Herkese merhaba,
Elimde Toshiba Satellite C50-A model bir laptop var. Üniversite için başka bir şehirdeyim mevcut bilgisayar(larım) masaüstü olduğu için çok eskiden kullandığım bir laptop kullanmak durumundayım. Cihazın teknik özellikleri şöyle:
- İşlemci: Intel Core i3-3110M (2 Çekirdek / 4 İş Parçacığı - 35W TDP)
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 710M
- RAM: 8 GB DDR3 (Normalde 4 GB)
- Mevcut BIOS: v1.30 (Güncelleyemedim, model kodu bulunmuyor)
Amacım bu laptopu 4 çekirdekli bir i7 işlemciye yükselterek özellikle LoL gibi oyunlarda 710M'e binen işlemci darboğazını aşmak ve daha stabil bir FPS almak.
Piyasada
i7-3630QM (4 Çekirdek / 8 İş Parçacığı - 2.4 GHz) modelini çok uygun bir fiyata buldum. Ancak bu işlemcinin bir sorunu var:
45W TDP değerine sahip.
Bana söylenen, laptopumun soğutma sisteminin mevcut i3 gibi 35W'lık işlemciler için tasarlandığı ve 45W'lık bir işlemciyi kesinlikle soğutamayacağı. İddiaya göre bu işlemciyi takarsam, aşırı ısınmadan dolayı sürekli "Thermal Throttling" yaşayacağım, işlemci hızını düşürecek ve performansta artış görmek yerine daha kötü takılmalarla karşılaşacağım.
Tavsiye edilen ise
i7-3632QM veya
i7-3612QM gibi
35W TDP'ye sahip 4 çekirdekli modellere bakmam oldu. Ancak bu modeller hem çok zor bulunuyor hem de bulunduğunda fiyatları çok daha pahalı.
Not: Laptopumun fan temizliğini ve termal macun bakımını yeni yaptım,
Arctic MX-4 macun kullandım. Şu anki 35W'lık i3 ile yük altında bile gayet serin çalışıyor.
Sizlere sormak istediğim şudur:
- Sizce de bu 10 Watt'lık TDP farkı gerçekten bu kadar büyük bir sorun yaratır mı? Soğutma bloğum (standart işlemci tek bakır borulu üstteki ekran kartı olan için C50-A bloğu) kaliteli macun desteğiyle 45W'lık bu işlemciyle bir şekilde başa çıkamaz mı?
- Daha önce benzer bir 35W'lık kasaya 45W'lık bir QM işlemci takmayı deneyen oldu mu? Sonuçlar ne oldu?
- O ucuza bulduğum i7-3630QM'i almak kısıtlı bütçeyle yapılmış bir hata mı olur, yoksa "throttle yese bile i3'ten iyidir" diyebilir miyiz?
- Bu işin tek yolu gerçekten pahalı ve nadir olan i7-3612QM / i7-3632QM modellerini aramak mıdır?
Soğutma bloğumun fotoğrafı burada;