Oyun hem aksiyon platform hem de metroidvania türünde bir oyun, ikisini de içeriyor. Metroidvania türünü özellikle sevdiğimden bir süredir oynamak istiyordum ve bugün bitirmiş bulunmaktayım.
Oyunu yaklaşık 10 saatte bitirdim. Bazı yerlerde gereksiz takıldığımdan süre biraz uzadı açıkçası daha kısa süren bir oyun normalde. Bir de zorluk faktörü var ki oynayışınıza göre değişebilir bu süre. Genel olarak zor bir oyun değil, bazı yerler zorlayabilir ama tatlı bir zorluk. Sinirden deliye döndüren bir zorluğu yok kesinlikle. Asıl bahsetmek istediğim oyunun yarısı aksiyon platform diğer yarısı metroidvania kısımlarından oluşuyor, yine de kısmen diyeyim çünkü Metroidvania içerikleri fazlasıyla vasat.
Oyunun ilk yarısı yani aksiyon platform kısımları aşırı eğlenceliydi. Bölümden bölüme değişen mekanlar, platformlar, yeni alınan yetenekler, fena sayılmayan yetenek ağacı falan nerdeyse her şey güzeldi. Ta ki 2. yarısında Metroidvania olmaya çalışana kadar. İlk yarıdan hemen sonra oyun bize harita veriyor ve oyun 8-Bit ve 16-Bit evren arasında değişmeye başlıyor. Buraya kadar oyun sadece 8-Bit idi. Artık 8-Bit ve 16-Bit arasında geçiş yapmanızı sağlayan portallar var. Oyunda bu geçişlerle geçmiş ve geleceğe gidip gelebiliyoruz. Bunları görsellik, müzik ve özellikle platform kısımlarında oyuna çok iyi yedirmişler.
Olumlu şeyler söyledim ama 2. yarının neden mantıksız olduğunu açıklamak istiyorum. Bir metroidvania oyunundan beklenilen en önemli şeylerden biri keşif hissidir ve o bu oyunda yok. Üstelik 2. yarıya kadar 5-6 yetenek açıyoruz ama metroidvania kısmında sadece 1 yeni yetenek açıyoruz. Oyunda geçtiğimiz yerlere tekrar tekrar uğruyoruz ama bu çok sıkıcı ve sinir bozucu bir hal alıyor. Yolunu bulmak zor, hızlı seyahat sistemi rezalet. Normalde nerdeyse her bölgede hızlı seyahat için bir portal beklenir ama yok. Bir bölgedeki hedefe gitmek için 2 bölge gerideki mekana seyahat edip oradan gidiyoruz. Bu da yolunu bulman için etrafı keşfetme hissini acayip öldürüyor. Bir diğer eksi düşman çeşitliliği. 2. yarıda eklenen düşman sayısı çok az, onlarda diğer düşmanların türevi. Bunu şöyle özetleyeyim. Oyunun başında karşılaştığım düşmanları oyunun direkt sonuna kadar tekrar tekrar karşılaşıyorum. Ama oyunun hem çok uzun olmaması hem de bir nevi hızlı ilerlemesinden dolayı çok sorun olmuyor bu. Oyunun ilk yarısında birkaç bölüm dışında bölüm sonunda boss ile karşılaşıyoruz. Metroidvania kısmında ise bosslar nerede diye söylenmeye başladım resmen. Bir de yeni mekan buldun diyelim gene hızlı aksiyon platform bölümleri var, bunlar gerçekten çok güzel. Ama hani metroidvania? Adamlar sırf oyunu uzatalım diye düz ilerleyen oyunu dağıtmışlar resmen.
2. yarıda oyunu bırakacaktım ama dedim rehberlere bakarak direkt nereye gideceğimi bulayım. Yoksa bana göre çekilmez bir hal almıştı. Neyse ki rehberleri okuyarak keşif yapmaya gerek kalmadan aksiyon platform kısımlarını oynaya oynaya bitirebildim oyunu. Bayağı da zevk aldım. Keşke oyunu bu hale çevirmeselermiş, keşke gene düz ilerleseymiş. Zaten 8-Bit ve 16-Bit olayı çeşitlilik katıyordu bunun dışında ekstra birkaç çeşitlilik vardı. Yani oyun sıkmazdı zaten. Oyunun hikayesi hakkında konuşmak istemedim, öyle aman aman bir hikayesi yoktu ama güzeldi. Kısacası bana göre çok iyi bir aksiyon platform oyunu ama bir Metroidvania olarak çok kötü. Oyunun 2. yarısında yanlış tercihler yaptıklarını düşünüyorum. Tüm bunlara rağmen oyunu beğendim açıkçası, ortalama üstünde bir oyun.
Oyun indirimde 2 dolara düşüyor Steam'de. Bu fiyata alınabilir. Dediklerime çok takılmayın görselliği, müzikleri, oynanışıyla falan gerçekten keyifli bir oyun. 2. yarısında benim yaşadıklarımı yaşarsanız rehberlere bakın böylece keyifle oynamaya devam edersiniz. Eğer rehberlere bakıp ilerlemeseydim bu oyuna kesinlikle bu puanı vermezdim.
Herkese iyi sosyaller.