Tip 1 diyabet hastası gemi adamı olabilir mi?

xswordiz71

Hectopat
Daha fazla  
Başlıkta belirttiğim gibi tip1 diyabet hastasıyım, 18 yaşındayım ve 2.5 yaşımdan beri tip1 diyabet hastasıyım, insülin kullanıyorum. Gemi adamı olmak istiyorum, bana en iyi ve sade biçimde izlemem gereken adımları izah eder misiniz?

Hocam bende tıp 1 diyabetim. Sağlık yönetmeliğine göre sınırlı yeterlilik belgesi ile gemilerde çalışmaya izin verebilir. Ama tamamen yasak değil. İş tamamen sağlık heyetinin raporuna, senin kontrol altında olma durumuna, hipo/hyper riskine göre şekilleniyor.

Denize çıkmak için şart olan sağlık raporunu alman yönetmelikler gereği neredeyse imkansız dostum. Çünkü denizin ortasında şekerin düşerse seni kurtaracak hastane yok, kimse mesuliyet almaz. Belki sağlam bir milletvekili tanıdığın varsa araya torpil sokar, onun dışında dediğim gibi maalesef..

Bu konuda kesin hüküm yok. Ancak firmadan firmaya göre değişken bir durumdur bu, sonuçta denizin ortasında size hızlıca müdahale edebilecek bir sistem yok. Heyetten geçseniz dahi, kesin olursunuz diyemeyiz. Ama yönetmelik üzerinden ilerlersek, olma ihtimalinizde var. Tabi başvuracağınız firma kriterlerine göre.

Siz aldınız mı? Sahil sağlık kurumu ile konuştuğumda alakadar doktor bana hemoglobin a1c değermin 7 ve civarı olması şartıyla sağlık raporu bulunduğum şehirde (Bursa`da) 3 tane (bir tanesi devlet hastahanesi olmak üzere) hastahaneden alabileceğimi, fakat kısmi de olsa doktor insiyatifinde olan bir konu olduğunu söylemişti.Hatta benim gibi, benim yaşlarımda tip1 diyabet hastası olup sağlık raporu alan bile olmuş, böyle söylemişti. (2 hafta kadar önce)

Adımlara gelecek olursak,
Tam teşekküllü hastanede gemi adamı sağlık raporu alman lazım.
Burada dikkat edilenler:
  • Hba1C (genelde ≤ 8.0 istediği oluyor ama bazı heyetler esnek)
  • Düzenli insülin kullanımı.
  • Ağır hipoglisemi geçmişi.
  • Komplikasyon (göz, böbrek, sinir) var mı yok mu?

gemi adamı kurslarına kayıt​

Sağlık raporunu aldıktan sonra:

• Stcw temel eğitimler.
    • Yangınla mücadele.
    • Denizde güvenlik.
    • İlkyardım
    • Can kurtarma.
  • Gemiadamı kitapçığı işlemleri (mavi kitap)
Sonrası liman başkanlığında sağlık raporu ve diğer klasik belgeler ile başvuru yapman.

İş alanları ile ilgilide uzun seferler, okyanuslar falan değil de,
  • Kısa hat taşımacılığı.
  • Liman içi çalışan firmalar.
  • Yolcu tekneleri.
  • Araç vapurları.
  • Mega yatlar.
Bunlar gibi alanlarda çalışabilirsin.

hocam ilkay bey`e verdiğim yanıta göz atabilir misiniz, bir de söylediklerinizi destekleyecek bir kaç argüman sunarsanız çok iyi olur, en azından argümanınız olmasa dahi burdan duydum, şurdan biliyorum derseniz çok sevinirim.

Bu yaşımda ve bu hastalığım ile burada bahsettiğiniz yerde çalışabileceğimi söylüyorsunuz, peki yine aynı ücretleri kazanabilir miyim? benim için uzun seferlere nazaran eksileri ve artıları neler olur?

Gemi adamı olamazsınız. Çünkü denizin ortasında fenalaşırsanız kimse sizi hastaneye götüremez, gemilerde her türlü yemek pişiyor onlardan yemek zorundasınız yemezseniz aç kalırsınız ve çalışamazsınız, denizin ortasında insülin ilacınız biterse kimse size yenisini sağlayamaz. Başka bir meslek seçmelisiniz.

Tip 1 diyabette tamamen yasak değil; hba1C'nin 7–7.5 civarında olması, hipoglisemi geçmişinin olmaması ve doktorun insiyatifine göre kısmı uygunluk verilebiliyor. Aynı senin görüştüğün doktorun dediği gibi bazı gençler bu raporu almış durumda. Yani süreç kişisel kontrol durumuna göre ilerliyor.

önerebileceğiniz firmalar var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…