Termal macunun ömrü sıvı soğutmayla bağlantılı mı?

Burakk1907

Zeptopat
Ben macun değiştirmeyi bilmediğim için her seferinde bilgisayarı bilgisayarcıya götürmek zor oluyor.
Yeni sistemde şu sıvı soğutucuyla ilgileniyorum. Eğer bunu alırsam ve kaliteli bir termal macun kullanırsam en az 3 yıl götürür mü? Yoksa soğutucunun termal macun ömrüyle alakası yok mu?

Ciddi fark yaratacak bir etkisi yok. Daha çok sizin ne kadar yük altında kullandığınızın etkisi olur diye düşünüyorum ama 3 yıl götürecek bir termal macun da yoktur. 6 ayda bir değişmesi iyi olsa da en kötü ihtimalle yılda bir değişim faydalı olur. Tabi kendiniz sürmeyi öğrenebilirseniz daha iyi olur.

Soğutucunuzla macununuzun ömrünün pek ilgisi yok. İşlemci üzerine düzgün basınç uygulayamayan dandik soğutucularda macunun daha sık değiştirilme ihtiyacı olabilir belki, emin değilim.

Macun değiştirmek inanılmaz kolay bir iş. Öğrenmek için yeni bir soğutucu almanıza gerek yok. Kaldı ki macun zaten sıcaklıklar yükselmiyorsa 2-3 senede bir değiştirilir, öyle sık sık değiştirilmez.

6 ayda bir değişmesi iyi olsa da en kötü ihtimalle yılda bir değişim faydalı olur.
Macunda veya montajda sorun yoksa, soğutucu iyi ve fan temizliği yapılıyorsa macun yenilemekle en fazla 1-2 derece oynuyor genelde açıkçası. İsraf o kadar sık değiştirmek.

Belli bir ısıyı 2-3 kere aştıktan sonra genelde en kralı bile kuruyor. Eğer standart bir kullanıcıysan seni epey götürür kaliteli bir termal macun. 3 yıl mı bilemem ama 1 yıl kafan rahat olur. Önerim termal macunu sürmeyi öğrenmek çünkü çok kolay.

Ben macun değiştirmeyi bilmediğim için her seferinde bilgisayarı bilgisayarcıya götürmek zor oluyor.
Yeni sistemde şu sıvı soğutucuyla ilgileniyorum. Eğer bunu alırsam ve kaliteli bir termal macun kullanırsam en az 3 yıl götürür mü? Yoksa soğutucunun termal macun ömrüyle alakası yok mu?

6 ayda bir temizlenir. Benim sıvı soğutucum yok ama olsaydı radyatörüne kadar kadar 6 ayda bir bakım yapardım. İçinden çıkan macunla kurulum yap. Kalitesiz macun göndermiyorlar zaten.

Soğutucunuzla macununuzun ömrünün pek ilgisi yok. İşlemci üzerine düzgün basınç uygulayamayan dandik soğutucularda macunun daha sık değiştirilme ihtiyacı olabilir belki, emin değilim.

Macun değiştirmek inanılmaz kolay bir iş. Öğrenmek için yeni bir soğutucu almanıza gerek yok. Kaldı ki macun zaten sıcaklıklar yükselmiyorsa 2-3 senede bir değiştirilir, öyle sık sık değiştirilmez.

Macunda veya montajda sorun yoksa, soğutucu iyi ve fan temizliği yapılıyorsa macun yenilemekle en fazla 1-2 derece oynuyor genelde açıkçası. İsraf o kadar sık değiştirmek.
Kullanıma bağlı. Günlük aktif yük binmiyorsa yılda bir veya biraz daha uzun olabilir ama her gün 60-70 dereceleri görüyorsa 6-8 ayda genellikle macun gidiyor. Isı farkı da yine bileşenlere ve macuna bağlı ama macunun ısı transferini/dağıtmını hızlandırdığı kesin.

Kullanıma bağlı. Günlük aktif yük binmiyorsa yılda bir veya biraz daha uzun olabilir ama her gün 60-70 dereceleri görüyorsa 6-8 ayda genellikle macun gidiyor. Isı farkı da yine bileşenlere ve macuna bağlı ama macunun ısı transferini/dağıtmını hızlandırdığı kesin.
Son macun değişimim üzerinden 3 yıl geçti. Haftada 2-3 gün oynarım rahatlıkla, ilk değiştirdiğimde 65 şu aralar 70 derece açıkçası. Düzenli olarak sıcaklıkları kontrol ettiğiniz sürece sık değiştirmeye gerek yok. 75 dereceyi aşmadan ben bu macunu değiştirmem mesela, anlamsız çünkü. Ne performansa, ne işlemcinin ömrüne katkısı var. Değiştirsem sadece azıcık daha sessiz çalışır sistem ama şu anda da rahatsız etmiyor zaten.

Sistemden sisteme, kullanımdan kullanıma, macundan macuna elbette değişir bu durum ancak önemli olan değişimden hemen sonra sıcaklığı kontrol edip, sonrasında 3-4 ayda bir ne duruma gelmiş takip etmek. Ezberden 6 ayda bir değiştirmek gerekli değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı