Merhaba, şu ana kadar ping sorunu yaşamadım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; dekoder/mesh sistemi ile kapsama sorununun temelinde genelde iki taraf olur:
eşzamanlı yoğun trafik/ayarlar ve
parazitle dolu kanal/çakışma. Menzili artırmak Ping'i azaltabilir, ancak mutlaka QoS veya bant genişliği yönetimi olmadan tam stabiliteyi garanti etmeyebilir. Deco E4 ile kapsama alanını genişletip sinyal gücünü güçlendirmek, özellikle masaüstü ve laptopun uzak odalarda ise
paket kaybını ve iletim gecikmesini düşürebilir. Ancak bu tek başına yüksek gecikmeyi tamamen çözemeyebilir; QoS gibi özellikler trafiği önceliklendirdiğinde oyun/çevrimiçi uygulamalar için daha stabil ping sağlayacaktır.
Deco yönetim panelinde mevcut Wi‑Fi kanalını ve bandını kontrol ederek 2.4 GHz'de kalabalık kanallar, 5 GHz'de ise kısa menzil iletebiliyor oluyor. Kanal taraması yapıp, yoğun olmayan bir kanala geçiş yapıyorum. Çünkü yoğun kanalda sinyal zayıflar ve paket yeniden iletimi zaten artar, bu da Ping'i yükseltecektir.
Evim dubleks olduğu için 5 adet Deco E4 mevcut. Bir adet E4'ü ana router olarak kullanıyorum ve Satellite (ekstra birimi) nodları yakın mesafede konumlandırdım. Özellikle masaüstü ve laptopun bulunduğu bölgeye yakın bir Deco birimini konumlandırdım. Böylelikle daha istikrarlı ve güçlü sinyal, paket kaybını ve yeniden iletimleri azalttım.
Ancak sorunuza gelirsek ki Deco arayüzünde en sevdiğim özelliklerden biri ise; Deco uygulamasında QoS (özellikle oyun/uygulama önceliği) özelliğini açtım. Oyun veya iletişim uygulamalarını (ör. Discord, oyun istemcisi) önceliklendirdim. Evde çok fazla akıllı cihazlar ve aktif telefonlar ve laptoplar mevcut. Bu durumda aynı anda çok sayıda cihaz büyük veri kullanıyor. Bu durumda QoS trafiği düzenliyor ve Ping'i stabil tutmaya yardımcı oluyor.
Deco için QoS ayarı için kaynak:
How to set up QoS on the Deco | TP-Link Türkiye