Rehber ThrottleStop ile Undervolt ve CPU Tuning

Olabilir. Sıcaklık sorunu var mı sisteminizde? Ona göre belirli başlı ayarlar önerelim.
Yani pc de bir problemim yok ta belki performans artışı olur diye denemeyi düşünmüştüm genelde Cs oynuyorum

@erengore hocam ellerinize sağlık yine harika bir içerik. Ben burada yer alan ayarlara benzer şekilde yaptım (işlemci i7 6700HQ). Ama limits bölümünde sarı renkli edp other işaretini almaktayım. Bu göz ardı edilebilir bir durum ise sorun yok ama problem yaratabilir mi?

Dosya Ekleri

• 5.jpg
    268,3 KB · Görüntüleme: 68
  • 4.jpg
    151,6 KB · Görüntüleme: 62
  • 3.jpg
    169 KB · Görüntüleme: 55
  • 2.jpg
    138,6 KB · Görüntüleme: 87
Ring EDP OTHER aldığın esnada frekans çok düşüyor mu?
Önemli olup olmadığını kestirmemiz zor. Acaba CPU Cache için daha da fazla voltaj düşürebiliyor musunuz?

Biraz önce oyundaydım ve daha önce sabit olan FPS değeri ara ara düşmekteydi. Oyundan çıkıp CPU Cache'i -160'a düşürdüm ve TS Bench'e tıkladım hata vermedi. Daha aşasına inmedim henüz. Ama dediğiniz gibi galiba frekans düşmesi yaşanıyor çünkü oyunda dalgalı bir FPS değeri almaktayım. CPU cache ve CPU Core değerlerini yükseltmem gerekli galiba. Bu arada iGPU ve Intel GPU değerleri -100'de.

Hocam Cache'i daha da düşürmene rağmen vermesi bana saçma geldi. Tüm birimlerin IccMax değeri maksimum değil mi?

System Agent'a bi' -40 Offset Voltage verir misiniz?
Hocam dur sorunu gördüm. Yanlış bir konfigürasyon yapmışlar. İşlemci de itiraz ediyor. Cache Ratio 8/32 olmalıydı ama 8/35 ayarlamışlar. 8/32 yapın. Apply'a basın sorun düzelecektir.

Galiba sonunda sorunu buldum, MSI Dragon Center açıktı oradan Turbo veya Sport modlarını seçiyordum oyun oynarken. Son anda aklıma geldi ve comfort seçeneğine alınca düzeldi. Şimdi oyunu açıp FPS durumunu, önceki o dalgalanma var mı kontrol edeceğim.
Şimdi cache ratio 8/32'i yaptım. O yanlışı Turbo ratio limits bölümünde Max değerde 35 vardı o sebeple 35 yapmıştım düzelttim şimdi.
@erengore hocam dün ekleme yapmayı unutmuştum, Dragon Center'dan comfort ayarını seçince limits düzeliyor ancak oyunlarda hala ufak bir FPS dalgalanması vardı. Turbo Ratio Limits'i 35'ten 32'ye çekince o da gitti gayet stabil oldu. Gerçekten doğru teşhis olmuş dediğiniz. Tekrar teşekkürler.

Son düzenleme:
Benim Undervolt kilidi olan işlemcime bile ThrottleStop üzerinden ayar yaptık.
Undervolt yapılmadı arkadaşlar, kafa karıştırcı olmasın.

Aşırı ısınan işlemci Call of Duty MW3 Ultra Graphics modundayken bile kasmadı ve sıcaklığı maksimum 80 dereceye ulaştı.

Hocam ellerine sağlık vallahi.

Dosya Ekleri

• ThrottleStop 9.4 2_4_2022 10_03_58 AM.png
    106,7 KB · Görüntüleme: 79
  • ThrottleStop 9.4 2_4_2022 10_03_35 AM.png
    239,3 KB · Görüntüleme: 86
@erengore hocam i7 11800h için en ideal ayaklar nasıl olmalı. Ben aşağıdaki gibi iki ayar yaptım.

Bu ayarı sadece normal kullanımda kullanıyorum.
Isınma mümkün olduğu kadar az olsun diye:
İşlemci Turbo'yu açmasın diye Disable Turbo'yu tikledim.
C1E yi işaretledim ki işlemci internet kullanımında en yüksek frekansa çıkmasın.
FIRV sekmesinde -70 mv undervolt yaptım. Daha fazla düşürünce nadir de olsa mavi ekran verebiliyor.
İşlemci çalışma hızını 41'e sabitledim ama zaten Turbo kapalı olduğu için bu kısım önemli değil.

Bu ayarı ise oyunda kullanıyorum.
Speed shiftp-epp 1
Turbo açık ve C1E işaretli değil.
İşlemci sürekli 4.5-4.6 GHz arasında çalışıyor.
FIRV sekmesinde -70 mv undervolt yaptım.
Oynadığım oyuna göre işlemci hızını düşüğe çekiyorum.
Misal Mass Effect legendary Edition çok yüksek işlemci istemiyor. Bu gibi durumlarda işlemci hızını düşük tutuyorum. Böylece ısınma daha az oluyor.

Benim hiç dokunmadığım kısım TPL sekmesi. Orada herhangi bir ayar yapmadım. Açıkçası çok da anlamadığım için dokunmadım.

En az ısınma ile en iyi performansı almak için yaptığım ayarlarla ilgili bir öneriniz var mı?

TPL sekmesine dokunmalı mıyım? Eğer şartsa ne gibi ayarlar yapmam gerek?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Hocam miss gibi macun var sisteminde. Hatta OC kilitleri bile açık. Ben yerinde olsam OC yaparım.

Performans için SpeedShift EPP yi 0 ayarlayın.
SpeedStep'i devre dışı bırakın.

İşlemci sıcaklığı 86'lara gelmiyorsa OC yapmanızı öneririm kilitler de açıkken.

TPL sekmenizi atmazsanız görmem mümkün değil. Atar mısınız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…