Rehber ThrottleStop ile Undervolt ve CPU Tuning

Hocam merhaba. Şöyle bir tavsiyem olacak sizlere. İşlemciye güç limiti koymak yerine (koydunuz mu bilmiyorum tam olarak ama.) Çekirdek frekanslarınızı oyunlarınıza göre ayarlasanız, çok daha düşük sıcaklıklarınız olacak. Tamamen sallıyorum şu an. Valorant oynuyorsunuz diyelim ki, Valorant'ın önerilen sistem gereksinimlerinde örnek veriyorum 3.0 GHz işlemci var diyelim. Siz de tüm işlemci çekirdeklerinizi 3.0 GHz'den başlatırsınız. (fıvr sekmesinde sol alttaki Turbo ratio limits.) Sonra sizi tatmin edecek FPS performansına kadar sıcaklıkları da gözleyerek artırırsınız. Daha iyi bir performansınız olacak.

Bu arada -122 ofset nasıl mavi ekran vermedi ya. Ben 11800h kullanıyorum. 70'den sonra veriyor bende. İşlemciye göre değil de anakarta göre mi değişiyor acaba bu undervolt toleransı?

Son düzenleme:

Sadece -122 de değil -250 yapsam dahi hata almıyorum hatta 68. sayfa da bununla ilgili soru sormuştum ama ondan sonra sisteme Forza 5 ten çıkmak için altF4 atmamdan ve saniye geçmeden yine altF4 atıp sistemi kapatmamdan sonra bir daha hiç açılmadı (tabii format attım), bende -250 de neden hata almadığımı araştırmadım. Sadece Limits te hata veriyor şu an, tahminimce TPL sekmesinden kaynaklı gibi. (tabii erengore hocamızın ne diyeceğini bilemiyorum) -122 de kullanmamın sebebi en iyi FPS artışını yakalaması oldu. -250'ye kadar her aralıkta FPS artışı yakaladım oyunlar için ama genel kullanımda sorunlar yaşadığımı hatırlıyorum.

Limit koyarsan eğer, koyduğun limite geleceği için limits hatası verir. Aslında bu bir hata değildir zaten. Limite takıldım daha gidemiyorum diyor. Hata değil yani normal bu. Ama dediğim gibi limiti kaldır, frekans ayarla oyuna göre. Sıcaklıkların düşecek. Daha stabil bir deneyimin olacak.

Hocam selamlar, ayarlarım ekran görüntüsünde görüldüğü gibi; CPU Core ve CPU P Cache'deki undervolt değerlerim -200, Intel GPU ve iGPU kısmında ise -100. Şimdi sorunuma gelecek olursak, limit kısmında görüldüğü üzere EDP Other yazısından asla kurtulamıyorum. Bunun dışında, ThrottleStop ile ayar yapmadan önce Cinebench'te test yaptığımda aynı işlemcili başka laptoplardan %15-20 arası daha düşük puan alıyordum. Sonra ThrottleStop ile undervolt yaptım, doğal olarak daha da düşük skor almaya başladım. Sorun düşük skor almam değil, ama işlemci normal haliyle de düşük skor alıyordu. Bunun nedeni ne olabilir? Testi soğuk bir odada ve maksimum fan hızında yaptım, işlemci 85'in üstüne hiç çıkmadı. Ama Intel XTU üzerinden kontrol ettiğimde birkaç kez EDP/Power Throttling olup performansını kısıtladı.

Undervolt Protection var sisteminde. Üstelik güç limitlerin o işlemci için düşük. Sisteminizde Undervolt Protection kaldırın. (Tabi başarabilirseniz.)

Undervolt Protection var sisteminde. Üstelik güç limitlerin o işlemci için düşük. Sisteminizde Undervolt Protection kaldırın. (Tabi başarabilirseniz.)
Laptopum HP marka. HP'nin kendi uygulaması üzerinden undervolt yapılabiliyor; olmadı, orayı deneyeyim. Başka bir önerin var mı?

HP uygulamasında UV varsa orası dışında bir yerden yapılmıyordur.
Oradan da yapılmıyor maalesef. -200'e fulledim ama yaptığım testlerde herhangi bir değişiklik fark etmedim. Dediğin gibi, undervolt koruması var. Onu kaldırmak da çok meşakkatli bir işmiş, değmez.

Merhaba ben i7 12700H MSI laptop kullanıyorum ama bazı ayarlar değiştirelemiyor. Görselde ki gibi.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (4).png
    142,3 KB · Görüntüleme: 35
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…