THY için A350 mi, B787 mi?

Yer
Troposfer
Arkadaşlar merhaba. THY'nin süper jumbo jet arayışında olduğunu ve B787 için yapılan görüşmenin arasına B747-8i için de teklif sığdırdığını daha önceki konumda söylemiştim.

THY anlaşılan o ki 40 adetlik uçak sipariş edecek ve ciddi pazarlıklar içerisinde. Bu henüz B787 için netleşmiş değil ki THY A350 için Airbus'ın da kapısına gitti.

THY'nin 20 adet B787, 20 adet A350 alabileceği de gündeme gelmedi değil. Onun haber kaynağına da aşağıdan ulaşabilirsiniz.

"THY’ye yakın kaynaklar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında Boeing ile alım müzakereleri yürütüldüğünün açıklanmasından sadece birkaç saat sonra 40 adet A350-900 tipi geniş gövdeli uçak satın almak için THY’nin Airbus ile irtibat kurduğunu belirtti.
Airbus sözcüsü, “Müşterilerimiz ile yürüttüğümüz veya yürütmediğimiz görüşmeler hakkında hiçbir zaman açıklama yapmayız” dedi."

Peki sizce hangisi daha iyi? Tasarımından bile olsa, sizin "Bu olsa daha iyi olurdu." dediğiniz model hangisi olurdu? Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynak 1 için buraya, kaynak 2 için buraya tıklayın.

Açıkçası Airbus'ta ve Boeing'te uçan pilotlara bu soruyu sorduğumda açık ara farkla hep Airbus cevabı alıyorum. Dedim hani görünüş, isim vb. gibi nedenlerle mi bunu söylüyorsunuz diye. Hepsinin verdiği cevap Airbus pilota daha az iş bıraktığı ve kontrol kolaylığı sağladığı için diyorlar. Bende açıkçası Airbus sevenlerden biriyimdir. Ama daha önceki konularda da dediğim gibi A380 veya B747 tarzı "en büyük(!)" uçağı almaktansa büyük gövdeli sınıfında A350 ve B787 tercihi daha akıllıca olacaktır. En basitinden bir örnek vermek gerekirse bir uçak bir havalimanına indiğinde, boyutuna göre alan ve apron vergisi ödemesi gerekmektedir. Heleki A380 gibi bir uçak zaten standart pistlere inemiyor boyutlarından ve ağırlığından dolayı. Pist ağırlık değeri denen bir durumda var ortada. Yani her pist yapısı her uçağın ağırlığını kaldıramaz.
Aranızdan o zaman neden Emirates filosunun büyük bir kısmını A380'den oluşturmaya çalışıyor diyenler olabilir. Çünkü o Emirates:) Yani uçağın yarısı boş gitse de zarar etmez o firma:) Arkasında BAE sermayesi bulunan bir firmanın zarar etme imkanı çok çok düşüktür.

Airbus daha teknolojik kalıyor Boeing'e göre. Boeing biraz ilkel, bende tercihimi A350'den yana kullanırdım.
Neye göre, kime göre? Sağda solma görmüşsünüz 2 laf, gelip burada tekrarlayıp tekrarlayıp duruyorsunuz. Nasıl bir üstünlüğü var desem 2 çift laf edemeyeceksiniz, bari öznel düşünceleri nesnel olgular gibi göstermeyin.

787 dediğimiz uçak sivil havacılığa damga vurdu. Uçak sistemlerinden, aviyonik teknolojilerinden, gövde ve yapısına kadar birçok donanım/yazılım bu uçağa has geliştirildi. 777'den geliştirilen yeni teknolojiler bolca kullanıldı.

Gövdesi tamamen kompozitten üretilen ilk sivil yolcu uçağıdır 787. Ayrıca hiçbir uçakta bulunmayan, mekanikliği ve karmaşıklığın kaldırılması amacıyla elektronik ağırlıklı sistemlerle donatılmıştır. Kabini 6000 feet'de basınçlandırılır ki bu yine bineceğiniz bir uçakta %98 olmayan bir şey.

İşte Boeing'i, Boeing yapan bir unsur da teknolojik yeniliklere daha açık olması. Adamlar birbirinin kopyası sistemler veya ufak geliştirmeler yapmak yerine sürekli olarak yeni teknolojiler, aviyonik sistemler deneyerek sivil havacılığın gidişatını tek başlarına yönetiyorlar ve yönlendiriyorlar.

THY de tahmin ettiğim gibi ikisini de aldı. 350'yi virüs krizi bittikten sonra İstanbul semalarında göreceğiz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı