Termal ped önerisi

Makaleler
13
Daha fazla  
Merhabalar, şu anda Gigabyte RX 480 G1 Gaming ekran kartını kullanıyorum. Soğutması diğer markalara göre kötü olduğunu biliyorum fakat termal pedleri artık iş görmez hâle geldiğini düşünüyorum. Çünkü GPU 70 derecede çalışırken MOSFET'ler 80 dereceye çıkıyor. Boştayken de durum değişmiyor aralarında yaklaşık 10 derece fark var. Termal pedleri de diğer markalar gibi kaliteli değil zaten, beyaz renkte termal ped kullanılmış. Arctic termal pedi almayı düşünüyorum fakat ekran kartının termal pedlerinin kalınlığını bilmiyorum. 1 mm olduğunu düşünüyorum fakat emin de değilim o yüzden size danışmak istedim. Ayrıca kullandığınız ve memnun kaldığınız başka marka termal ped önerilerine de açığım.

Kafamda birkaç yol var, elimde ZF-12 ve Arctic MX-4 termal macunları var bunlar bildiğiniz üzere oldukça yoğun termal macunları pedi söküp bu termal macunları da sürebilirim fakat elimdeki tüm şırıngaların bitmesini de istemiyorum çünkü ikisi de o kadar da ucuz ürünler değil. Bir başka yol da kullandığım anakarttaki soc MOSFET'lerin termal pedini ekran kartındaki termal pedler ile değiştirmek. Çünkü soc bileşenleri o kadar da yüksek güç tüketmiyorlar, yük altında en fazla 15W güç tüketimi sağlıyor. Soc MOSFET'leri çok ısınan bir şey olsaydı ucuz anakartlarda (B450M S2H gibi) bu MOSFET grubuna da heatsink koymayı eksik etmezlerdi. Kullandığım anakart MSI B350 PC Mate ve bu anakartta kullanılan termal pedlerin ekran kartındaki termal pedlerden daha kaliteli olduğunu biliyorum. Böyle bir yol da izleyebilirim fakat bunlar çok uğraş gerektiren ve sadece günü kurtaran cinsten çözümler olacaktır. MOSFET'lerin sıcaklık aralığı daha yüksektir belki ama en nihayetinde bu iş görmez hale gelen termal pedlerden kurtulmak istiyorum.

Son düzenleme:
Eğer değiştirmek istiyorsanız Arctic markasının 8w/mk iletkenliğine sahip modelini önerebilirim. RTX3080 Aorus Extreme de bellek soğutmak için kullandık. Bellek sıcaklığını göremesek de madencilikte ciddi artış sağladı. Öneririm.

Eğer değiştirmek istiyorsanız Arctic markasının 8w/mk iletkenliğine sahip modelini önerebilirim. RTX3080 Aorus Extreme de bellek soğutmak için kullandık. Bellek sıcaklığını göremesek de madencilikte ciddi artış sağladı. Öneririm.
Çok teşekkürler aklımda 8w/mk modeli vardı zaten. Aktardığınız deneyim çok fayda sağladı. Kaliteli model bir ekran kartınız da olsa bu kadar fark yaşamanız termal pedin kalitesini anlatmaya yetiyor.
Bu miktar bana yeterli gelir mi? 15x15mm 10 adet varmış hem bellek hem de mosfet grubuna kullanmak istiyorum.
Çok teşekkür ederim kafamdaki soru işareti kalkmış oldu.
Macera ya gerek yok normal değerler. Performans artışı olmayacaktır.
Bu aldığım ekran kartını ikinci elden aldım ikinci el birazcık hangisi uygunsa onu almaya dönüyor marka model tercihi pek yapamıyorsunuz gönül isterdi ki eskiden kullandığım Sapphire Nitro+ modelini tekrardan almak ama en uygunu buydu bunu tercih ettim ve içini açtığımda termal pedlerin durumu pek de iç açıcı değildi toz bulaşmıştı temizlemek baya vaktimi aldı. Performans artışı olmayacak belki ama en azından daha serin çalışacak. Bellek modüllerinin termal pedlerini de değiştirmiş olurum.

Çok teşekkürler aklımda 8w/mk modeli vardı zaten. Aktardığınız deneyim çok fayda sağladı. Kaliteli model bir ekran kartınız da olsa bu kadar fark yaşamanız termal pedin kalitesini anlatmaya yetiyor.
Bu miktar bana yeterli gelir mi? 15x15mm 10 adet varmış hem bellek hem de mosfet grubuna kullanmak istiyorum.

Çok teşekkür ederim kafamdaki soru işareti kalkmış oldu.

Bu aldığım ekran kartını ikinci elden aldım ikinci el birazcık hangisi uygunsa onu almaya dönüyor marka model tercihi pek yapamıyorsunuz gönül isterdi ki eskiden kullandığım Sapphire Nitro+ modelini tekrardan almak ama en uygunu buydu bunu tercih ettim ve içini açtığımda termal pedlerin durumu pek de iç açıcı değildi toz bulaşmıştı temizlemek baya vaktimi aldı. Performans artışı olmayacak belki ama en azından daha serin çalışacak. Bellek modüllerinin termal pedlerini de değiştirmiş olurum.
Aslında bu Gigabyte’ın hatası. VRAM padlerinin iletkenliği çok düşük olduğu için madencilikte diğer kartlara oranla düşük performans veriyordu. Garantisiz olduğu için rahatlıkla işlem yaptık. Muhtemelen termal padleriniz ya 1mm ya da 2mm kalınlığında. Eğer 1mm kalınlık az gelirse üst üste koyabilirsiniz. Bizzat deneyip yaptığım şey iki termal padi üst üste koymak bile etki sağlıyor endişeniz olmasın.

Onun farkındayım ama maliyeti büyük sıkıntı oluyor. 0.5 mm alıp 1mm yapmak için üst üste koyarsam tek bir paket yeterli gelmeyecektir.
Siparişi gerçekleştirdim zaten. Linkteki ürünü sipariş ettim direkt. Geldiğinde sıcaklık değerlerini paylaşırım.
Termal ped montajını çok öncesinden yaptım şimdi yazma fırsatı buluyorum. Öncelikle ekran kartının hiçbir yerinde 1mm termal ped kullanılmıyor. Mosfetlerde 1.5mm bellek modüllerinde ise 0.5mm kullanılıyor. Aldığım 1mm fanlara ek iki adet 0.5 mm termal ped de sipariş ettim. Mosfet tarafında 1 mm pedlerin üstüne, bellek tarafında ise 1mm pedleri söküp 0.5 mm olanları dizdim. Şu anda derece olarak tam aklımda kalmadı ancak yaptığım ufak denemeler sonucu Mosfetler ile GPU arasında 10 dereceden daha az fark olduğu ve yükten çektiğimde Mosfetlerin de (GPU kadar olmasa da) hızlıca soğuduğunu gördüm.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı