Topraklama nedir?

  • Konuyu başlatan Dyzex
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 8
  • Görüntüleme 2B

Wikipedia tanımı:

Topraklama. Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki "topraklama" sistemine bağlanması yöntemi. Böylece cihazda elektrik kaçağı varsa, dokunduğumuzda elektrik akımı bizim üzerimizden değil, direnci daha az olan toprak hattı üzerinden geçer ve çarpılma tehlikesi ortadan kalkmış olur.

Elektrik kaçaklarının önlenmesi ya da yük dağılımının eşitlenmesi için kullanılır.

Evlerimizdeki topraklama sistemi ise elektrik kaçakları içindir.

Ayrıca binalardaki paratonerler de topraklama sistemiyle çalışır.
 
Evlerde koruma topraklaması olur. Amacı sizi korumaktır. Normalde enerji altında olması beklenmeyen yerlerin, (bilgisayar kasası, beyaz eşyaların metal gövdeleri gibi) enerjilenmesi ihtimaline karşı yapılan bir korumadır. Kolay yoldan toprağa akması ve size zarar vermemesi amaçlanır.
 

Topraklama Nedir​

Elektronik ve elektrik mühendisliğinde, bir devrede referans noktası olarak bir nokta tanımlanmaktadır. Bu referans noktası toprak (veya GND) olarak bilinir ve 0V‘luk bir voltaj taşır . Gerilim ölçümleri bağıl ölçümlerdir. Yani bir voltaj ölçümü, devredeki başka bir nokta ile karşılaştırılmalıdır. Değilse, ölçüm anlamsızdır. Bu ortak referans, kullanıcıya topraklama ucu terminali olarak sunulmaktadır.
Topraklama nedir sorusunun cevabı topraklama elektrikli ekipmanlarda kullanılmak üzere toprak yüzeyinin altında iletken topraklama malzemeleri gömülmesi ve topraklama filiz iletkeni çıkarılarak isteğe ve gerekliliklere göre kullanıma hazır hale getirilmesidir. Bu yüzden topraklama ölçümü ve topraklama raporu temelinde iyi bir topraklama direnci değeri vardır.

Topraklama Neden Yapılır​

Sebebi topraklamanın insanları ve diğer canlıları olası elektrik kaçakları durumunda elektrik çarpma risklerine karşı korumaktır. Gövdesinde elektrik kaçağı olan bir ekipmana dokunduğunuzda topraklama direnç değeri yeteri kadar düşükse akım yapısı gereği düşük topraklama direncine sahip yolu izleyecektir.

Antalya elektrik tesisat periyodik ölçümleri Antalya topraklama periyodik ölçümleri  Antalya makine gövde topraklama ölçümü

Sonuç olarak elektrik kaçağı üzerinizden değil topraklama iletkeni üzerinden toprağa akacaktır. Elektrikli ekipmanların topraklanmasının en önemli nedenlerinden biri, cihazlarınızı, evinizi ve içindeki herkesi elektrik dalgalanmalarından korumasıdır. Topraklamanın sizi güvende tutmaya yardımcı olmasının nedenlerinden biri, dünyanın büyük bir iletken olması ve aşırı elektriğin her zaman en az dirençli yolu sevmesidir.
Elektrik sisteminizi topraklayarak, onu kendinizden başka bir yere vermiş olursunuz muhtemelen hayatınız kurtulur. Düzgün bir şekilde topraklanmış bir elektrik sistemi olmadan, sisteminize bağladığınız tüm cihazların tamir edilemeyecek şekilde yanma riskini alırsınız. En kötü durumda, aşırı güç, bir yangının başlamasına bile neden olabilir, bu da yalnızca kapsamlı mülk ve veri kaybını değil, aynı zamanda fiziksel yaralanmayı da riske atabilir. Topraklama ölçümü yapılırken topraklamasız makina vb. elektrikli cihaz çıkması durumunda topraklama raporu ekinde belirtiyoruz.

Topraklama Nasıl Yapılır​

Toprağa gömülen topraklama kazıklarına bağlı iletkenler işletmelerde pano, cihaz gibi ekipmanların aktif kısımları ile irtibatlandırılmaktadır. Topraklama tesisatı bu şekilde yapılmaktadır. Tamamen fiziksel bir bağlantıdır.

Antalya pano topraklama ölçümü ve kontrolleri  Antalya itfaiye topraklama raporu Antalya itfaiye topraklama uygunluk raporu  Antalya trafo topraklaması

Öncelikle topraklama tesisatı yapılacak alan belirlenir. Toprak özgül direnci ölçümleri bu konuda belirleyici faktördür. Sonrasında belirlenen toprak kazılır bunun sebebi çubukların çakıldıktan sonra da derinde kalmasıdır. Kazılan toprağa topraklama çubukları çakılır. Bu çubuklar Bakır Topraklama Elektrodu (Ø20) olabileceği gibi 65x65x7 NPL Galvanizli Topraklama Kazığı da olabilir. Sonrasında bu kazık ucuna topraklama iletkeni bağlanır ve toprak kapatılır. İletken bina içerisinde istenilen noktaya taşınır.
Taşınan bu iletken ile bina içerisinde eşpotansiyel topraklama barası ile topraklama hatlarının dağıtımı yapılmaktadır. Bu dağıtım panoların topraklanması makina ve cihaz gövdelerine kadar topraklama hattının götürülmesi işidir.
 
Cihazda her hangi bir kaçak olması durumunda bunu kullanıcıya iletmeden direkt toprağa gönderen zımbırtı. Ki normal bir ev kullanıcısı için bu kaçak ne öldürür ne süründürür. (Şofben dışında )

Topraklama yapmanın bir sürü yöntemi var;

Eline bir bakır elektrod al ve bunu toprağa sapla ve çak ucuna bir de kablo bağla al sana topraklama.

Binanın kolon kirişine bağla al sana topraklama. (Ama bu sen yapma onu müteahhit zaten yapıyor. Apartman inşaatı izlersen görürsün temel atıldıktan sonra temele 2 3 cm genişliğinde şeritler bağlanır böyle bütün temeli dolaşır bu xox oyununda ki çizgiler gibi.)

Elinde hazır bir ev var ve paran mı yok hiç dert değil su boruların eskiyse (metal olan) bağla gitsin üsteki maddeler gibi mükemmel bir topraklama.

Bak sen şu işe ev var ama metal boru yok. Boş ver nötr ile toprağı birleştir. Süper über değil ama iş görür.
 
Topraklama, olası bir kaçak durumunda fazla akımın direnci az olan toprağa gitmesi için topraklama çekilir.

Eğer ki siz nötr ve toprağı kısa devre (birleştirirseniz) ederseniz kaçak akım koruma rölesi devre dışı kalır ve herhangi bir kaçak durumunda nötr siz olursunuz akım sizin üzerinizden devam eder.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı