Telegram üzerinden dava açılabilir mi?

zidane0629

Picopat
Daha fazla  
Bir grupta bulunuyordum biri ile tartıştık küfür etmedim. Sadece aptal vs dedim bunun üzerine SS aldı 1 ay sonra hakkında tebligat açacağım avukatım 60k tazminat alacak vs diyerek tehdit ediyor. Kendisi bunu yaparken tehdit ettiğimi de iddia ediyor ayrıca. Böyle bir şey mümkün mü?

Hocam hiçbir şey. Takmayın, hepsi çoluk çocuk.

Hocam hiçbir şey. Takmayın, hepsi çoluk çocuk.
Ya takmayayım diyordum yanımda bir arkadaşım da vardı ona sürekli mesaj atıp rahatsız etmiş akşam akşam ben de edemezler dedim bir türlü içi rahat etmedi onun için sormuştum teşekkür ederim

Böyle bir şey hukuken mümkün değil.
telegram verileri vermiyor diye biliyorum ben de ama emin olamadım bir an çok emin konuşuyordu kendinden

Her olay kendi icinde değerlendirilmeli. Eger konuşmanın geneline baktığımızda kullandığınız "aptal" kelimesi hakaret olarak anlaşılabilecekse tck m.125'e göre hakaret suçu işlemiş olabilirsin ki biraz internete bakinca (Aptal Hakaret Midir? - Avukat Serhan Cantaş - Ankara Avukat ve Hakaret Sayılan/Sayılmayan Kelime ve Sözler) bu sözcük hakaret olarak kabul edilmiş.

Telegram şahıs bilgilerini veriyor mu vermiyor mu bilmiyorum ancak potansiyel anlamda bu suçu işlediğiniz düşünülebilir.

Eğer karşı taraf şikayetçi olur, bilgilerinize ulaşılırsa ve bu hakareti karşı tarafa doğrudan mesaj ile mesajlaşma yöntemi ile değilde aleni yani bir gruba sayısı belli olmayacak kadar kişilerin girebildiği bir grup mesajlaşma ortamında kullandıysanız ayrica tck m125/4'e göre suçun nitelikli hali gerçekleşmiş olur ve daha ağır ( 1/6 oranında artırılmış) ceza verilir. Ancak her grup mesajlaşması aleni sayılmayabilir. İnsan sayısı sınırlı/belirlenebilir ise aleni olmayabilir, o zaman da artırıma gidilmez. Bildiğim kadarı ile aleniyet prnek vermek gerekirse 5 kisilik arkadas grubu icinde olanlar degil de sokak ortasinda bagirmak veya gazete, sosyal medyada mesela burada nasil ki kac kişinin görebileceğiniz pek de bi siniri olmaz iste o alenidir.

Bu işin ceza hukuku kısmıydı. Öncesinden başka suçunuz yoksa hafif bi ceza verilir hapis yatmazsanız tahminen adli para cezası verilir. Hapis cezası bile verilse HAGB yapılır yine hapis yatmazsınız.

Manevi tazminat kısmına bir şey diyemem ancak 60 bin çok yüksek bir rakam üstelik böylesine bir laf için. Dolayısıyla bu kadar yüksek manevi tazminat ödemezsiniz ancak yine de hiçbir şey olmasa karşı vekalet ücreti ödersiniz.

Başka ne söylediniz ki tehdit ettiğinizi söylüyor? Sadece aptal kelimesi tehdit değildir çünkü ama yukarida da açıkladığım gibi hakarettir.

Takibi şikayete bağlı olduğu için iş en başta karşı tarafta bitiyor. Gerçekçi hayat senaryosunda sosyal medyadan birisi birisine "aptal" dedi diye insanlar masrafa girip uğraşmıyor ama uğraşmak isterse (ki aslinda ceza hukuku için çok bi maddi yüke de girilmiyor, delileri kişi de toplayıp kendisi savcıya şikayette bulunabilir) bile telegram kullanıcı bilgilerini paylaşıyor mu bilmiyorum. Eğer o da bilgileri verirse ve tck m126'daki durum da yoksa pek tabii hakaretten ceza alabilirsiniz. Telegram bu bilgiyi vermiyorsa bile siz yine de kimseye "aptal" yazmayın, bu uygulama paylaşmıyordur diğeri paylaşır

Açıkçası nispeten basit bir hakaret olması ve biraz da telegram adlı uygulamaya bakinca (Çözüldü: Telegram mahkeme kararı ile kullanıcı bilgilerini verir mi?) bir şeyle sonuçlanmayacağını düşünüyorum ama teoride anlattığım gibi suçtur, hakarettir.

Son düzenleme:
Para cezaları hükmün ertelenmesine girmiyor mu?

Para cezaları hükmün ertelenmesine girmiyor mu?
Bilfiğim kadarı ile adli para cezası için "Cezanın ertelenmesi kurumu, sadece hapis cezaları hakkında uygulanabilir. 5237 sayılı TCK'nın 51. maddesi sadece hapis cezalarının ertelenebileceğini öngördüğünden adli para cezası ve güvenlik tedbirleri hakkında erteleme kararı verilemez." (Kaynak) Yani adli para cezası verilirse ertelenmez, ödemek zorunda. Hapis cezasi verilecek olursa "Kurduğu hüküm sonucu tüm artırım ve indirimler uygulandıktan sonra verilecek sonuç cezanın 2 yıl veya daha az hapis cezası veya adli para cezası olduğunu görürse hükmün açıklanmasını geri bırakabilecektir." Dan dolayı HAGB verilir ancak kisiye hali hazırda zaten başka bir suç için HAGB verilmişse ve 5 yıllık denetim süresi içerisinde herhangi bir kasıtlı suç işlerse bu seferki suçu için de HAGB verilmez, hapis cezasi verilir diye biliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…