Bilgisayarının boşta bile yüksek sıcaklık ve güç tüketmesi durumunda ilk olarak Görev Yöneticisini açarak hangi işlemlerin işlemciyi meşgul ettiğini kontrol etmelisin. Eğer şüpheli veya tanımadığın bir işlem varsa adını not al. Daha detaylı analiz için Microsoftun Process Explorer adlı aracını indir ve kullan. Bu program arka planda çalışan ve gizlenmiş olabilecek işlemleri daha net şekilde gösterir. Ardından bilgisayarı güvenli modda başlatarak Malwarebytes ESET Online Scanner veya Kaspersky Virus Removal Tool gibi güvenilir antivirüs araçları ile tam tarama yap. Korsan yazılımlar nedeniyle bulaşmış olabilecek madencilik yazılımları bu taramalarda tespit edilebilir. Görev Yöneticisinin Başlangıç sekmesinden otomatik başlayan gereksiz veya bilinmeyen uygulamaları devre dışı bırakmayı da unutma. Ayrıca Windows güç ayarlarını kontrol et ve Maksimum Performans modu yerine Dengeli mod seçili olduğundan emin ol. Bu boşta gereksiz enerji kullanımını azaltır. Son olarak BIOSa girip olağandışı ayarlar veya madencilik odaklı BIOS değişiklikleri olup olmadığını kontrol et. Şüpheli bir şey görürsen BIOSu fabrika ayarlarına döndürmeyi düşün. Tüm bu adımları uyguladıktan sonra sorun devam ederse tekrar kontrol edebilirsin.Acer Nitro 5 AN515-58 modeline sahibim ve laptopun işlemcisi çok ısınıyordu, 100 derece bile görmüşlüğüm var. İşlemcim: Intel Core i5-12500. bende yine Technopat Forum'dan bir arkadaşın tavsiyesiyle bu undervolt işlemini yaptım ve harbi oldu. Şu anlık sadece FM'de denedim ve performasım hala çok iyi ve 70 derecenin üzerine çıkmıyor işlemci sıcaklığı. ThrottleStop ayarlarım ekte. Sadede gelirsek bu işlem sağlıklı mı; bilgisayarım, işlemcim için tehlike içerir mi, ömürlerini nasıl etkiler? Ve bence benim bilgisayarda mining falan var. Sık sık korsan yazılım kullanıyorum o yüzden de olabilir ama bilgisayar düz dururken bile çok enerji harcıyor görev çubuğuna ve sıcaklıklara göre. Düz dururken de oyundayken de çok yakın sıcaklıklar alıyorum. Düşüklükten değil bu watt değerinde çıkabileceği Max değer bu muhtemelen ama bilgisayara çok efor sarfettiren ekstra bir şey var. Var olduğuna emin olmam veya varsa ne olduğunu bulabilmem için tavsiyeleriniz varsa ne olur iletin. Şimdiden teşekkürler.
Öncelikle yaptığın işlem UV değil. Watt sınırlaması yapılmış ve işlemci Turbo'su kapatılmış. Turbo kapattığın içinde CPU stok hızında çalışıyor ve ısınmıyor.
Cihazının soğutması kasa yapısından dolayı maalesef yetersiz. Yani cihazın yük altında ısınacaktır. Buna yapabileceğin hiçbir şey yok. Bazı kullanıcılar ısınmayı düşürmek için sıvı metal kullanıyor ama aşırı riskli bir durum tavsiye etmem.
Isını düşürmek için yapabileceğin ThrottleStop ile Turbo'yu kapatmak (bunu zaten yapmışsın) ve cihazını düz zeminde değil stant veya soğutucu ile kullanmak olacaktır.
Görev Yöneticisi SS'i atar mısın? Mining varsa boştayken bile CPU, GPU kullanımı gereksiz yüksek olur. Undervolt kısa cevap verirsek zararlı değil uzun cevap verirsek çoğunlukla zararlı değil (birkaç şüphe dışında).
Bilgisayarının boşta bile yüksek sıcaklık ve güç tüketmesi durumunda ilk olarak Görev Yöneticisi'ni açarak hangi işlemlerin işlemciyi meşgul ettiğini kontrol etmelisin. Eğer şüpheli veya tanımadığın bir işlem varsa adını not al. Daha detaylı analiz için Microsoft'un process Explorer adlı aracını indir ve kullan. Bu program arka planda çalışan ve gizlenmiş olabilecek işlemleri daha net şekilde gösterir. Ardından bilgisayarı güvenli modda başlatarak Malwarebytes ESET Online scanner veya Kaspersky virus removal tool gibi güvenilir antivirüs araçları ile tam tarama yap. Korsan yazılımlar nedeniyle bulaşmış olabilecek madencilik yazılımları bu taramalarda tespit edilebilir. Görev Yöneticisi'nin başlangıç sekmesinden otomatik başlayan gereksiz veya bilinmeyen uygulamaları devre dışı bırakmayı da unutma. Ayrıca Windows güç ayarlarını kontrol et ve maksimum performans modu yerine dengeli mod seçili olduğundan emin ol. Bu boşta gereksiz enerji kullanımını azaltır. Son olarak BIOS'a girip olağandışı ayarlar veya madencilik odaklı BIOS değişiklikleri olup olmadığını kontrol et. Şüpheli bir şey görürsen BIOS'u fabrika ayarlarına döndürmeyi düşün. Tüm bu adımları uyguladıktan sonra sorun devam ederse tekrar kontrol edebilirsin.
ThrottleStop'da 3 ayar yaptım; Turbo'yu kapatmak, uygulama içinden high performance moduna geçmek ve işlemci Power limit controls kısmından ikisi de 35 derece olan değerler önceden 115'e 75 falandı yanlış hatırlamıyorsam, onlar 35'e düşürdüm. İlk başta disable Turbo + high performance yapmadım. Sadece watt değerlerini düşürdüm ve o ayarlarda da 70 dereceyi geçmedi. Ayrıca bu " https://www.hepsiburada.com/frisby-fnc-5230st-4-fanli-usb-2-0-10-17-sogutucu-pm-HB0000081EVX " model soğutucuyu kullanıyorum.
Peki benim yaptığım işlemler zararlı mı; uygulama içinden Turbo'yu kapatıp high performance modu seçip watt değerlerini düşürmek.
70 dereceyi geçmemesi normal h serisi işlemciyi u serisi gibi kullanıyorsun çünkü. 15-35W o işlemcinin boşta çalışma değerleridir.
Anlatmak istediğim cihazını yüksek sıcaklık değerleri ile kabullenmendi. Sıvı metal sürmediğin sürece yüksek ısılar alacaktır o kasa maalesef.
Bilgisayarının boşta bile yüksek sıcaklık ve güç tüketmesi durumunda ilk olarak Görev Yöneticisi'ni açarak hangi işlemlerin işlemciyi meşgul ettiğini kontrol etmelisin. Eğer şüpheli veya tanımadığın bir işlem varsa adını not al. Daha detaylı analiz için Microsoft'un process Explorer adlı aracını indir ve kullan. Bu program arka planda çalışan ve gizlenmiş olabilecek işlemleri daha net şekilde gösterir. Ardından bilgisayarı güvenli modda başlatarak Malwarebytes ESET Online scanner veya Kaspersky virus removal tool gibi güvenilir antivirüs araçları ile tam tarama yap. Korsan yazılımlar nedeniyle bulaşmış olabilecek madencilik yazılımları bu taramalarda tespit edilebilir. Görev Yöneticisi'nin başlangıç sekmesinden otomatik başlayan gereksiz veya bilinmeyen uygulamaları devre dışı bırakmayı da unutma. Ayrıca Windows güç ayarlarını kontrol et ve maksimum performans modu yerine dengeli mod seçili olduğundan emin ol. Bu boşta gereksiz enerji kullanımını azaltır. Son olarak BIOS'a girip olağandışı ayarlar veya madencilik odaklı BIOS değişiklikleri olup olmadığını kontrol et. Şüpheli bir şey görürsen BIOS'u fabrika ayarlarına döndürmeyi düşün. Tüm bu adımları uyguladıktan sonra sorun devam ederse tekrar kontrol edebilirsin.
Görev Yöneticisi SS'i atar mısın? Mining varsa boştayken bile CPU, GPU kullanımı gereksiz yüksek olur. Undervolt kısa cevap verirsek zararlı değil uzun cevap verirsek çoğunlukla zararlı değil (birkaç şüphe dışında).
watt değeri düşürmek tamamen güvenli, ancak senin yaptığın bir tık düşük olmuş. Turbo modu kapatmayı mantıklı bulmuyorum bilgisayar bazı anlarda daha fazla güç çekmesi gerekebilir, o yüzden turbo modu kapatmak yerine PL1 'i 30-40 arasına , turboyu ise 40-50 arasında bir değere verebilirsin. Performans kaybı da neredeyse olmaz. Ancak bu watt değerleri tamamen sana bağlı, sen kendin deneye deneye bulacaksın. Hem çok performans kaybı yaşatmayacak hem de sıcaklık değerleri seni üzmeyecek bir aralık seçThrottleStop'da 3 ayar yaptım; Turbo'yu kapatmak, uygulama içinden high performance moduna geçmek ve işlemci Power limit controls kısmından ikisi de 35 derece olan değerler önceden 115'e 75 falandı yanlış hatırlamıyorsam, onlar 35'e düşürdüm. İlk başta disable Turbo + high performance yapmadım. Sadece watt değerlerini düşürdüm ve o ayarlarda da 70 dereceyi geçmedi. Ayrıca bu " https://www.hepsiburada.com/frisby-fnc-5230st-4-fanli-usb-2-0-10-17-sogutucu-pm-HB0000081EVX " model soğutucuyu kullanıyorum.
Peki benim yaptığım işlemler zararlı mı; uygulama içinden Turbo'yu kapatıp high performance modu seçip watt değerlerini düşürmek.
Hocam eskiden Windows güç ayarlarında da maksimum performans modu açıktı, şu an onu kapattım senin tavsiyenle ve sadece ThrottleStop'da maksimum performans modu açık. Watt değerlerini düşürme, Turbo'yu kapatma, "uygulama içinde" maksimum performans modunu açma işlemlerini gerçekleştirdim ThrottleStop'dan. Bunlar güvenli mi?
Turbo ayarlarını nasıl düzenleyeceğimwatt değeri düşürmek tamamen güvenli, ancak senin yaptığın bir tık düşük olmuş. Turbo modu kapatmayı mantıklı bulmuyorum bilgisayar bazı anlarda daha fazla güç çekmesi gerekebilir, o yüzden turbo modu kapatmak yerine PL1 'i 30-40 arasına , turboyu ise 40-50 arasında bir değere verebilirsin. Performans kaybı da neredeyse olmaz. Ancak bu watt değerleri tamamen sana bağlı, sen kendin deneye deneye bulacaksın. Hem çok performans kaybı yaşatmayacak hem de sıcaklık değerleri seni üzmeyecek bir aralık seç
ilk ekrandaki disable turbo seçeneğinde tiki kaldır. Turbo dediğim de PL2 oluyor PL1'in altındaTurbo ayarlarını nasıl düzenleyeceğim