bir CV ve iyi bir yabancı dille insanların ihtiyaçlarını çözebileceğinizi gösterdiğinizde.
Yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı