Bu konu daha önce çok kez açıldı fakat bu defa buradaki bütün sorulara cevap verip konunun bundan sonrası için bir referans olmasını amaçlayacağım.
Yurt dışındaki çoğu kanalda zibilyon tane farklı markanın zibilyon tane ürününü görmek beni mutlu ediyor ancak Türkiye'deki çoğu Türk kanal gibi Technopat'ta da klasik aynı markalara hep yer veriliyor. Cooler Master, ASUS, Corsair gibi. Bu üç marka hep var. İlk defa 5 gün önceki videoda XPG gördüm farklı marka olarak.
Yurt dışındaki alım gücü ülkemizin tamı tamına 10 katı olduğu için ufak tefek markalar dahi rahatlıkla bütçe ayırabiliyor. Bir keresinde CES'te bir Amerikalı ile karşılaştım. Kendisi ile güzel bir arkadaşlığımız oldu. Kanalının 18.000 abonesi vardı. Bizim kanalın abone sayısını söyleyince kafayı yedi. 18.000 aboneye rağmen bir akıllı ev aydınlatma sistemi onu fuara davet etmiş ve ABD içi seyahat masraflarını karşılamıştı. Biz ise o yıl fuara ancak ABD hükümetinin bir kuruluşu olan
CTA'in daveti ile katılabilmiştik. Bakın Türkiye'nin en büyük teknoloji yayınlarından biriyiz ve dünyanın en büyük fuarına ABD daveti ile katılıyoruz. Sonraki yıllarda sponsorluklarımızı genişletip kendi bütçemiz ile katıldık ama yine de hiçbir zaman tek bir firma bütün masrafların altından kalkmadı.
Şimdi konuyu tekrar analiz edelim: 18.000 aboneli kanal > tek firma ile fuara katılım. 400K aboneli (o zamanlar) kanal, fuara sponsor bulamıyor. Bütçe farkı kafanızda canlansın.
Şimdi durum böyle olunca kanalda da doğal olarak ürününe bütçe ayıran firmalar olacak. Açıkçası bu durumdan biz de memnunuz. Neden? Saydığınız markalar güvenilir markalar. Bazı sorunlu ürünleri hariç genel olarak belli bir kalite çıtasını koruyorlar. Bugüne kadar burada biz inceledikten sonra piyasadan toplanan bir ürün olmadı. Bu konuda içimiz rahat.
"Sadece deneyip memnun kaldığımız ürünleri öneriyoruz kağıt üstündeki verilere bakarak öneri vermiyoruz."
Bunu yazınca size basit geliyor. Sanki bir bahane gibi algılıyorsunuz ama iş öyle değil. Gerçekten montajda sorunlar çıkıyor ve bunları da size iletiyoruz.
Bakın burada 25.000 TL'lik sistem topluyoruz ama PSU kablosu kısa geliyor. Videodan bu kısmı kesebilirdik ama kesmiyoruz. Çünkü kağıt üstünde montajla gerçek dünya farklı ve evet, amacımız gerçek dünya deneyimini aktarmak. Buyurun, kanıtı:
Bir başka ASUS kasa. Bu arada ASUS en büyük sponsorlarımızdan birisi. QP de öyle. Ama bu kasanın berbat olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Biz ne yapıyoruz? Videoda açık ve net bir biçimde anlatıyoruz:
Atıyorum gidip Phanteks P360A incelemesi yapacaksın. Kasayı kullanırsın 1 hafta falan, yaşadığın zorlukları veya kolaylıkları anlatırsın buna bağlı olarak kasayı önerirsin veya önermezsin.
Yapamam. Vaktim yok. Vaktim değerli ve bu vaktimi piyasadan kasa alıp incelemeye harcayamam. Onun yerine incelemeye gelmiş ürünü incelerim. Bakın aslında bu bile sizin için bir fırsat. Piyasada halen daha bir açık var ve yeni yayınlara yer var. Para kazanmak istiyorsanız alın size fırsat. Piyasadan kimsenin incelemediği Phanteks kasayı al ve incele.
Ürün tedarik etmeniz normal bir insanın parça satın alması gibi değil. İnceleme için ürünü isterseniz yollarlar veya yollamazlar bu firmaya bağlı tabii ama biz bir şeyleri denemek için zorunlu olarak para vermemiz gerekiyor ve beğenmezsek iade işleriyle uğraşmamız gerekiyor.
Sorun şu ki aşırı fazla ürün var ve eleman sayımız kısıtlı. Kimin istediği ürünü inceleyelim? Sizin mi yoksa kalan diğer 428.639 üyenin istediğini mi? Hepsini inceleyemiyoruz. Siz bir kanal kurun ve bizim inceleyemediğimiz ürünleri inceleyin
Bence ürün yollayan markaların ürünlerini inceliyorlar. Yollamiyorsan inceleme de yok diyor olabilirler.
Ürün çeşitliliği iyi olur.
Çoğunlukla böyle. Ama arada kendi satın aldığımız ürünlere de yer veriyoruz. Ama değişen ne? Hiçbir şey. Çanta satın alıyorum, inceliyorum ama yine aşağıda sponsorunuz hayırlı olsun yorumları. Eee, o zaman neden uğraşayım ki hepsine aynı yorum gelecekse. Gerçekten sponsorun ürününü incelerim. Nasıl olsa yorum aynı: sponsorunuz. Evet arkadaşlar. Burası ticari bir oluşum. Çalışanlarımız var maaş ödediğimiz. Vergi veriyoruz devlete, bugüne kadar ABD'nin tırnağı kadar faydası dokunmasa da...
Lakin bir teknoloji kanalının birinci işi teknolojiyi tanıtmak iken, ikinci işi bunun meyvelerini tarafsız bir şekilde bir kullanıcı gibi sunmaktır.
Sık sık yeni teknolojileri anlatan videolar çekiyoruz, bu videolardan sadece YouTube reklamı ile çok az gelir elde etsek de. HBM, Ryzen 5000, Radeon serisi... Intel 11. nesil vs vs. sponsorlu videolarımızı da mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalışıyoruz. Bkz. Yukarıdaki örnekler.
Misal, ışık sızması bol çıkan bir seride varsa ışık sızmasını göstermeli bu konuda firmayı rahatça eleştirebilmelidirler.
Bkz TUF Dash F15 incelemesi. Sponsorlu video, laptopta ışık sızması var diyorum. Türkçe konuşuyorum ve herkes anlıyor diye umuyorum videoda. Daha farklı bir ifade biçimi varsa belirtin, bilelim.
Yabancı kanallar daha objektif oluyor.
Bizdekiler kim ürün yollarsa onun ürününü inceliyor.
Haliyle incelemeden ziyade reklama dönüyor.
Ekonomik sebepler bunu gerektiriyor sanırım.
Sadece Technopat için geçerli değil bu durum.
Ülke şartlarında ne kadar objektif olunabiliyorsa o kadar objektif olmaya çalışıyoruz. Yukarıdaki videolar buna bir örnek. Yine incelemelerde belirttiğimiz artı ve eksiler de buna bir başka örnek.
Bakın QP ile uzun zamandır devam eden bir sponsorluğumuz var. Şirketin PC'leri pahalı ama ona göre teknik destek sunuyor. Video altına gelen eleştiri yorumlarını silebiliriz. Böyle bir imkanımız var. Silmiyoruz. Hatta açık açık isteyen istediği yerden alsın diyoruz. Bu kadar şeffafız.
Bu arada bu kadar övülen yabancı kanallardan biri AMD'nin en çok sorun çıkartan ekran kartını yılın en iyi ekran kartı seçti. Ben bu kart çıktığından beri burada tavsiye etmiyorum diyorum. Bir şeyi körü körüne savunmak iyi değil.
A firması telefon üretiyor, B firması da telefon üretiyor. A firması tanıtman için sana hem telefon yolluyor hem de ücret ödüyor. Siz şimdi A yerine gidip para verip B nin ürettiği telefona para verip alıp inceler misiniz?
Türkiye'de inceleyemezsiniz zira YouTube geliri buna müsade etmiyor.
Eğer bir teknoloji kanalıysam ikisini de incelerim.
Bir teknoloji kanalı kurup incelerseniz biz de izleriz. Hem de rakabet gelmiş olur
Sonuç
Mümkün olduğunca ürün çeşitliliğini artırmak biz de istiyoruz fakat ülkenin ekonomisi gün geçtikçe batarken piyasadan ürün alıp buna en değerli şey olan vaktimizi harcamak gittikçe zorlaşıyor. Bu yüzden ürününe bütçe ayıran firmaların ürünlerine daha çok yer veriyoruz fakat bunu yaparken artısı/eksisi ne ise anlatmaya çalışıyoruz.