THY Uçağı Yanlış Yere İndi

Makaleler
7
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Profil Kapağı
1522248089
TK627 sefer sayısı ile İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yapan THY'ye ait TC-LOL kuyruk tescilli Airbus A330 tipi uçak, Nijerya'da büyük tehlike atlattı.
Nijerya'nın Port Harcourt kentine inişe geçen THY kokpit ekibi pist kenar ışıklarını orta hat ışıkları sanınca pist dışına iniş gerçekleştirdi. Olay sonrası Port Harcourt Havalimanı'nın uçuşlara kapatıldığı öğrenildi. Olayda yaralanan olmazken inceleme başlatıldığı kaydedildi.
Air France'a ait kargo uçağı da havalimanının uçuş trafiğine kapatıldığı için Paris'e geri dönmek zorunda kaldı.
Öte yandan Türk Hava Yolları'nın bugün gerçekleştirilmesi planlanan TK628 sefer sayılı uçuşu yaşanan olay sebebiyle iptal edildi.

Pist sınırlarını belirten kenar ışıkları ile pist orta hattının ışıkları arasında standartlar gereği farklılıklar yok mu? Gerçekten kritik bir hata, fazlasıyla ucuz atlatılmış. İncelemenin/Soruşturmanın sonucunu merak ediyorum.

Pist sınırlarını belirten kenar ışıkları ile pist orta hattının ışıkları arasında standartlar gereği farklılıklar yok mu?
Pist aydınlatma ve işaretlerini şu konuda anlatmıştım bakabilirsin.

İşin garip kısmı inişe başladığında uçağın Localizer ve Glide Slop göstergesi devreye girer. Yani uçağın yüksekliği ve rotasının doğru olup olmadığını gösteren bir düzlem çıkar. Aşağıda kırmızı ile işaretlenmiştir görebilirsin. Pilot bunlara hiç mi dikkat etmedi? Yani eğer yanlış yöne doğru gidersen bu göstergelerdeki baklava işaretleri kaymaya başlar ve bir süre sonra ikaz verir hata olduğuna dair. Bunu atlamasına inanamıyorum açıkçası.

Göstergeleri takip ederek doğru inişin rahat bir şekilde yapılmış olması gerekiyordu belirttiğiniz gibi. İşin içine hata payını büyük oranda azaltan sistemler de girmişken böyle kritik bir hatayı yapabilmek büyük çaba ister. Sistemlerin sağlıklı veri ürettiği, kaptan pilota da bu verilerin doğru şekilde ulaştığı yapılan inceleme sonucunda ortaya çıkarsa biraz başı ağrıyacak gibi görünüyor.

Tek merak ettiğim nokta olayın Afrika kıtası üzerindeki bir havaalanında yaşanması. Bu kıtada bulunan birçok havaalanının yetersizliği bilinmekte. Burası da çok büyük çapta iş yapan havaalanlarına benzemiyor.

Sağlıklı veri alınamadığı, verilmesi gereken hizmetlerin eksik verildiği/yetersiz olduğu belirtilebilir. Raporu incelemek isterdim gerçekten.

Son düzenleme:
@steadyflow göstergelerin takip ederse zaten hata payı sıfır demektir. Gösterge arızası yoksa eğer dediğin gibi başı ağrır pilotların baya. Çünkü bu yasal bir zorunluluk. Yani göstergeleri takip etmek.
Afrika da olsa Avrupa da olsa meydanın yeterlilik koşullarını yerine getirmesi gerekli aslında. Yani bizde Localizer yok diyorlarsa check-list'lerde bu belirtilir. Ama arıza varsa bunu da belirtmeleri gerekirdi.
Sağlıklı veri alınamadığı, verilmesi gereken hizmetlerin eksik verildiği/yetersiz olduğu belirtilebilir. Raporu incelemek isterdim gerçekten
Benim de tahminimce öyle bir rapor verecekler. Gösterge sağlıklı veri alamadı gibi bir şey. Pilotları satmazlar hemen Raporlar tuhaflıklar içerebiliyor cidden ne yalan söyleyeyim

@steadyflow

Afrika da olsa Avrupa da olsa meydanın yeterlilik koşullarını yerine getirmesi gerekli aslında. Yani bizde Localizer yok diyorlarsa check-list'lerde bu belirtilir. Ama arıza varsa bunu da belirtmeleri gerekirdi.

Gerekli kesinlikle. Havaalanında yapılan operasyonlara bir bakınca büyük çapta iş yapan bir havaalanı olmadığı görülüyor. Standartlar çocuk oyuncağı değil fakat Avrupa kıtasındaki bir havaalanı kadar da dikkat edildiğini düşünmüyorum.

İşi pilot hatasından kurtarmaya çalıştığımı fark ettim. Bu denli ciddi bir eğitim alan, gerçekten özel olarak yetiştirilen personelin böyle bir hatayı yapmaması gerekiyor.

İşi pilot hatasından kurtarmaya çalıştığımı fark ettim. Bu denli ciddi bir eğitim alan, gerçekten özel olarak yetiştirilen personelin böyle bir hatayı yapmaması gerekiyor.
Yani evet. Pilottan beklenmeyecek hataları konuşuyoruz ama nihayetinde o da bir insan. İnsan hata yapmaya meyillidir sonuçta. Umarım pilot hatası değildir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…