Terk edilmiş bir yapıya girmek suç mu?

Apandisitt

Decapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Emektar ASUS. 16 GB 2333 mHz RAM (sonradan yükseltme). i5-7200U 3.1 Ghz işlemci, Nvidia 930 mx 2 GB GPU. 500 GB samsung M.2 SSD (bu da sonradan ekleme)
Meslek
Öğrenci
Merhaba. Terk edilmiş mekanlara karşı zaafım var. Çok sevdiğim bir dostumla birlikte zamanında ufak çaplı urbex (terk edilmiş mekanların keşfi) tecrübelerimiz oldu. Başta girdiğimiz yerler pek kayda değer yerler değildi. Her yerde bulabileceğiniz terkedilmiş tek katlı evler vb. sonradan bunlar bizi kesmemeye, sıradanlaşmaya başladı ve daha büyük yerler aramaya başladık. Konya'nın büyük bir ilçesinde yaşıyorum. Arkadaşımla ilk olarak bize arabayla aşağı yukarı yarım saat mesafedeki küçük bir ilçedeki terk edilmiş öğrenci yurduna girdik.

WhatsApp Image 2025-08-14 at 21.58.05 (2).jpeg

Kırık camlardan içeri girmek oldukça kolaydı. Benzer şekilde yangın merdivenlerini çevreleyen parmaklıklar da açılmıştı. Resimden de belli oluyordur belki.
Sonrasında benim yaşadığım ilçenin sağlık ocağı-hastane arası eski, ufak bir sağlık binasına girmiştik. Yine kırık camlar ve çevredeki tırmanmamızı sağlayan cisimler çok yardımcı oldu. Sabah şansımızı denedik ama çok göz önünde olunca akşamı bekledik.

WhatsApp Image 2025-08-14 at 21.58.05.jpeg

WhatsApp Image 2025-08-14 at 22.09.07.jpeg

Sırada yine benim yaşadığım ilçenin sınırında olan bir yer var. Eskiden özel okul olarak kullanılıyordu. İki binası ve bir spor salonu var. Bizim gibiler için biçilmiş kaftan.

WhatsApp Image 2025-08-14 at 21.58.05 (1).jpeg

Şöyle bir problemimiz var. Okul bizim için iğrenç bir konumda. İlçenin sınırlarından biraz dışarıda. Fotoğraftan belli oluyordur zaten. Yani yürüyerek ya da bisikletle gitmek için fazla uzak ki ben de arkadaşım da ehliyet sahibi değiliz. İlk bahsettiğim olaydaki yere ilçeler arası ulaşım sağlayan minibüs hatları sayesinde gitmiştik. O minibüsler bu okulun önünden geçiyor ama orada durmuyor çünkü okuldan başka bir şey yok. İnsen inersin ama göze batarsın. Kimin gözüne? Güvenlik görevlisi. Sırf bunun için oluşturdum bu başlığı. Okulda bir güvenlik görevlisi var. Etrafı klasik tel örgülerle çevrili. Bunların dışında çok bilgimiz yok. İnceleme fırsatımız olmadı söylediğim nedenlerden dolayı. Binalara yine kırık bir cam bulup girmeyi ümit ediyoruz ama asıl korkumuz o değil. Güvenlik...

Diyelim ki buraya girmekte kesin karar kıldık. Kafayı kırmış gibi 1,5 saat pedal çevirmeyi göze aldık. Arkadan sağdan soldan güvenlik kulübesinin göremeyeceği bir yerden bir şekilde içeri girdik. Samimi şekilde ülkemiz şartlarını göz önünde bulundurarak yardımcı olmanızı rica ediyorum. Yakalanırsak ne olabilir? Sizce azarlayıp iki nasihat verip gönderir mi yoksa başımızı derde sokar mı? Olay bir şekilde hukuki işlemlere dönüşürse ne olabilir?

Güvenliğin ne yapacağını bilemeyiz tabiki ama bu resmi olarak suçtur. Terk edilmiş de olsa sonuçta bir okul orası. Özel okul olduğuna göre birine ait. İçeri izinsiz olarak girmeniz hukuki olarak Konut Dokunulmazlığının İhlali olarak geçer. Bunun cezası da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. 18 yaşınızdan küçükseniz para cezasına çevrilir.

Merhaba. Terk edilmiş mekanlara karşı zaafım var. Çok sevdiğim bir dostumla birlikte zamanında ufak çaplı urbex (terk edilmiş mekanların keşfi) tecrübelerimiz oldu. Başta girdiğimiz yerler pek kayda değer yerler değildi. Her yerde bulabileceğiniz terkedilmiş tek katlı evler vb. sonradan bunlar bizi kesmemeye, sıradanlaşmaya başladı ve daha büyük yerler aramaya başladık. Konya'nın büyük bir ilçesinde yaşıyorum. Arkadaşımla ilk olarak bize arabayla aşağı yukarı yarım saat mesafedeki küçük bir ilçedeki terk edilmiş öğrenci yurduna girdik.

Eki Görüntüle 2556014

Kırık camlardan içeri girmek oldukça kolaydı. Benzer şekilde yangın merdivenlerini çevreleyen parmaklıklar da açılmıştı. Resimden de belli oluyordur belki.
Sonrasında benim yaşadığım ilçenin sağlık ocağı-hastane arası eski, ufak bir sağlık binasına girmiştik. Yine kırık camlar ve çevredeki tırmanmamızı sağlayan cisimler çok yardımcı oldu. Sabah şansımızı denedik ama çok göz önünde olunca akşamı bekledik.

Eki Görüntüle 2556025

Eki Görüntüle 2556031

Sırada yine benim yaşadığım ilçenin sınırında olan bir yer var. Eskiden özel okul olarak kullanılıyordu. İki binası ve bir spor salonu var. Bizim gibiler için biçilmiş kaftan.

Eki Görüntüle 2556028

Şöyle bir problemimiz var. Okul bizim için iğrenç bir konumda. İlçenin sınırlarından biraz dışarıda. Fotoğraftan belli oluyordur zaten. Yani yürüyerek ya da bisikletle gitmek için fazla uzak ki ben de arkadaşım da ehliyet sahibi değiliz. İlk bahsettiğim olaydaki yere ilçeler arası ulaşım sağlayan minibüs hatları sayesinde gitmiştik. O minibüsler bu okulun önünden geçiyor ama orada durmuyor çünkü okuldan başka bir şey yok. İnsen inersin ama göze batarsın. Kimin gözüne? Güvenlik görevlisi. Sırf bunun için oluşturdum bu başlığı. Okulda bir güvenlik görevlisi var. Etrafı klasik tel örgülerle çevrili. Bunların dışında çok bilgimiz yok. İnceleme fırsatımız olmadı söylediğim nedenlerden dolayı. Binalara yine kırık bir cam bulup girmeyi ümit ediyoruz ama asıl korkumuz o değil. Güvenlik...

Diyelim ki buraya girmekte kesin karar kıldık. Kafayı kırmış gibi 1,5 saat pedal çevirmeyi göze aldık. Arkadan sağdan soldan güvenlik kulübesinin göremeyeceği bir yerden bir şekilde içeri girdik. Samimi şekilde ülkemiz şartlarını göz önünde bulundurarak yardımcı olmanızı rica ediyorum. Yakalanırsak ne olabilir? Sizce azarlayıp iki nasihat verip gönderir mi yoksa başımızı derde sokar mı? Olay bir şekilde hukuki işlemlere dönüşürse ne olabilir?

Aynı merak bende de var dostum. Yakalanırsanız iki nasihat ile olacak şey diye düşünmüyorum özel mülke girmenin ağır cezaları var. Ancak, elbet sizden önce kimler kimler girmiştir. Çok bir şey olacağını sanmıyorum. Siz güvenliklerden değil de içeride karşılaşabileceklerinizden korkun. Hele gözükmeyiz diye gece girelim diye bir düşünceye kapılma çok başın ağrır. 5 katlı bir terk edilmiş otele girdik bir 3-4 hafta önce,4.kattayken üstümüzdeki kattan ses geldi. İlk bir 3-4 saniye şoktan arkadaşlarla bakıştık sonra hemen üst kata çıktık. Her katta bir 15/20 oda var adam bir yere saklandı muhtemelen. O an ki adrenalinle bir hata yaptık. Daha kötü sonuçlar doğabilirdi. Ek olarak, ne bir rüzgar vardı ne bir şey. Herhangi bir hayvanın girebileceği bir yerde değil.Net insan vardı. O yüzden, güvenlikten ziyade korkacağınız şey içerisindeki unsurlar olsun. Batıl bir inanç gibi gelecektir belki ancak, 3 harflilerin oldukları, yaşadıkları yerler de buralar. Ayrıca, kesinlikle gece girme. Gece terk edilmiş bir cezaevine girmiştik zamanında. 2 kişiyle yapılacak işler değil bunlar 3-4 kişiyle gidin ne olur ne olmaz.Paranormal mekan diye içiniz içinizi yer normal bunlar.Aman canınızdan olmayın :) Şimdiden uzun uzun anlattım, sonrasında üzülmeyin.

Eki Görüntüle 2556014

Eki Görüntüle 2556025

Eki Görüntüle 2556031

Eki Görüntüle 2556028

Terk edilmiş bir yapıyı neden güvenlik koruyor ki.

Ben daha birisinin bu sebepten ceza yediğini görmedim duymadım. Terkedilmiş yerlerde de kim yakalayacak ki? Güvenlik geziyor mu? Terkedilmiş bir yer için güvenliğe para ödeneceğini zannetmem. Bence yakalansanız da nasihat verir gönderirler.

Yine de hukuki olarak diyorsunuz "özel okul" diye. Yani resmi bir yer değil şahsa ait. Birisinin senin evine girmesiyle aynı şey bu.

Yaparken dikkat edin. Terk edilme sebebi yıkılma tehlikesi falan olabilir. Özellikle hastane gibi yerlerde virüs sorunları falan olabilir. Dikkat edin.

Ben de severim böyle yerleri, fakat bu bir suç. Terk edilmiş olsa bile birinin mülküne girmiş oluyorsun. Polisin ne yapacağını bilemeyiz, nasihat verip gönderebilir veya işlem yapabilir. Ayrıca dikkatli olun, her türlü kişiyle karşılaşabilirsiniz.

Ben daha birisinin bu sebepten ceza yediğini görmedim duymadım. Terkedilmiş yerlerde de kim yakalayacak ki? Güvenlik geziyor mu?

Benim yaşadığım ilde terk edilmiş hastanede iki farklı güvenlik vardı, biri sabah, diğeri akşam olacak şekilde, artık gerçek güvenlik mi bilmiyorum, çünkü hiç güvenlik gibi durmuyorlardı, üniforma vs. yoktu.

Yani suç olup olmamasını bilemem ama bundan tutuklananı veya ceza alanı ne gördüm ne duydum. En fazla güvenlik çıkartır o kadar. Bu kadar korkuyorsan da girme ayrıca.

Terk edilmiş bir yapıyı neden güvenlik koruyor ki.
Dostum özel mülk arkadaşların da bahsettiği gibi. Sahibi başıboş bırakmak istememiş olabilir. Terk edilmiş olsa bile büyük mekanlarda güvenlik olması çok olası zaten. İlerde belki kullanılır, birilerine satarım kafasında olabilir. Güvenliğe verdiği para da onun için hiç bir şeydir zaten. O mülkü satın alıp okul kuran ya da arazisine kurduran adamın ekonomik açıdan sıkıntılı durumda olacağını sanmıyorum. Okul olmasa bile bina degerlendirilebilir. Sonradan benzer şekilde özel okula dönüşen AVM Ler, KYK yurduna dönüşen tepkiler, Spor salonuna dönüşen garajlara çok şahit oldum.

Dostum özel mülk arkadaşların da bahsettiği gibi. Sahibi başıboş bırakmak istememiş olabilir. Terk edilmiş olsa bile büyük mekanlarda güvenlik olması çok olası zaten. İlerde belki kullanılır, birilerine satarım kafasında olabilir. Güvenliğe verdiği para da onun için hiç bir şeydir zaten. O mülkü satın alıp okul kuran ya da arazisine kurduran adamın ekonomik açıdan sıkıntılı durumda olacağını sanmıyorum. Okul olmasa bile bina degerlendirilebilir. Sonradan benzer şekilde özel okula dönüşen AVM Ler, KYK yurduna dönüşen tepkiler, Spor salonuna dönüşen garajlara çok şahit oldum.
KYK yurduna dönüşen *tokiler

Technopat Haberler

Geri
Yukarı