En son büyük zıplama 1. nesil Core'dan 2. nesil Core mimarisine geçiş oldu. Sandy Bridge çok güzeldi ya, hatırlıyorum da
İşte dediğiniz gibi en son büyük zıplama çok eski devirlerde kalmış durumda. 1. Nesil ve 2. Nesil zamanlarından bahsediyoruz. Kim bilir kaç sene önce büyük bir artış yapıldı... Artık frekansı arttırmaktan ziyade, çekirdekleri güncellemeli. Çünkü frekans ne kadar yüksek olursa, işlemci çekirdek voltajı o kadar artar ve işlemcinin çalışma ömrü kısalır. Bunun önüne geçmek için, çekirdek gücünü arttırırlarsa, daha düşük frekanslarda bile hem tek çekirdek, hemde çoklu çekirdek performansı inanılmaz derecede artabilir. Örneğin şu an günümüzdeki en son nesil işlemcilerin 5 GHz'de aldığı yüksek puanları, sadece 3 GHz gibi makul bir çalışma frekansındayken 5 GHz'nin verdiği performansı alabilecek hale getirilebilir mi?
En son büyük zıplama 1. nesil Core'dan 2. nesil Core mimarisine geçiş oldu. Sandy Bridge çok güzeldi ya, hatırlıyorum da
Mesela eski nesil Intel Pentium 4 işlemcinin 4 Çekirdek ve 8 İzlek olduğunu düşünün. 3 GHz'de çalıştırılmış ve Intel core i7 7700K ile karşılaştırılıyor. Intel Pentium 4 istediği kadar aynı frekans ve aynı çekirdek sayısında olsun, verdiği performans acayip derecede zayıf olur. İşte buna çekirdek gücü diyorum.
Eğer Intel işlemci başına düşen çekirdeklerin gücünü arttırırsa, daha düşük frekanslarda bile 5 GHz'in verdiği performansı alabilirsiniz. Bunu yaparlarsa, size birçok açıdan avantaj sağlar. "Buna gerek yok, performans zaten yeterli. Intel zaten 5 GHz hızında çalışan Intel Core i9 9900K işlemci üretti. Ne gerek var?" demeyin. Daha düşük frekans karşılığında 5 GHz'in performansını almak istemez miydiniz? Peki ya bunun bize sunduğu avantajları hiç düşündünüz mü?
1) İşlemciniz daha az ısınır, çünkü daha düşük çekirdek voltajında çalışır.
2) Daha düşük frekans karşılığında 5 GHz'in sunduğu performansı alırsınız.
3) İşlemcinizin çalışma ömrü artar.
4) Tek çekirdek performansında devasa bir gelişme katedilir ve bu sayede, tek çekirdek destekli oyunlarda veya uygulamalarda daha rahat işlerinizi yaparsınız.
Kısaca işlemcinin beyin seviyesini güncellemekten bahsediyorum. Bir beyin ne kadar zeki olursa, o kadar çok işi yapabilir. Bunun gibi her bir çekirdeğinde artık güncellenmesi gerekiyor.