THY; Yetiştirmek Üzere Pilot Adayı Arıyor

Eskiden boy sınırı 160-190 arası idi. Şimdi üst sınır 1.95'e çıkarılmış. Fakat AÜ Pilotaj bölümüne girişte boy sınırı 1.90. Göz için de bir sitede şöyle bir ifadeye rastladım :

jar a göre ilk muayenede +3 -3. Daha sonraki muayenelerde +3 -5 ancak TC de ne kadar bilinir bilmiyorum.

Yani pilot olmak için ilk muayenense gözünün uzağı ve yakınımax. 3 derece içinde görmesi lazım ve gözlükle düzeltme 100 olmak zorunda.
Daha sonraki muayenelerde yakın 3 uzak 5 dereceye kadar müsade ediyor.
Neden THY -3 yerine -5 göze izin vermiş ve boy sınırını yüksetmiş ? Boyu 1.90-1.95 arası veya gözü -3 ile -5 arası olan biri AÜ Pilotaj'a girebilir mi ?

Sağlık ve İngilizce konusunda tolerans olmaz diyince bir an yüzümdeki gülümseme silindi desem yalan olmaz.

Sağlık sorunları ile ilgili sorularımı buradan size sormak yerine direkt THY'den araştırsam daha kesin sonuçlara sahip olurum muhtemelen ama hazır yazmaya başlamışken devam edeyim dedim @Jira

Göz kusurları ne kadar sıkıntı pilot olmak için? Gözlerimde miyop ve astigmat var. Günlük hayatta gözlük kullanmıyorum ama öyle çok küçük bir numara da değil. Çizdirme gibi şeylere girebiliyor muyum? Hiç gözlerini çizdirmiş pilotlarla karşılaştınız mı?

Ayrıca Çölyak hastasıyım. Pek bilinmeyen ve işveren açısından sıkıntı olmayacak genetik bir hastalık. Ancak bana pilot olmak istesem sıkıntı çıkartır mı? Bu soruya cevap verebilecek birisinin çıkacağını da sanmıyorum ama her neyse.

Son bir soru. Sizce bu pilot ihtiyacı genel olarak ne zamana kadar sürer? Aklınızdan geçen bir süre var mı? 6 ay, 1 yıl, 3 yıl...

Bu arada bunu paylaştığınız için teşekkürler.

Rica ederim. Olabildiğince bu tarz konular açmaya çalışıyoruz. Ben pilotlara çok yakın bir meslek grubundayım Ben bilmesem 20 yıllık kaptana sorarım gidip. Bu sebeple sorabilirsiniz bana pilotluk hakkındaki olayları.

Sadece pilotluk değil havacılığın dili İngilizce. İngilizce bilmeden uçağın yakınından bile geçirmezler. Ki THY'den bahsediyoruz.

Göz kusurları için limitler var. Gözlük kullanmıyorsan çok yüksek ihtimal aşırı büyük bir derece değildir. Bildiğim kadarıyla sivil havacılığın kanuna göre iki göz arası 2'yi geçmemeli. Ha THY bunu 4 yapabilir mi? Yapabilir. İyi araştırmak gerek bu sebeple.

Çizdirmeye gelecek olursak, pilotluk için çizdirip göz kusurundan kurtulsan bile çizdirmeden önceki değerler referans alınmaya devam eder. Gözlerin sağlam olacak kısacası ve renk körü olmayacaksın.

Çölyak hastalığı için yine sivil havacılık sitesinden veya THY'ye mail atarak cevap bulabilirsin. Zaten seni sağlık testine sokacaklar. Eğer sorun teşkil ediyorsa meslek için ona göre değerlendirilir, etmiyorsa da bir şey olmaz.

Belli olmaz. THY'nin 2023'e kadar 500 uçak hedefi var. Pilot ihtiyacı bitmez Türkiye için. Her dönem böyle ilanlar gelir.

Son olarak yaş ve eğitim durumun ne?

Henüz öğrenci olduğumdan eğitim durumu lise mezunu demem en doğrusu sanırım. Yaş kısmından sıkıntım yok zamanım bol işte lisans veya önlisans mezunu olmamak sıkıntı. (Sıkıntı çıkartacak sağlık sorunlarını saymazsak tabii.)

Pilot ihtiyacı birkaç yıl içerisinde bitmezse ve gerekli şartları sağlayabilirsem, ki sıkıntı olmayacağını düşünüyorum, ilerideki yıllarda pilotluğu ciddi bir şekilde düşünmek isterim doğrusu.

Böyle bir hedefin varsa bu ilanlar altın gibi fırsat. Normalde tahmin edebiliyorsundur ki pilot olmak bu kadar kolay değil.

Lisans veya önlisans mezunu ol. İngilizceni oldukça geliştir. Ve sağlık kısmından elenmemek için dua et. Başka yapabileceğin bir şey yok.

Boy ve göz ilerleyen şeyler olduğu için pilotaj bölümünü seçip seçmemekte kararsızım. Seneye üniversite sınavına gireceğim, AÜ Pilotaj bölümünü kazansam bile boyum 1.86, gözüm 2 - 2.5 miyop. Girdikten sonra göz numaram büyür veya boyum uzarsa bir sıkıntı çıkar mı ?

Çıkar. Bkz:
Çizdirmeye gelecek olursak, pilotluk için çizdirip göz kusurundan kurtulsan bile çizdirmeden önceki değerler referans alınmaya devam eder. Gözlerin sağlam olacak kısacası ve renk körü olmayacaksın.
Pilotluk okumak şart değil. THY'de tanıdığım birçok pilot ya mühendis ya da farklı alanlardan mezun. Sonradan yönelmiş kişiler. Bu işin okulundan eğitim alırsan daha iyi olur tabii ki.

Utku abi merhaba. Öncelikle forumda açtığınız konular için teşekkür etmek istiyorum. Gayet zevk alarak okuyorum. Aklıma takılan birkaç soru olduğundan, eğer mümkünse size birkaç şey danışmak istiyorum.

Lise 3 eşit ağırlık öğrencisiyim, yaklaşık 2 sene sonra üniversite sınavına gireceğim. Matematiğim pek iyi değil, ancak ingilizcem gayet iyi ve havacılığa oldukça ilgiliyim. Sizce matematiğim kötü olmasına rağmen, bu işin altından kalkabilir miyim ?

Sizce bu akademi programı önümüzde ki 2-3 sene içerisinde de devam eder mi ?

Üniversite olarak yabancı dil okuyup, ondan sonra bu akademiye başvurmak gibi aklımdan fikirler geçiyor. Sizce böyle birşey yapmak mantıklı mı ? Yoksa pilotaj bölümüne veya uçuş kurs okullarına gitmek daha mı iyi olur ?

Bana kalırsa da en doğrusu bu olacaktır. Bir şekilde eğitim programından çıkarıldığını varsayalım akademide(en basitinden hiç bilmediğin bir sağlık sorunun ortaya çıkmış olsun mesela(tabi Allah korusun)), cebinde en azından bir mesleğin daha olmalı. Ben de bu sene mimarlık kazandım mesela, cebimde bulunsun diye okuyup akademiye başvuracağım 4 yıl sonra. Size de öneririm mühendislik okumanızı. Hatta eskiden THY sadece mühendislik okumuşları alıyordu bu programa, bu bir avantaj olabilir sizin için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…