Termal macun değiştirme sıklığı

Makaleler
2
Stok soğutucu ve stok macun ile R5 2600 kullanıyorum. Elimde yarısını kullandığım bir Cooler Master maker macun var. Sizce macunu bununla değiştirmeli miyim yoksa çok fark etmez mi? 2-3 derece düşürecekse uğraşmaya değmez ama en az 5-6 derece fark olur derseniz sürebilirim.

Fanı Turbo modda çalıştırıp OC+undervolt yaptım ve sıcaklıklar şu an oyunlarda 68-72 civarında. Prime 95 gibi testlerde sistem +80 derece olup kapanıyor.

Sistem yaklaşık 10 aylık yani içindeki macunun kuruduğunu sanmıyorum. Sorum kuruma değil Maker ile stok macun arasındaki fark.

Moderatör için not: Konu değiştirme sıklığı olarak değil de "Maker macun daha kaliteli olduğu için değişsem sıcaklıkta çok fark olur mu ?" şeklinde olacaktı.

Kaliteli ise yılda bir değilse 3-6 ayda bir yenilenmesi gerekiyor. 3 derece maksimum değişim gördüm belki daha fazla gören olabilir.

Macun markası ne?

Termal macun kurusa bile iletkenliğe hala devam eder. Kuruduğu zaman direkt değiştirilmeli diye bir şey yok. Misal MX-4 sadece 1 yılda tamamen kupkuru oluyor ve Arctic bu macuna 7 yıl iletkenlik değeri düşmeme garantisi veriyor. Kuruduğunda iletkenlik veya etkisi düşer olayı tamamen söylentidir. Termal macunlar şırıngadayken oldukça akışkandır. Sürüldüğünde akışkan kaldığı süre boyunca GPU/CPU ve soğutucu plaka üstündeki mikro partiküllere doluşur. Bu doluşma ve yayılma kürleşmeye kadar devam eder ve 6 ay ila 2 sene boyunca kürleşir. Bu kürleşme sonrasında bile iletkenlik değerinde bir kayıp olmaz. Bu kuruduktan sonra yenileyin geleneği de hala anlamsız şekilde sürüyor. Bunu ben değil fizik ve kimya söylüyor.

Özet olarak kaliteli bir termal macunun varsa ve Arctic gibi garanti veriyorsa kurusa bile 5-6 sene yenilemene gerek yok. Partiküllere yayılıp kürleşmiş bir termal macun yeni sürülmüş termal macundan çok daha iyi ısı iletim performansı sunar.

Reiz eğer bilgisayarında herhangi bir sıkıntı baş göstermeye başlarsa değiştirme vakti gelmiştir. macunu sürdüğün zaman macunun gördüğü kurumaya göre ısı değişimide değişir fakat öyle büyük bir değişim bekleme derim.

Stok macun yerine elindeki Cooler Master'ı kullan senede 1 kere yenile yeterli olacaktır. Macun sürmek kadar üzerindeki macunu iyi temizlemekte önemli mevcut macundan eser kalmasın temizlerken.

Bence sıvı soğutmaya kalsın. O.C yapmış zaten de sıvı soğutma iyi gider.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…