Merhaba arkadaşlar,
Taşınabilir ve F/P oranı yüksek bir laptop arıyorum.
Birçok marka model var fakat, gerek sağlamlık gerek mobilite anlamında 14" Thinkpad serileri uzun zamandır dikkatimi çekiyor.
Thinkpad'in 14" serilerinde birçok farklı donanım konfigürasyonu mevcut. Fakat ben Ryzen 7 3700U işlemciye sahip model hakkında önerilerinizi almak istiyorum. Şu an Lenovo sitesinden de kontrol ettiğimde alınabilir fiyatlarda (X1 serisi vs. hariç) 14" boyutunda sadece E14 ve E495 serileri satışta gözüküyor. E14 serisi Max 16 GB RAM desteklediği için uzun vadeli bir yatırım olarak bana mantıklı gelmiyor. Geriye E495 ve bir eski modeli (sanırım) olan E490 serileri kalıyor.
Genel olarak tüm 14" serilerinde şu işlemciler kullanılıyor (hemen hepsi APU olarak, dahili GPU ile geliyor);
- Ryzen 7 3700U.
- Ryzen 5 3500U.
- i5 10210U.
- i5 8250U.
- i5 8265U.
- i7 8565U + RX550 GPU.
Laptop'u kullanma sebebim öncelikli olarak yazılım ve birazda simülasyon işleri. Dolayısıyla oyun önceliklerim arasında değil (tamam bazen CoD2, CS:GO, FM oynayabilirim
). Dolayısıyla beni özellikle yazılımları çalıştırma konusunda yarı yolda bırakmayacak bir laptop arıyorum tabii tüm bunları sağlarken mümkün olduğunca da hafif olmasını istiyorum.
Peki neden Thinkpad diyecek olursanız; sağlamlık ve özellikle klavye deneyimi beni çok cezbediyor. Batarya süreleri de oldukça tatminkar. Ayrıca upgrade edilmeye müsait ve elverişli ürünler (bence). Tüm bunlara ek, adaptörünün Type-C olması ve bu Type-C girişinin aynı zamanda data transferine ve Display Port'a izin veriyor olması bence Thunderbolt girişi olmayan bir laptop için en iyi alternatif. Tüm bunları alt alta topladığım zaman, vasat ekran kasa oranını göz ardı edebiliyorum
Ryzen 7 3700U (dahili Vega10 GPU) modeli bugün itibariyle 5300 TL'ye bulunabiliyor. Üzerindeki 8 GB RAM'e ek olarak 16 GB RAM ve üzerinde gelen 512 GB SSD'ye ilave 1 TB'lık SATA SSD ile bir upgrade yaptığımda toplam maaliyet yaklaşık 7000 TL oluyor. Sizce; Ryzen 7 3700U + 24 GB RAM + 1.5 TB SSD konfigürasyonu için bu laptop nasıl olur? Uzun vadede işlemci ile ilgili sorun yaşar mıyım? Son olarak bu laptoptan 1 veya 2 adet 2K monitöre görüntü aktarabilir miyim, performans olarak nasıl bir şey olur?
Şimdiden yorumlarınız için çok teşekkür ederim.