Tencere ve tava seti önerisi

Merhabalar, hangi markanın hangi malzemeden üretilmiş tava ve tencere setini almalıyım? Biraz araştırma yaptım çoğu kanserojen madde içeriyor. Granit deniyor fakat teflon kaplama. Bio granit, titanyum, diamond gibi serilere baktım şu anlık. Sağlıklı olmasını istiyorum, karaca alacaktım indirim vardı fakat çok olumsuz yorum var. Döküm de yapışma durumu çok oluyor bu yüzden halihazırda kullanıp memnun olduğunuz bir ürün var mı? Benim baktıklarımı aşağı atıyorum. Benim için önemli olan pilav, patates kızartması, yumurtayı sorunsuz şekilde yapılabilsin. Sağlıklı olsun. Tavsiyelerinizi bekliyorum bir sürü yorum var hangisi iyi çok da hakim olmadığım bir konu anneme hediye alacağım ama sağlıksız bir şeyde almak istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar, hangi markanın hangi malzemeden üretilmiş tava ve tencere setini almalıyım? Biraz araştırma yaptım çoğu kanserojen madde içeriyor. Granit deniyor fakat teflon kaplama. Bio granit, titanyum, diamond gibi serilere baktım şu anlık. Sağlıklı olmasını istiyorum, karaca alacaktım indirim vardı fakat çok olumsuz yorum var. Döküm de yapışma durumu çok oluyor bu yüzden halihazırda kullanıp memnun olduğunuz bir ürün var mı? Benim baktıklarımı aşağı atıyorum. Benim için önemli olan pilav, patates kızartması, yumurtayı sorunsuz şekilde yapılabilsin. Sağlıklı olsun. Tavsiyelerinizi bekliyorum bir sürü yorum var hangisi iyi çok da hakim olmadığım bir konu anneme hediye alacağım ama sağlıksız bir şeyde almak istemiyorum.
Ben anlamıyorum ama görünüş olarak en alttaki bence en iyisi

Yüksek ihtimalle almışsınızdır ama anekdot olarak ekleyeyim:
Sağlıklı olması için çelik yahut dökme demir (emayesiz olursa deterjanlı yıkanmaz, emayeli olursa da emaye kırılınca çöp olur ama teflon gibi sağlığa zararlı yanı yoktur) olması lazım. Çelik içinde 18/10 diye bilinen 304 kalite çelik dışında 310 kalite ve/veya 430 kalite dış kaplama olarak tencere tercihi yapabilirsiniz. Dış kaplamasının 430 olmasının avantajı daha yüksek ısıya dayanabilmesi ve daha az nikel (veya mobilden) içermesidir. Tabi fiyatı da ona göre yükseliyor. Dökme demir tencereler daha çok et tarzı ağır pişirme tabanlı olduğu için çelik tencereler daha fonksiyonel oluyor. Dökme demir yerine bakır da tercih edilebilir ama onun da bakımı dert. Bir de benim de anlamadığım ve ona bakarken bu konuya denk geldiğim bir olay var. O da şu; 18/10 ve/veya 304 kalite diye belirtilen iki farklı tencerenin aynı markaya ait ama farklı fiyata sahip olması sorunu. Bunların içeriklerini doğru vermedikleri için tabi alan da "ne farkı var?" diye emin olamıyor.

Son düzenleme:
Yüksek ihtimalle almışsınızdır ama anekdot olarak ekleyeyim:
Sağlıklı olması için çelik yahut dökme demir (emayesiz olursa deterjanlı yıkanmaz, emayeli olursa da emaye kırılınca çöp olur ama teflon gibi sağlığa zararlı yanı yoktur) olması lazım. Çelik içinde 18/10 diye bilinen 304 kalite çelik dışında 310 kalite ve/veya 430 kalite dış kaplama olarak tencere tercihi yapabilirsiniz. Dış kaplamasının 430 olmasının avantajı daha yüksek ısıya dayanabilmesi ve daha az nikel (veya mobilden) içermesidir. Tabii fiyatı da ona göre yükseliyor. Dökme demir tencereler daha çok et tarzı ağır pişirme tabanlı olduğu için çelik tencereler daha fonksiyonel oluyor. Dökme demir yerine bakır da tercih edilebilir ama onun da bakımı dert. Bir de benim de anlamadığım ve ona bakarken bu konuya denk geldiğim bir olay var. O da şu; 18/10 ve/veya 304 kalite diye belirtilen iki farklı tencerenin aynı markaya ait ama farklı fiyata sahip olması sorunu. Bunların içeriklerini doğru vermedikleri için tabii alan da "ne farkı var?" diye emin olamıyor.

Hocam, dediklerinize katılıyorum. Şöyle bilgilendireyim: Paslanmaz çelik sanayisinde çalıştığım zamanlar, bu bahsettiğiniz malzemelerin kaliteleriyle ilgili bilgi vereyim. Metalurji okuyan arkadaşlar, bu malzemelerin içeriklerine daha aşinadır. Kendim, çalışma tecrübem ve edindiğim bilgilere göre sizlere bu bilgileri aktarmaktayım.

304-304L: kalite paslanmaz çelik yüzeyler, paslanmaya ve korozyona %8 nikel ve %18 krom içerdiğinden dayanıklıdır. Haliyle fiyatı da yüksektir. Bu malzemelere nikel içeriğinden ötürü mıknatıs yapışmaz.

316-316L: 304'ten sonra en iyi olan ve uzun süreli korozyona ve paslanmaya dayanıklı, içerisindeki nikel %10-14, krom %16-18 malzemelerden ötürü 304'ten daha dayanıklıdır. 304'e kıyasla fiyatı daha yüksektir. Bu malzemeler nikel içeriğinden ötürü mıknatıs yapışmaz.

430 kalite: paslanmazlar, korozyon ve paslanmaya uzun süreli dayanıklı değildir. Fiyatı ucuzdur, malzeme içeriği az ve krom %16.0-18.0 içerir. Malzeme nikel içermediğinden mıknatıs tutar. Buradan mıknatıs ayırt edici olarak bir özellik taşımaktadır. Kalitesini bilmediğiniz malzemeyi 304-316 yüzeyi mıknatıs tutmayacağı için mıknatıs ile yapışan yüzeylerin kalitesi 400 serisi ve 630kl malzemeler olabilir. Bundan tam emin olabilmek için spektrometre dediğimiz paslanmaz metal analiz cihazından malzeme kalitesi ve içeriğine ulaşabilirsiniz. Bu kalitedeki malzemeler uzun süreli nemli ortamda kalıp su yiyince korozyon ve paslanmaya başlar. Malzeme açık bir yerde güneş ışığına maruz kalırsa su ile güneş yanıkları oluşabilir. Bu durumlarda malzemeyi taşlama dediğimiz makineye sokup 4N (ince taş), 3N (kalın taş), sb (scotch brite fırçalama ve çok ince satine işlemli yüzey) yüzey olarak paslanmaz çeliği bu yüzeylerin zımpara ve fırçasına göre makineden geçirmekte, malzemenin paslanan kısımlarını temizler. Çoğu çatal bıçak firmasının tercih ettiği malzeme kalitesidir. Yine asansör kabinlerinde olmak üzere birçok kullanım amacı ve yeri mevcuttur.

Merak edenler için:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
(taşlama makinesi)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
(dilme makinesi, çatal bıçak ve birçok ölçü için ayarlanıp dilimleme yapılabilir.)

(boy kesme makinesi)

Dosya Ekleri

• Paslanmaz Çelik.jpg
    Paslanmaz Çelik.jpg
    54,1 KB · Görüntüleme: 25
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı