Rehber ThrottleStop ile Undervolt ve CPU Tuning

Merhaba Intel Core i5 12500H işlemcili Acer Nitro 5 kullanıyorum. Oyunlarda 95 dereceyi ve üstüne çıkıyor. Bu ısının bir türlü önüne geçemedim. Ne yapsam fayda etmedi. Termal macun ve fan bakımı 1 hafta önce değiştirildi. Undervolt yapmak istediğimde Intel'in 12. Nesil işlemcilerine UV yapılamıyor, kilitli olduğu belirtiliyor. Undervolt işlemi yapmamın bir yolu var mı?

Lenovo LOQ i5-12450HX cihazımda -105 mV voltaj düşürdüm. Anormal derecede sıcaklık düşüşü yaşandı. Black Desert oyununu en yüksek ayarlarda 60 FPS sabit şekilde çalıştırdım. GPU 65°C’de sabit kaldı; bu, önceye göre 5 derece daha düşük. CPU ise 67°C’de sabit kaldı; bu da yaklaşık 30 derecelik bir düşüş. İşin garip tarafı, işlemci daha önce 80 watt çekerken şimdi 35 watt çekiyor. Buna rağmen çökme, FPS kaybı veya FPS düşüşü yaşanmadı. Merak ettiğim konu, bu durumun uzun vadede bir sorun yaratıp yaratmayacağı.

12. Nesil için undervolt nasıl yaptınız? Ben bir türlü yapamadım, ayarlar kilitliydi ve araştırdığım kadarıyla 12. nesil için uv desteği yokmuş, vazgeçtim bende.

12. Nesil için undervolt nasıl yaptınız? Ben bir türlü yapamadım, ayarlar kilitliydi ve araştırdığım kadarıyla 12. nesil için uv desteği yokmuş, vazgeçtim bende.

BIOS üzerinden kilitleri kaldırıyorsun, bu ayarlar zaten kendi fabrikasyon ayarlarında mevcut:

• Undervolt Protection: Disabled
  • Legion Optimization: Enabled
  • Intel Virtualization Technology: Disabled
Bu şekilde ayarladıktan sonra ThrottleStop üzerinden voltaj düşürebilirsin.

Ben sadece CPU Core, CPU P Cache ve CPU E Cache voltajlarını düşürdüm, başka bir ayar yapmadım.

Ek olarak 3 farklı oyunda deneme yaparak ideal watt sınırını belirledim: 40 ila 50 watt arası bıraktım.

“Crash alana kadar deneyeyim” demedim; sıcaklık 80°C’nin altına düştüğü an bıraktım.

Bazı oyunlarda 65°C’ye kadar düştü, bazılarında 81°C’de sabitlendi. Nadiren 87°C’yi anlık olarak gördü.

Ancak en çok oynadığım oyunda 65°C sıcaklığı yakalayabildiğim için, -105 mV undervolt değerinde bıraktım.

Hocam saçma olacak ama benim daha ilk işlemi yapınca mavi ekran veriyor sebebi nedir? Ne yapmam gerek?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…