TEKNOFEST 2024 Kötü?

Mırnav

Hectopat
Adana'da yaşıyorum ve evet gittim. Bu etkinliği beğenmeniz için 8 yaş altı veya 60 yaş üstü (akpli) olmanız lazım. 59 kurtarmaz o kadar.

Bir kere gereksiz bir ses gürültüsü vardı. Kulağınız biraz fazla duyuyorsa şakasız söylüyorum sağır olabilirsiniz. Aşırı cringe bir ortam vardı. Her tarafta aralıksız 120 desibel radyo gibi konuşuyorlardı. Spikerlerin her iki kelimelerinden biri "TÜRKÜN GÜCÜ AĞĞĞ" "KemAAAAAAALin uçakları woaaa" ve araya telifli yabancı pop koyuyorlar. Ciddi söylüyorum etkinlikten sonra 6-7 saat hafif sağırlık yaşadım. Gelenlerin %30'u Suriye'li idi. Yemin edebilirim ama kanıtlayamam.

Gelelim içeriğe: Eğer akademik değeri olan bir şey bekliyorsanız çok beklersiniz. Devasa bir alanda "tahmini 9 kilometre kare" aradım durdum çocuk içeriğinin dışında, maketlerin dışında, reklam dışında bir şey bulabilir miyim diye aradım durdum ve buldum da. Koskoca alanda sadece bir çadırın küçük bir bölümünü bir ekibin konuşmalarına ayırmışlar. Koca çadırların tamamını Hepsiburada, QNB bank gibi reklam verenlere ayırmışlar. Rezillikti gerçekten. Roket teknolojilerini tanıtıyorlardı zavallı abilerim ablalarım. Kimse gelip izleyemiyor. Uğraşa araştıra anca bulabildim. İçerde 20-30 kişi var (onlarda başka ekipler). Ya olm o koca çadırda el işi atölyelerini göstereceğim diye yırtınıyonuz. Belkide geleceğe yön verecek onca zahmetle uğraşla yaptıkları uğraşlarınız görmeyelim diye köşeye dikiyorsun. O kocaman alanda senin verginle yapılmış organizasyonda insanlara katkı sağlayabilecek ufacık bir şey dışında hiçbir şeye rast gelmedim. Tek eğlenceli şey (eğlenceli şeye bile olumlu bakıyorum. Akademik bir şey beklerken buna razı oldum siz düşünün) uçakların gösterisiydi. Her geçişlerinde içininiz titriyor. Bayağı etkileyiciydi.

Gelmesi de ayrı bir zahmet. Adana sanayi sitesinin içinden geçip havaalanının etrafını dolaşıp giriyorsunuz. 1 kilometre yolu arabayla 2 saatte gittik siz düşünün. O tozun toprağın içinde gözüm kan çanağına döndü. Plansızlığın ne derece olduğu da açıkça belli görünüyor.

Reis'in iyi bir şey yapma olasılığının pratik olarak 0 oluşu teorisi hala çalışıyor.

Şöyle komik bir şey de yaşadım: Kafamı kazıttığımdan şapkasız güneş altında kalamazdım. Gidim Türk bayraklı şapka alayımda belki biraz havaya girerim dedim. Altına baktım nerede yapılmış diye. Yemin ederim made in China yazıyorlar. Yanda türkün gücü rapi çalıyordu. Affola çok güldüm.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kardeşim sen bizim gösterimizi çok mu kıskandın?(!)

Kardeşim sen bizim gösterimizi çok mu kıskandın?(!)
Ne kürdüm ne antikemalistim ne din düşmanıyım ne masonum ne devrimciyim ne sağcıyım ne solcuyum ne anarşistim, sadece cringe kardeşim.

İstanbul'da yapılana gitmiştim 1-2 yıl önce. Orası güzeldi aslında ben keyif almıştım. HyperX'ten de CS meydan okuması vardı kazanıp mouse pad hediyesi almıştım.

İstanbul'da yapılana gitmiştim 1-2 yıl önce. Orası güzeldi aslında ben keyif almıştım. HyperX'ten de CS meydan okuması vardı kazanıp mouse pad hediyesi almıştım.
Ona bile okey mi olmamız lazım? Olm burda bilim ve teknoloji konuşulması lazım. Ne bilim birkaç tane üniversite öğrencisi Klor pillerle yaptıkları deneyi kamuyla paylaşması lazım. Şu şu motor teknoloji sayesinde şirketlerin satın alabileceği telif haklarının olması lazım. Gidip bayraktarlı yapboz mu çözelim. CS turnuvası mı atalım? Senin dediğin olsa bile bu yılki teknofestteki en iyi şey olurdu belkide.

Bu yarışmaya farklı kategorilerde 4 kere katıldım, 2 kere de finale gittim (1 kere drone yarışması, 1 kere model roket yarışması, 2 kere ulaşımda yapay zeka yarışması). Açık konuşmak gerekirse organizasyon TEKNOFEST'in herhalde en az sorunlu kısmı, en büyük problemi yarışmaların genel konsept ve formatı. Öncelikle, kurallar olmaması gerektiği kadar sıkı ve aklınıza gelecek özgün fikirlerin büyük kısmı kural kitabı ile uyuşmadıkları gerekçesiyle yasaklanıyor. Yarışma komitesine kurallarda yazmayan ama bir ihtimal kural ihlali sayılabilecek herhangi bir fikrinizi danışırsanız neredeyse hiç düşünmeden "yapmayın" şeklinde geri dönüş alıyorsunuz, kendi akıllarına gelmeyen yani kısacası kural kitabında "şöyle yapın" denmeyen neredeyse hiçbir şeye izin vermiyorlar. Ek olarak, çoğu yarışmada verilen maddi destek ya çok az ya da direkt hiç yok, dolayısıyla öz maddi kaynaklarınız yetersizse veya sponsor bulamıyorsanız üst sıralara oynamak imkansız gibi bir şey. Maalesef neredeyse hiçbir yarışmada bütçe sınırlaması da yok, kurallar çok sıkı olduğu için maddi anlamdaki dezavantajı tasarımdaki özgünlükler ile kapatmanız da pek mümkün olmuyor, dolayısıyla genelde her sene üretim imkanları en iyi olan veya en çok kaynağa erişimi olan takım kazanıyor, rekabet şansınız pek olmuyor. Normalde bu tür yarışmaların yaratıcılığı ön plana çıkarması ve eldeki sınırlı kaynaklar ile en optimal ve yenilikçi çalışmayı üreten takımın yarışmayı kazanması beklenir, ancak bu haliyle TEKNOFEST en çok sponsoru ve parası olanın yarışmayı kazandığı bir organizasyon izlenimi veriyor.

Bizzat kendi deneyimlerimle konuşmam gerekirse, ulaşımda yapay zeka yarışmasına tam 2 kez katıldım. Bu 2 seferde de takımca finale gitmeyi başardık ve finale gidebilen takımların arasında iki seneyi de tam ortada bir derece ile bitirdik. Yarışmaya hazırlanırken çok ciddi bir hazırlık yaptık, model eğitimleri için ciddi anlamda çok zaman harcadık. Maalesef okulumuz bize sadece 2000 TL gibi komik bir maddi yardımda bulundu ve bu para ancak eğitimde kullanacağımız verilerin elde edilmesi ve depolanması konularına yetti. Sonuç olarak eğitim için büyük oranda ücretsiz servislere mahkum kaldık, sabahın körüne alarm kurup eğitimi durmadan devam ettirmek için sürekli takip etmemiz gereken zamanlar oldu, tabii ücretsiz servisler ile maalesef zor ve kısır bir model eğitim süreci geçirdik, ücretli servislere de maalesef para yetiştiremedik (malum dolar kuru sağ olsun) Ek olarak yarışma komitesi yarışma sürecinin ortasında bir yerde bütün takımlara eğittikleri modellerini çalıştırmak ve yarışma sistemine bağlanmak için kullanacakları sistemin kodlarını direkt olarak bütün biçimde gönderdi, yani o sistemin geliştirilmesi noktasındaki beceri ve rekabeti de tamamen ortadan kaldırmış oldu. Yarışmada ise o sene yarışmayı kazanan takımın cumhurbaşkanlığı dijital ofisinden geldiğini öğrendik düşünün artık ellerinde nasıl bir kaynak var. Hadi bizi geçtim, ODTÜ'den gelen bir ekip vardı, ki onların da oldukça yüksek bir bütçesi olduğunu öğrendim sonradan okula gelince , onlar bile hiçbir şekilde rekabet etme imkanı bulamadılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…