Toshiba C50-A CPU Yükseltme - 45W (i7-3630QM) vs 35W (i7-3632QM) TDP Sorunu

HatsuneMiku39

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
SAPPHIRE RX6600 XT
RYZEN 5 5500
8X2 16GB DDR4 3200MHZ GSKILLS
GIGABYTE B450M S2H
COOLERMASTER 600W ELITE V3
1TB+1TB SSD
CD-DVD ROM
Meslek
Kombi Klima Beyaz Eşya Teknisyeni
Herkese merhaba,

Elimde Toshiba Satellite C50-A model bir laptop var. Üniversite için başka bir şehirdeyim mevcut bilgisayar(larım) masaüstü olduğu için çok eskiden kullandığım bir laptop kullanmak durumundayım. Cihazın teknik özellikleri şöyle:

• İşlemci: Intel Core i3-3110M (2 Çekirdek / 4 İş Parçacığı - 35W TDP)
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 710M
  • RAM: 8 GB DDR3 (Normalde 4 GB)
  • Mevcut BIOS: v1.30 (Güncelleyemedim, model kodu bulunmuyor)
Amacım bu laptopu 4 çekirdekli bir i7 işlemciye yükselterek özellikle LoL gibi oyunlarda 710M'e binen işlemci darboğazını aşmak ve daha stabil bir FPS almak.

Piyasada i7-3630QM (4 Çekirdek / 8 İş Parçacığı - 2.4 GHz) modelini çok uygun bir fiyata buldum. Ancak bu işlemcinin bir sorunu var: 45W TDP değerine sahip.

Bana söylenen, laptopumun soğutma sisteminin mevcut i3 gibi 35W'lık işlemciler için tasarlandığı ve 45W'lık bir işlemciyi kesinlikle soğutamayacağı. İddiaya göre bu işlemciyi takarsam, aşırı ısınmadan dolayı sürekli "Thermal Throttling" yaşayacağım, işlemci hızını düşürecek ve performansta artış görmek yerine daha kötü takılmalarla karşılaşacağım.

Tavsiye edilen ise i7-3632QM veya i7-3612QM gibi 35W TDP'ye sahip 4 çekirdekli modellere bakmam oldu. Ancak bu modeller hem çok zor bulunuyor hem de bulunduğunda fiyatları çok daha pahalı.

Not: Laptopumun fan temizliğini ve termal macun bakımını yeni yaptım, Arctic MX-4 macun kullandım. Şu anki 35W'lık i3 ile yük altında bile gayet serin çalışıyor.

Sizlere sormak istediğim şudur:

1. Sizce de bu 10 Watt'lık TDP farkı gerçekten bu kadar büyük bir sorun yaratır mı? Soğutma bloğum (standart işlemci tek bakır borulu üstteki ekran kartı olan için C50-A bloğu) kaliteli macun desteğiyle 45W'lık bu işlemciyle bir şekilde başa çıkamaz mı?
  2. Daha önce benzer bir 35W'lık kasaya 45W'lık bir QM işlemci takmayı deneyen oldu mu? Sonuçlar ne oldu?
  3. O ucuza bulduğum i7-3630QM'i almak kısıtlı bütçeyle yapılmış bir hata mı olur, yoksa "throttle yese bile i3'ten iyidir" diyebilir miyiz?
  4. Bu işin tek yolu gerçekten pahalı ve nadir olan i7-3612QM / i7-3632QM modellerini aramak mıdır?
Soğutma bloğumun fotoğrafı burada;

10W fark gerçekten de sorun yaratıyor. Eskiden işlemci değişimi yaptığım Samsung R580 model notebookta performans olarak bariz bir fark olsa da işlemci kesinlikle soğumuyordu. i5 430M'den i7 740QM modeline geçmiştim. YouTube'da video izlerken (tek sekme, 1080p) 80 derecelerde çalışıyordu.
Throttle yese bile i3 işlemciden iyidir ancak hem başınızı ağrıtır hem soğumaz hem de pil ömrü rezalet olur.

Son düzenleme:

Çekirdek hızları nominal olarak yüksek olduğu için illaki farklılıklar olacaktır pil fazla önemli değil mini akü ile geziyorum 3110M gerçekten bir programdan bir programa geçerken bile çile çektirtiyor o yüzden Quad Core bir CPU'ya geçmek istiyorum.

Eski işlemciniz ile aynı watt değerine sahip işlemci almalısınız.
i7 3632qm veya i7 3612qm bulabilirseniz çok güzel olur. Yanlış hatırlamıyorsam ikisi de 35W TDP'ye sahipti. Ancak bulamazsanız veya uygun fiyatta olmazsa mecbur 2 çekirdekli modellere yönelmelisiniz. i7 3540M veya i7 3520M gibi. 2 çekirdekli olsalar dahi i3 ile aralarındaki farkı bayağı hissedersiniz.
İşlemciler hakkında teknik bilgiler bu sayfada mevcut: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_i7_Mobile/i7-3632QM_(PGA).html

İlginiz için teşekkür ederim dikkate alacağım.

İlginiz için teşekkür ederim dikkate alacağım.

Bu arada eğer notebook BIOS'unda işlemci watt ayarı ya da güç ayarı varsa onu deneyin. Uyguladıktan sonra bir donanım monitörleme programı ile watt değişimini izleyin. Eğer 25W'a düşüyorsa 45W model alınabilir. Bu mantıkta 45W işlemci de 35W gücünde çalışır ve soğutma konusunda sıkıntı yaratmaz.

Bu yöntemi biliyorum maalesef OEM bir anakart olduğu için mümkün değil. Teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…