JavaScript "The term 'Node' is not recognized as the name of a cmdlet" hatası

Fhyrex

Femtopat
Ben bilgisayarıma PATH'a ekleme butonu aktif şekilde node.js kurdum fakat kurmama rağmen Visual Studio Code'de terminal açıp "Node -v" yazdığımda aşağıdaki hatayı alıyorum:

Node: The term 'Node' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a pat
H was included, verify that the path is correct and try again.
At line: 1 char: 1
  • Node.
  • ~~~~
+ CategoryInfo: ObjectNotFound: (Node: String) [], CommandNotFoundException
+ FullyQualifiedErrorId: CommandNotFoundException

Çözümü nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük/küçük harfe duyarlı olduğunu sanmıştım da değilmiş, Node bile çalışıyormuş.

Node'u kurduğunuz esnada VS Code açıktıysa kapatıp tekrar açmanızda fayda var, algılamayabiliyor. Ayrıca, VS Code dışındaki bir terminalde, örneğin Komut İstemi'nde de deneyebilirsiniz.

PATH'e eklediğinizden emin olmak için "ortam değişkenleri" veya Windows'u İngilizce kullanıyorsanız "environment variables" aramasını yaparak ortam değişkenlerini görebileceğiniz pencereye erişebilirsiniz. Node'un bendeki konumu C:\Program Files\nodejs, siz de bir kontrol edebilirsiniz.

1720691779381.png

1720691808782.png

1720691906287.png

Büyük/küçük harfe duyarlı olduğunu sanmıştım da değilmiş, Node bile çalışıyormuş.

Node'u kurduğunuz esnada VS Code açıktıysa kapatıp tekrar açmanızda fayda var, algılamayabiliyor. Ayrıca, VS Code dışındaki bir terminalde, örneğin Komut İstemi'nde de deneyebilirsiniz.

PATH'e eklediğinizden emin olmak için "ortam değişkenleri" veya Windows'u İngilizce kullanıyorsanız "environment variables" aramasını yaparak ortam değişkenlerini görebileceğiniz pencereye erişebilirsiniz. Node'un bendeki konumu C:\Program Files\nodejs, siz de bir kontrol edebilirsiniz.

Sistem ortak değişkenlerine baktım ve "Node" adlı değişken olduğunu ve dosya yolunun da C:\Program Files\nodejs olduğunu gördüm fakat hala hem komut isteminde olsun, hem PowerShell'de olsun hiçbir yere Node yazdığımda çalışmıyor.

Sistem ortak değişkenlerine baktım ve "Node" adlı değişken olduğunu ve dosya yolunun da C:\Program Files\nodejs olduğunu gördüm fakat hala hem komut isteminde olsun, hem PowerShell'de olsun hiçbir yere Node yazdığımda çalışmıyor.

"Node" değişkeninden ziyade "Path" değişkeninin listesinde Node'un yolunun bulunması gerekiyor diye biliyorum hatta bende "Node" değişkeni bulunmuyor.

"Path"e çift tıklayıp listesini açın, Node'un yolunu (C:\Program Files\nodejs) yapıştırıp kaydedin:

1720786998607.png

PATH'e de attığınız yolu ekledim fakat yine aynı hatayı alıyorum.

1720863612256.png
1720863636951.png
1720863690300.png

"Node" değişkeninden ziyade "Path" değişkeninin listesinde Node'un yolunun bulunması gerekiyor diye biliyorum hatta bende "Node" değişkeni bulunmuyor.

"Path"e çift tıklayıp listesini açın, Node'un yolunu (C:\Program Files\nodejs) yapıştırıp kaydedin:

Eki Görüntüle 2250267
PATH'e de attığınız yolu ekledim fakat yine aynı hatayı alıyorum. (önceki mesajda yanıtlayamamışım.)
1720863752889.png
1720863756484.png
1720863758561.png

PATH'e de attığınız yolu ekledim fakat yine aynı hatayı alıyorum. (Önceki mesajda yanıtlayamamışım.)

Path'e Node'u ekledikten sonra pencereleri "Tamam"lara basıp kapattınız mı? Bunu yapmadığınız takdirde değişiklikler kaydedilmeyecektir. Bundan sonra yeni bir terminal açıp denemeniz de sağlıklı olacaktır tabii.

Ayrıca, Komut İstemi'nde echo %PATH% diyerek Node'un eklenip eklenmediğini görebilirsiniz. Bende Node'un yolu gözüküyor.

Kaynak: How can I display the contents of an environment variable from the command prompt in Windows 7?

Bilgisayar kullanıcı adında Türkçe karakterler var mı? küçük ı harfi veya büyük İ veya Ş gibi.. Ben bundan dolayı hata almıştım. Ya da path sorunu olabilir.

Path'e Node'u ekledikten sonra pencereleri "Tamam"lara basıp kapattınız mı? Bunu yapmadığınız takdirde değişiklikler kaydedilmeyecektir. Bundan sonra yeni bir terminal açıp denemeniz de sağlıklı olacaktır tabii.

Ayrıca, Komut İstemi'nde echo %PATH% diyerek Node'un eklenip eklenmediğini görebilirsiniz. Bende Node'un yolu gözüküyor.

Kaynak: How can I display the contents of an environment variable from the command prompt in Windows 7?

Dediğiniz komutu Komut İstemi'ne yapıştırdım, Node.js'nin yolu orada bulunuyor.

Dediğiniz komutu Komut İstemi'ne yapıştırdım, Node.js'nin yolu orada bulunuyor.

İhtimallerin sayısı azaldı. Bugün çok benzer bir sorunla karşılaşan bir arkadaşın sorunu, sistem ortam değişkenlerinden PATHEXT'in doğru ayarlanmasıyla çözüldü:

1721068715851.png

Kod:
.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC

Bu değişkende uzantılar ayarlanmadığı takdirde CMD, mesela .exe dosyalarını uzantılarıyla birlikte yazılmayınca tanıyamıyor. Geriye kalan ihtimallerden bu var.

Öte yandan Node'un doğru düzgün kurulup algılandığını kontrol etmek için node yerine node.exe komutunu deneyin yani .exe'yi de yazın. Hem kuruluyken hem de PATH düzgün ayarlanmışken node.exe'nin çalışmasını bekleriz. Her şey doğruysa node komutunun da çalışması gerekir tabii.

@brkyozell'in çözdüğü ilgili konu için: Çözüldü: Python 'Python' is not recognized as an internal or external command" hatası

Bu arada sizin konuyu açarken kullandığınız terminal PowerShell idi herhalde. Onu da kullanabilirsiniz dilediğiniz gibi. echo %PATH% komutu asıl Komut İstemi'nde istediğimiz gibi çalışıyordu, o yüzden o komut için Komut İstemi'ni kullanmanızı istedim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı