Rehber Termux'ta OpenBSD nasıl kurulur?

Hepinize merhaba arkadaşlar.
Bugün size Termux'ta nasıl QEMU kullanarak OpenBSD kurabilirsiniz onu göstericeğim.

(İlk olarak qemu ve git'in kurulu olması gerek.)

$ apt install qemu-system-x86-64-headless qemu-utils git

$ cd
$ git clone --depth 1 https://gitlab.com/tarik-celik/openbsd-termux
$ cd openbsd-termux
$ sh install.sh

(Cihazınızın gücüne göre
-m ve -smp'yi değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak 4 GB ram ve 6 işlemci çekirdeği ayırıyor. Benim 3 yıllık Samsung Galaxy A73'de sorun çıkmadı ama sizin cihaz daha eski veya düşük bir modelse çıkabilir)
Size sorular soracak, hepsini cevaplayın. 5-10-dk süren bir kurulumdan sonra sanal makine reboot edicek ve OpenBSD kullanabileceksiniz.

Sanal makineyi bozmamak için işiniz bitince şu komutla kapatabilirsiniz (direk Termux'u kapatırsanız bunun fiziksel karşılığı çalışan bir kasalı bilgisayarın prizini çekmek olur.):

# shutdown -p now

Tekrar çalıştırmak istediğinizde "install.sh" yerine "run.sh" yi çalıştırmalısınız.

Kaynak (Ben yazdım): Tarık Çelik / OpenBSD-Termux · GitLab

Screenshot_20250411-163210_Termux.png

Son düzenleme:
GUI konusunda başarılı mı peki? Stabiliteyi bozan bir durum var mı?
OpenBSD'nin kendisinin GUI çalıştırmakta bir sorunu yok, ama Android'de custom kernel olmadan root ile bile KVM kullanılamadığı ve işlemcileri bilgisayarlardan daha güçsüz olduğu için bu yöntemle Windows XP bile bir miktar kasıyor. OpenBox veya i3wm gibi bir şey kullanılabilir. Ama onlarda da dokunmatik ekranla bayağı bir zor olur.

OpenBSD'nin kendisinin GUI çalıştırmakta bir sorunu yok, ama Android'de custom kernel olmadan root ile bile KVM kullanılamadığı ve işlemcileri bilgisayarlardan daha güçsüz olduğu için bu yöntemle Windows XP bile bir miktar kasıyor. OpenBox veya i3wm gibi bir şey kullanılabilir. Ama onlarda da dokunmatik ekranla bayağı bir zor olur.
CLI araçlar haricinde önermiyorsunuz herhalde o zaman.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı