İnceleme The First Berserker: Khazan

Makaleler
2
Yer
İzmir

Hikâye – "İhanet, İntikam ve Baltanın Hikmeti"

Khazan kimdir?
Bir zamanların kahramanı. İmparatorluğun efsanevi generali. Halkının gururu. Sonra? İhanete uğruyor. Hem de öyle böyle değil, adamı resmen linçliyorlar, damgalıyorlar ve sonra diyorlar ki: “Git, yok ol.”
Ama Khazan öyle biri değil. Gidiyor… ama “Ben geleceğim” bakışıyla gidiyor.

Hikâye sunumu sinematik değil ama atmosferik. Ara sahneler kısa ama etkili. Diyaloglar az ama yeterli. “Gözüyle konuşan adam” bu olsa gerek. Sadece karakterin bakışı bile “bir şeyler patlayacak” hissini veriyor.

Ve bu intikam yolculuğu sıradan değil. Her adımda geçmişine dair ipuçları var. Yolda dövüştüğün her yaratık sadece düşman değil, aynı zamanda travmanın yansıması gibi.

Gotik atmosfer, loş mekanlar, karanlık düşman tasarımlarıyla oyun seni sürekli diken üstünde tutuyor. “Buradan bir şey çıkar mı?” diye düşündüğün her yerde bir şey gerçekten çıkıyor. Özellikle yaratık tasarımları bol kabuslu gecelere ilham verebilir.

Oyunun geçtiği dünya, Dungeon & Fighter evreninin en karanlık köşelerinden. Haritalar dar koridorlar, geniş arenalar ve ürkütücü kalıntılarla dolu.
Buram buram “Ben burada daha önce ölmüştüm” kokuyor.

Yaratık tasarımları acayip detaylı. Sadece görsel olarak değil, davranış olarak da. Kimisi sinsice yaklaşıyor, kimisi direkt üstüne atlıyor. Hepsinin tek bir ortak noktası var: Seni öldürmek istiyorlar.
Oyunun seni rahat bırakmaya niyeti yok. Her yeni bölge, yeni bir bela. Ara sıra o kadar güzel manzaralar çıkıyor ki, diyorsun “şuraya bir kamp kurup manzara izleyeyim…”
Ama o sırada sırtına üç metrelik zincirli bir mutant balta saplıyor.

Dövüş Sistemi – “Soulslike mi, God of War mı, ne ayaksın sen?”

Bu kısım çok önemli çünkü oyunun kalbi burada atıyor.
Savaş sistemi, “Souls like” sertliğini almış ama üzerine "combo-heavy hack'n'slash” sosu gezdirmiş.

• Hafif Saldırı / Ağır Saldırı dengesi iyi kurulmuş. Hafif saldırılar hızlı ama zayıf, ağır saldırılar yavaş ama yıkıcı.
  • Dodge zamanlaması kritik. Erken kaçarsan yine yersin, geç kaçarsan da tabii ki yersin. Çünkü hayat acımasız.
  • Stamina yok ama ceza var. Rakiplerin saldırı düzenine sabırla karşılık vermezsen, oyun seni hemen cezalandırıyor.
  • Skill sistemi sade ama etkili. Kısıtlı ama yükseltilebilir yetenek ağacı, o ağır baltayı daha da ölümcül hale getiriyor.

Boss savaşları?
Resmen karakter testi. Her boss bir tür ruhsal bozukluğun simgesi gibi. Bazısı ani saldırıyor, bazısı sinsice, bazıları ise sadece devasa olup seni ezmeye çalışıyor.
Her Boss'tan sonra nefes alıp “Yaşıyorum” diyorsun. Gerçekten.

Teknik Performans – “Kamera beni affet”

Grafikler etkileyici. Unreal Engine 4 kullanımı harika.
Gölgelendirme, çevresel detaylar, partikül efektleri şahane. Özellikle baltayla bir düşmanı ortadan ikiye yardığında çıkan görsel efekt, terapi gibi.

Ama…
  • Bazı alanlarda FPS düşüşü yaşanabiliyor. Özellikle kalabalık savaşlarda ekran kartı “Abi bu ne hız?” diyerek ağlamaya başlıyor.
  • Kamera sistemi bazen düşmanla birleşiyor. Özellikle duvara yakın dövüşlerde kamera “Biraz da tuğlaları izleyelim” diyerek saçmalayabiliyor.
  • UI arayüzü taş devrinden kalma gibi. Görev menüsü, karakter ekranı falan biraz daha şık olabilirdi.

Ses ve Müzik – “Baltanın tınısı”

Oyundaki ses tasarımı çok iyi. Düşmanın çıkardığı inlemelerden, Khazan'ın baltasının yere çarpmasına kadar her şey detaylı.
Ve müzikler… o müzikler. Hem epik, hem depresif, hem de dövüş anında gaza getirici.
Boss savaşı müziği başladığında kendimi 300 Spartalı gibi hissettim.
Tabii sonra boss bana tek attı ama yine de o his güzeldi.

Olumlu Yönler:

• Vuruş hissiyatı mükemmel, savaşlar tokat gibi. Gerçekten her darbe tatmin edici.
  • Karakter ve dünya tasarımı çok güçlü. Gotik atmosfer ve Khazan'ın karizması tavan.
  • Boss savaşları zorlayıcı ama adil. Öğrenene kadar dayak yersin, sonra sen döversin.
  • Hikâye kısa ama etkileyici. Fazla uzatmadan gerekeni anlatıyor.
  • Ses ve müzikler atmosferi destekliyor. Müzikler sayesinde ölüme bile keyifli gidiyorsun.

Olumsuz Yönler:

• Kamera bazen düşmanın yanında savaşıyor. Özellikle dar alanlarda seni kör edebiliyor.
  • Checkpoint sistemi zalim. “Aa öldüm” dediğin anda 15 dakika önceye dönüyorsun.
  • Performans yer yer zayıf. Özellikle efekt dolu sahnelerde FPS düşüşü yaşanabiliyor.
  • Arayüz eski kafa. Menü navigasyonu ve bilgi sunumu modern standartlara göre zayıf.
  • Animasyon iptalleri tutarsız. Bazen dodge atmak mümkün değil çünkü Khazan “Bu baltayı bitirmeden kaçmam” diye diretiyor.
Hataları olan ama karakteriyle, atmosferiyle ve dövüş hissiyatıyla kendini affettiren bir oyun. Eğer souls-like'lara alışkınsan ve biraz daha aksiyon, biraz daha karizma arıyorsan, Khazan seni memnun eder. Steam'de 60 dolarlık fiyat etiketi var fakat bu fiyatlandırma fazla olmuş, 30-40 dolar arası kabul edilebilir bir fiyat olabilirdi bana kalırsa.
Görseller

Son düzenleyen: Moderatör:
35 saatte bitirdim, hiç beklemediğim anda geldi oyun, haberim yoktu, beklentisiz girdim, o yüzden çok beğendim. Lies of P ile birlikte yapması gerekeni iyi yapan bir Soulslike olduğunu düşünüyorum.

35 saatte bitirdim, hiç beklemediğim anda geldi oyun, haberim yoktu, beklentisiz girdim, o yüzden çok beğendim. Lies of P ile birlikte yapması gerekeni iyi yapan bir Soulslike olduğunu düşünüyorum.
Evet hocam, fazla sesli bir çıkış yapmadı, ben çok beğendim, oynanış kısmında hem Soulslike hem hızlı ve aksiyonlu bir yapı sergilemişler.

Bu oyun aynı wukong gibi olmuş bence ama wukong daha zevkli ve daha zor.
Wukong zorluk olarak bu oyundan çok daha kolay. Emin olabilirsin. Deflect olayı sekiroya benziyor onun dışında Nioh ilede benzerlikleri var. Oynanış açısından. Zevk meselesine gelince yerleri ayrı bana kalırsa, Wukongu %100 lemiş biri olarak ikisinden de farklı keyif aldım.

Wukong daha çok oynattırıyordu bence atmosferinden dolayı yada ben çok soulslike oynadığım için daha fazla kaldıramıyorum. Şuan viperdayım 2 3 kere ölünce saldım sonra 1 kere daha oynadım kestim fakat ikinci faz varmış direkt alf f4 yaptım. Bünyeye fazla geldi herhalde bu kadar sığ bi zamanda bu kadar fazla souls oynamak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…