TN panel ve IPS panel arasındaki hız farkı

Aliakos

Hectopat
CS:GO'yu aktif bir şekilde oynuyorum, bunun yanında diğer oyunları da sık sık oynarım. Bir çok yerde araştırmama rağmen istediğim cevabı alamadım. Sorum şu:
IPS panel ve TN panel arasındaki hız farkı ne kadar çok? Ben 60Hz monitör ile global Elite rankına çıkmış biri olarak IPS almayı düşünmüştüm. Aradaki fark çok olmaz diye düşünüyordum ki FPS oyunları için IPS panelin kötü olduğu yorumları kafamı karıştırdı. Gerçekten ghosting sorunu gibi sorunlar beni bulur da pişman ettirir mi?

Bu arada almayı düşündüğüm monitor: AOC 23.8" 24G2U 144Hz 1ms 2xHDMI DP FHD IPS Freesync Gaming Monitör | ITOPYA

Son düzenleyen: Moderatör:
60 hz oyunun 4 de 1 ini gösterir.
60 hz ekranla oynayan birisinde dust 2 mid kapısında adamın eli gözüküyorsa 240 hz mönitörde adam kapıdadır,144 hz de ise adamın yarısı kapıdadır.
(FPS 144 olmadığı sürece 144 hz ekrandan birşey alamazsın yada 240 değilse 240 ekrandan bir fark alamazsın)

Laptopun kendi IPS 60Hz ekranıyla 75Hz 1Ms TN arasında dağlar kadar fark vardı, şuanda 165Hz 0.5Ms TN kullanıyorum, herhalde bir daha bakamam o ekrana. Bu monitörü alma sebebim benim IPS tecrübem acılı olduğu için ve oyunlarda benden kaynaklanmayan sebeplerle kaybetmekten nefret etmemdi, güvenemedim IPS hızına. Ayrıca ortalamanın üzerinde bir refleks sürem olması da bunda etkili olabilir, benden kaynaklanmadığını algılayabiliyorum. (Ort. insan tepki süresi: 200-220Ms, benim 140-150Ms).

Bu TN-IPS-VA olayına çok takılıyor insanlar. Hepsinin birbiri üstünde bir takım avantajları ve dezavantajları var. Biri iyi diye bir şey yok. Ben VA panel öneririm. IPS bir fotoğraf editörü değilseniz veyahut renklere o kadar takılmıyorsanız gereksiz mesela. Hız farkı konusunda da gecikmesi düşük bir monitör iş görür. Düşündüğünüz monitör gayet iyi mesela.

TN panel: Oyunlarda en iyisi ancak film falan izleyecekseniz çok sıkıntılı.(FPS de rakipsiz bence)
IPS panel: Ben filmlerde güzel görüntü fotoğraflarda baktımmı içine çeksin diyosanız arada sırada da strateji oyunları oynuyorsanız tercih edebilirsiniz.(1080p film ve fotoğrafta resmen mest eder)
VA panel: Bunların ikisinin ortası ancak ne oyunlarda TN kadar iyi ne görüntüde IPS kadar doğru ancak ikisini de can sıkmadan yapabiliceğiniz bir panel türü.

İPS panel varken diğerlerini almayın. Tüm panalleri deneyimleyen biri olarak söylüyorum, en son VA panel kullanıyordum 2020'ye girmeden AOC 24G2U aldım aradaki kalite direkt belli oluyor. Oyun, film aklına ne gelirse her halükarda daha iyi alınca anlayacaksın.

Arkadaşlar benim için hız önemli olduğu kadar görüntü kalitesi de önemli. Benim merak ettiğim gerçekten hatırı sayılır bir hız farkı var mı? var ise TN tercih edeceğim ancak aşırı bir fark yoksa IPS tercih ederim

Hocam filmlerde acayip bir fark olur onu net söyleyim bende IPS'de var TN'de TN panelde asla film izlemiyorum çünkü can sıkıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…