Toshiba Satellite P50-B-11U USB Port sorunu

Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. Son zamanlarda Toshiba Satellite P50-B-11U dizüstü bilgisayarımda donanımsal bir sorun yaşıyorum. Bu sorun, USB portlarına bağladığım herhangi bir sağlıklı aygıtın, cihazda bazen tanınamaması olayı. Bu sorunu çözmek için temiz kurulum, orijinal format bile attım ancak düzelmedi.

Babamın eski dizüstü bilgisayarına kendi taşınabilir Hardiskimi bağladığımda, sürekli tanırken, aynı aygıtı kendi dizüstü bilgisayarıma bağladığım zaman, bazen "Bu USB aygıtı tanınamadı" hatası çıkıyor ya da bazen hiçbir şey çıkmıyor ve hiç algılamıyor. Bilgisayarı açıp kapattığımda ise, bu sorun öyle düzeliyor.

Ayrıca, şimdi daha ciddi başka bir sorun daha oluştu. Web kameram USB ile bilgisayara bağlıydı ve algılanmamıştı. Ben de çıkartıp, tekrar takınca bilgisayarın donmasına veya mavi ekran vermesine yol açtı.

Doğru mudur bilmiyorum fakat bana kalırsa Çipsette ufak çaplı bir arızanın olduğundan şüpheliyim. Eskiden bu parça, iki parça halindeydi. Belki biliyorsunuzdur Kuzey ve Güney köprüleri diye geçer.

Ayrıca, USB portlarıyla ilgili bir başka sorun daha var. Şimdi bilgisayarın solunda 2 tane USB 3.1 Gen 1 Portu yer alıyor. Diğer sağ tarafında ise aynı şekilde 2 tane USB 3.1 Gen 1 portu yer almakta. Sol taraftaki 2 tane USB portuna 2 aygıt bağladığımda, sistemde istikrarsızlıklara sebep oluyor veya, örneğin ben 1. USB Portuna Hardisk bağladım ve 2. porta ise Webcam bağladım diyelim. Garip bir şekilde Hardiski bağladığım zaman, Webcam'in algılanmasına engel oluyor. Yani 2 tane port birden güç yetmiyor gibi garip bir durum söz konusu.

Ayrıca, ben kablosuz fare kullanıyorum. Genelde hardiski USB portuna bağlayınca, kablosuz farem takılmaya veya kaymaya başlıyor ve doğru düzgün çalışmıyor. Garip bir şekilde dengesizlik meydana geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anladığım kadarıyla cihazda donanımsal bir sorun var. USB portları her zaman yonga setine bağlı değildir. Bazıları üçüncü parti bir kontrolcüye (ASMedia) bağlıdır ve hatta bazen onun önünde de bir güç yongası (Texas Instruments) olabilir.

Her halükarda USB portlarını besleyen devrelerde ya da kondansatörlerde bir sorun var gibi.

Donanımsal müdahale öncesi dilerseniz bir BIOS güncellemesi yapın ama pek fayda edeceğini sanmıyorum. Ayrıca destek sayfasına girip varsa Firmware güncellemelerini de yapın.

Hiçbiri işe yaramazsa servise vermeniz gerek.

Anladığım kadarıyla cihazda donanımsal bir sorun var. USB portları her zaman yonga setine bağlı değildir. Bazıları üçüncü parti bir kontrolcüye (ASMedia) bağlıdır ve hatta bazen onun önünde de bir güç yongası (Texas Instruments) olabilir.

Her halükarda USB portlarını besleyen devrelerde ya da kondansatörlerde bir sorun var gibi.

Donanımsal müdahale öncesi dilerseniz bir BIOS güncellemesi yapın ama pek fayda edeceğini sanmıyorum. Ayrıca destek sayfasına girip varsa Firmware güncellemelerini de yapın.

Aslında sadece ASMedia çipinde değil, anakarttaki birçok mikro çip ve bileşenler hafif hasarlı görünüyor. Mesela ben 5-7 ay boyunca bilgisayardaki ses kartını çalıştıramadığım için ses alamadım. Kulaklık çıkışı ve Mikrofon girişi dahi çalışmıyordu. Ama şimdi çalışıyor. Benzer şekilde, USB portları da ara sıra çalışırken, bazen düzgün çalışamıyorlar... Ekran kartı desek, 2018'in ortalarında tamamen arızalandı ve çalışmıyor maalesef. Belki hatırlıyorsunuzdur AMD R9 M265X Ekran kartının sürücüsünü kurunca sistemin donmasına sebebiyet veriyordu ki hala öyle. Kendime yeni bir bilgisayar almaya da maddi durumum el vermiyor maalesef. Dizüstü bilgisayarım her an tamamen gidebilir de, gitmeyebilirde... Elimdeki tek kişisel bilgisayarım bu... Eğer bu dizüstümde tamamen ölürse, bilgisayarsız yaşamla göz gözeyim...

Bu arada, Toshiba dizüstü bilgisayarlar genel olarak ASUS veya MSI gibi üst düzey markaların ürettiği dizüstü bilgisayarlardan bile daha fazla ısınan bir yapıya sahip maalesef. Kutusundan ilk çıktığından beridir, oyun içi işlemci sıcaklığı 90-93 derece arası seyrederken, ekran kartı ise o zamanlar 90 derece ısıya ulaşıyordu kolayca. Çünkü, dizüstü bilgisayarın içindeki soğutma yetersiz. Böyle olunca da, anakart aşırı ısınıyor ve anakartın aşırı ısınmasıyla beraber, anakartın üzerinde bulunan çipler, yongalar ve hatta belkide kondansatörler bile aşırı sıcaktan dolayı çok yavaşça eriyor olabilir ve anakart ile düzgün temas kuramamasına yol açıyor olabilir. Toshiba maalesef kasa tasarımı konusunda da pek iyi iş çıkaramamıştı zaten. Mesela dizüstü bilgisayarımı alttan tutunca, mavi ekran veriyordu. Bunun sebebi ise, RAM'lerin bulunduğu yuvadaki hava ızgaralı kapağın, çok kolay bir şekilde esniyor olması. Esnediği için, elim RAM'lere o hava ızgaralarından azıcık deyiyor ve statik elektriklenme sonucu, mavi ekran veriyordu. :(

Bu arada, maalesef en güncel BIOS firmware sürümü zaten yüklü. Dizüstümün eski bir Toshiba dizüstü modeli olması sebebiyle, en son sürüm 2014 tarihine ait. Bundan daha günceli yok. Ayrıca maalesef Toshiba, dizüstü bilgisayarım için sürücülerin bulunduğu siteyi kaldırmış durumda. Çünkü üretimi duralı yıllar geçmiş bir cihaz var. Miras kısaca...

Ayrıca, işlemci sıcaklıklarını gösteren bi' program var Speedfan diye. O program, bilgisayardaki bileşenleri tarıyor ve bu esnada, USB portları bağlı olduğum aygıtları tanıyamamaya başlıyor. Ayrıca, speedfan'da yazan sıcaklık göstergeleri, herhangi bir oyunu açtığım zaman, sıcaklıklar birden yok oluyor ve işlemci sıcaklıklarını hiçbir şekilde gösteremiyor.
Ek olarak, Toshiba dizüstü bilgisayarlarının genel olarak kronik ısınma sorunu mevcut. Her laptop elbette thermal throttling'i bir nebze tadacaktır fakat, bu durum Toshiba dizüstü bilgisayar söz konusu olduğunda çok daha fazla bir thermal throttling söz konusu. Bunun en büyük sebeplerden biri, kullandıkları dizüstü fan'ın modeli ve türü. Ayrıca Toshiba dizüstü bilgisayarlarda çift fan değil, tek fan kullanılıyor. Tek fan hem işlemciye hemde ekran kartı yongasına bağlı. Durum böyle olunca da, bileşenleri soğutmak daha zor bir hal alıyor. Ayrıca, dizüstü bilgisayarın kasasının da soğuk tutmak için iyi tasarlanıp, tasarlanmadığı konusu da var.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı