Merhaba ben ödevim için cep telefonumdan fotoğraf çektim fakat hocam F değerlerini profesyonel kameraya göre yazınız dedi. Ama ben internette bulamadım. Örnek verirsek telefonda F1.5 olan değer profesyonel kamerada değeri nedir böyle bir şey var mı?
Böyle bir şey var, ama çoğu kişi için önemsiz bir faktördür. Bunun bir matematik hesaplaması var ve bu oran, sensör ebatına ve kullanılan lense göre değişir ve değişecektir. APS-C’ye göre ayrı, full-frame makineye göre ayrı, hatta MFT 4/3 sensöre bile ayrı bir şekilde hesaplanır. Hocanızın dediği üzere "profesyonel kamera" denmiş, ama hangi sensör ebatındaki profesyonel kamera için bunu söylediği belirtilmemiş. Baktığınız zaman, 4/3 sensöre sahip profesyonel makineler de var, full-frame olanlar da, APS-C makineler de.
Gelelim cevabınıza: Her ne kadar bahsedilen telefonun sensör ebatını bilmesek de, bir ortalama matematik yapıldığında f/1.5 oranı, full-frame bir kameraya göre f/6.75’e eşittir. Düz mantıkla 6.8 denilebilir. Kısaca, hocanıza şunu söyleyin:
"Full-frame bir makinede, f/1.5 diyafram, f/6.8’e denk geliyor." Ve bu hesaplamayı telefondaki 1/1.7 inç sensör ile yaptığınızı ekleyin. Eğer matematik hesaplaması sorarsa, şu şekilde gösterebilirsiniz:
f/1.5 × 4.5 = f/6.75
Eğer siz kendiniz mantık yürütmek isterseniz, şu yolu takip edin:
Eşdeğer F Değeri = Telefon F Değeri × (Telefon Sensörü Çarpanı ÷ Kamera Sensörü Çarpanı)
Detaylı bir örnek:
- Telefon Sensörü: 1/1.7 inç (tipik bir telefon sensörü), yaklaşık 4.5x kırpma çarpanına sahiptir.
- Full-Frame Kamera Sensörü: 36x24 mm boyutundadır (1x çarpan).
- Telefonun f/1.5 diyaframı için eşdeğer diyafram:
f/1.5 × 4.5 = f/6.75
Bu durumda, telefonun f/1.5 diyaframı, full-frame bir kamerada yaklaşık f/6.75 diyaframa denk gelir.
Bunu anlatırken benim bile beynim yoruldu, sizin böyle bir dersiniz niye var ki.