Bir blog yazısı:
This article critiques the TIOBE Programming Community index and provides better ways to evaluate programming languages for projects and as a developer.
Burada yaptığım elle yaptığım çeviriyi kazara sildiğim için, imla düzeltebilen Technopat editörünün bir taslak sistemi yokmuş, ilgimi çeken odak kısımlarının makine çevirisini düzelterek sunmaya karar verdim.
---
TIOBE Programlama Topluluğu endeksi, programlama dillerinin popülerliğinin bir göstergesidir. Dizin ayda bir güncellenir... TIOBE dizininin en iyi programlama dili veya çoğu kod satırının yazıldığı dil ile ilgili olmadığını unutmamak önemlidir.
Dizin, programlama becerilerinizin hala güncel olup olmadığını kontrol etmek veya yeni bir yazılım sistemi oluşturmaya başlarken hangi programlama dilinin benimsenmesi gerektiği konusunda stratejik bir karar vermek için kullanılabilir.
---
Kaynak: tiobe.com
Hangi dili kullanmamız gerektiğini seçmemize yardımcı olan bir programlama dili dizini. Yararlı görünüyor!
Peki TIOBE bu endeksi nasıl hesaplıyor? Buna inanmayabilirsiniz ama her programlama dili için arama motoru sonuçlarının sayısını sayıyorlar. Sorgulayan kişilerin sayısını değil, yaptıkları sorguların sayısı değil. Sadece arama motorlarının kaç tane sonuç sıraladığına bakıyor. (Kaynak:
TIOBE Endeksi Tanımı)
Kendilerine veri odaklı bir görünüm kazandırmak için yalnızca bir arama motorunu (google.com) kontrol etmiyorlar tabii, birkaç tanesine daha bakıyorlar. (bing.com, google.de, google.co.in ve birkaç tane daha) Ancak 25 işe yaramaz kaynak, 1 işe yaramaz kaynaktan daha iyi değil.
Mantıklı herhangi bir ölçümde JavaScript'in en popüler üç dilden birisi olması gerekiyor. TIOBE'ye göre JavaScript (#7), Visual Basic'ten (#6) daha az popüler.
Muhtemelen Visual Basic'in neden bu kadar yüksek olduğunu merak ediyorsunuzdur? Yakın zamana dek pek böyle değildi. (4 Mart 2020 - %0, 77). Ancak dünya karantinaya girerken Vb'nin popülaritesi patladı ve 29 gün içinde 6 kat artarak %4,72'ye ulaştı. O zamandan beri yükselişini sürdürüyor. (Bu arada, TIOBE dışında hiçbir kaynak buna işaret etmiyor.)
Visual Basic, Swift (%1, 27) ve Objective-C'nin (%0, 94) toplamından iki kat daha popüler. Yani Visual Basic, iOS, iPadOS, watchOS ve macOS ekosisteminde mecbur kullanılan iki dilden de daha popüler.
Daha da iyisi, TypeScript'in 37. sırada olup da Delphi/Object Pascal'ın 14. sırada ve Scratch'in 21. sırada olduğunu sorgulayabiliriz. Bunların hiçbiri mantıklı değil.
Kıyaslamak için Github verileri:
This website shows the popularity of programming languages on GitHub over time.
madnight.github.io