Yok hocam bulamıyorum yaklaşık 1 saattir bakıyorum. KAK dan 1.göz ve 2.göz'ü buldum. Sarrus yöntemini yazdım. Matrisi çözemedim.Kirchoff ve Ohm kanunlarını uygulayın. İpucu vereyim, devrede üç tane kapalı çevre (loop) var. Bunları deneyip yine bulamazsanız yazın, detaylıca açıklayayım.
Teşekkür ederim hocam. Şimdi anladım.Siz işi çok karıştırmışsınız ya. Matrise ya da Sarrus yöntemine gerek yok. Anladığım kadarıyla gözlerin hangisi olduğunu biliyorsunuz zaten. Sol baştan 1. göz ve 2. göz diyelim, bütün devre de ortadaki direnci ihmal ederek 3. göz. En soldaki direncin üstündeki gerilim v1, sağdakininki v2, ortadaki v3 olsun.
Yalnız çizimin aksine bana ortadaki akım aşağı doğru gibi gözüküyor. Bu biraz kafa karıştırıcı. 3 göz için de Kirchoff uygulayınca şu üç denkleme varıyoruz:
20V = v1 + v3
10V = v3 - v2
10V = v1 + v2
Aynı zamanda i1'in ikiye ayrılıp i2 ve i3'ü oluşturduğunu görebilirsiniz. Bu da bize şu denklemi veriyor:
i1 = i2 + i3
Ohm kanununu uygulayınca şöyle:
v1/5 = v2/5 + v3/10
Onla çarpın:
2 * v2 = 2 * v2 + v3
Bu dört denklemi çözmek gayet kolay, matrise ihtiyacınız yok. Çözünce cevaba ulaşacaksınız zaten.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.