Tip-1 saha dolabı nasıldır?

Makaleler
20
Yer
Ankara, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ana PC:
Ryzen 5 5600
MSI RTX 4060 Ti 8 GB
16 GB DDR4 RAM
MSI B550M PRO-VDH WIFI
1 TB KIOXIA M.2 SSD
MSI A750GL 750W
MSI M100R

Kumpir:
i7 3770
MSI GT 1030 GDDR5
8 GB DDR3 RAM
ASUS P8H61M-LX R2.0
480 GB KIOXIA SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Kumpir V2:
i3 540
MSI RX 550 2 GB
8 GB DDR3 RAM
ASUS P7H55M-LX
120 GB SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Diğer:
PHILIPS 242E1GZ
Logitech Z313
Rampage R74
Glorious Model O
1000 Mbps fiber internet
------------------
Bugün eve dönerken merak ettim ve binamıza en yakın Türk Telekom saha dolabına bir göz attım. Saha dolabını paint niyetine kullananlar nedeniyle belediye dolaba tonla boya vurmuş. Bu yüzden okumakta zorlandım ama üst köşesinde tip-1 yazdığını gördüm. Bu saha dolabı yatay, geniş bir saha dolabı. Şu an VDSL kullanmaktayız. Dolaba kadar fiber gelip gelmediğini merak ediyorum.

Ayrıca mahallede uzun zamandır Türk Telekom haricindeki bir firmanın evlere kadar fiber altyapısı bulunduğunu da belirtmek isterim. Türk Telekom saha dolapları başka sağlayıcıların fiber altyapısını kullanabiliyor mu bilmiyorum ama katkısı olursa diye belirtmek istedim.

@Dejuf @Disty

Türk Telekom altyapısını VAE fiber ile kullanabiliyorlar, ama saha dolapları konusunda o konu hakkında bilgim yok.

Tip serisi kabinler VDSL hizmeti dağıtmak için kullanılan kabinlerdir. Dolayısıyla evet bu kabine kadar fiber geliyor.
TT'nin saha dolabını başka bir sağlayıcı kendi altyapısı için kullanmıyordur diye düşünüyorum.

Bir kısım yanlış anlaşılmış sanırım. Biraz detaylıca açıklamak istiyorum.

Bizim mahalleye uzun yıllar önce Turkcell Superonline eve kadar fiber döşedi. Görebildiğim kadarıyla farklı bir firmanın fiber altyapısı bulunduğum yerde bulunmuyor. Acaba Türk Telekom bu saha dolabına kadar kendi fiberini çekmiş mi, yoksa Turkcell'in fiberini bu dolaba bağlayıp kullanabiliyor mu onu merak ettim. Saha dolabının VDSL hizmet verdiğinin farkındayım.

Türk Telekom'un saha dolabını başka bir sağlayıcının kendi altyapısı için kullanacağını sormak istememiştim aslında.

Türk Telekom'un kabinine kesinlikle T.Telekom'un fiber optik kablosu geliyordur.

Turkcell Superonline (SOL) kendisi için çektiği fiber altyapıyı FTTH kullandığı için Telekom'un Tip Serisi kabinlerini kullanmıyor. Bölge bölge OFSD kabinlder kullanıyor ve benim gördüğüm sayılı birkaç örnekte bunların SOL ile bağlantılı olduğunu gösteren bir ibare de yok... Kabinde sadece bir numara var, o kadar!

Tip 1 Saha VDSL içindir, bunlara gelen fiber Santral tarafında L2'lere bağlıdır.

Tip 1'ler eski olmalarına rağmen, "mini santral veya PoP dahi kurulabilir. Alcatel OmniSwitch, Nokia SR7s, MSAN/OLT Combo'lar dahi sığabilir ve kurulabilir. Çünkü bu dolaplar oldukça büyüktür. DSL tarafa yatırım olmadığı için genel yatırım FTTH tarafa evrildiği için, bu kabinlerin orada süs gibi kalması mantıksız olacak, Mini PoP veya Mini Santral'e çevrilip, "şebeke" rotası oluşturulacaktır.

Bu dolaplar, dejuf ve mafaky'ın da yazdığı gibi yalnızca T.T'ye aittir. Başka hiç bir şirket bu saha dolaplar'a müdahale edemez, dokunamaz.

Bu arada; üstekine ekleme yapayım. Sizin oralarda Superonline FTTH var ise, bu saha dolaplarından (Tip 1)'den gelmiyor dediğimiz gibi.

Superonline topolojisinin bir bölümünü anlatayım, zira hepsini anlatsam sıkıntı olur.

Superonline bir omurga hattı kuruyor içinde OLT (fibere sinyali veren cihaz) var. ODF diğer adıyla ODÇ (Optik dağıtım çatısı) kuruyor, Raf gibi düşün. burada hem sonlandırma, hemde dağıtım yapıyor. Binalara BASK (bina altı sonlandırma kutusu) kuruyor, binalara dağıtım ve dairelere dağıtımı bu şekilde yapıyor. Veya Mustafa abinin (mafaky)'ın dediği gibi bazı durumlarda OFSD (fiber saha dolabı) kuruyor, ring hattı oluşturuyor. Superonline tarafı biraz farklı çalışır.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…