TP-Link Deco E4 alınır mı?

Merhaba,

Dubleks dairenin (150 m² + 150 m²) pek çok Wi-Fi kapsama alanlarında kesintiler yaşıyoruz ve elimde 2 adet menzil genişletici cihazlarım mevcut:
  1. Huawei Wi-Fi AX3
  2. TP-Link TL-WA855RE
Ancak son zamanlarda ciddi kesintiler ve yavaşlamalar başladı. Bu durumda Wi-Fi Mesh sistemi kurmaya karar verdim ve bu cihazı almayı düşünüyorum:

Modemim Netmaster CBW-383ZN ve kablosuz yoluyla bir nevi menzil genişletici olacak şekilde kullanmak istiyorum. Böyle bir sistem kurmak mantıklı mıdır?
Saygılarımla.

Son düzenleyen: Moderatör:

Evet mantıklı 2 menzil genişleticiyle bile tam kapsama alanı sağlayamadıysanız mesh sistem en mantıklısı.

Geri dönüşünüz için teşekkür ediyorum, son bir sorum daha olacak; Deco'nun 1. ünitesi yani ilk cihaz, modeme ethernet kablosu ile bağlı olmak zorunda mı? Yani illa modemin yanında durmalı mı?

Sanırım evet o şekilde oluyor. Ana ünite kablolu bağlanıyor ve diğer uydulara kablosuz olarak yayıyor.

İlk üniteyi modemin yanına koymak yerine biraz uzağa koymanız gerekiyorsa uzun bir ethernet kablosu kullanarak da bağlayabilirsiniz tabii ki.

İlginiz için teşekkür ediyorum, ilgili ürün bu sabah elime ulaştı ve iyi bir ev interneti altyapısını tamamlamam abartısız 3 saatimi aldı ancak bu kadar uğraşlarıma rağmen üründen çok memnun kaldığımı söylemek isterim.

Hayırlı olsun o zaman probleminizi giderdiyse

Hocam merhaba ping sorunu yaşıyor musunuz? Benim sorunum Wi-Fi 'ye masaüstü + laptop bağlandığında ping çıkması. Deco ile menzili arttırırsam lag sorununu çözer miyim yoksa bana yine de Qos gibi bir sistem mi lazım?

Merhaba, şu ana kadar ping sorunu yaşamadım.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; dekoder/mesh sistemi ile kapsama sorununun temelinde genelde iki taraf olur: eşzamanlı yoğun trafik/ayarlar ve parazitle dolu kanal/çakışma. Menzili artırmak ping’i azaltabilir, ancak mutlaka QoS veya bant genişliği yönetimi olmadan tam stabiliteyi garanti etmeyebilir. Deco E4 ile kapsama alanını genişletip sinyal gücünü güçlendirmek, özellikle masaüstü ve laptop’un uzak odalarda ise paket kaybını ve iletim gecikmesini düşürebilir. Ancak bu tek başına yüksek gecikmeyi tamamen çözemeyebilir; QoS gibi özellikler trafiği önceliklendirdiğinde oyun/çevrimiçi uygulamalar için daha stabil ping sağlayacaktır.

Deco yönetim panelinde mevcut Wi‑Fi kanalını ve bantını kontrol ederek 2.4 GHz’de kalabalık kanallar, 5 GHz’de ise kısa menzil iletebiliyor oluyor. Kanal taraması yapıp, yoğun olmayan bir kanala geçiş yapıyorum. Çünkü yoğun kanalda sinyal zayıflar ve paket yeniden iletimi zaten artar, bu da ping’i yükseltecektir.

Evim dubleks olduğu için 5 adet Deco E4 mevcut. Bir adet E4’ü ana router olarak kullanıyorum ve satellite (ekstra birimi) nodları yakın mesafede konumlandırdım. Özellikle masaüstü ve laptop'un bulunduğu bölgeye yakın bir Deco birimini konumlandırdım. Böylelikle daha istikrarlı ve güçlü sinyal, paket kaybını ve yeniden iletimleri azalttım.

Ancak sorunuza gelirsek ki Deco arayüzünde en sevdiğim özelliklerden biri ise; Deco uygulamasında QoS (özellikle oyun/uygulama önceliği) özelliğini açtım. Oyun veya iletişim uygulamalarını (ör. Discord, oyun istemcisi) önceliklendirdim. Evde çok fazla akıllı cihazlar ve aktif telefonlar ve laptoplar mevcut. Bu durumda aynı anda çok sayıda cihaz büyük veri kullanıyor. Bu durumda QoS trafiği düzenliyor ve ping’i stabil tutmaya yardımcı oluyor.

Deco için QoS ayarı için kaynak: How to set up QoS on the Deco | TP-Link Türkiye

Evet ben de oyle düşündüm her ne kadar hız kaybı önlense de paketler birine öncelik verildiğinde diğerini arka plana atıyor. Deco S7 aldık test edeceğim gelince. Uzakta olan Deco ya ethernet kablosu ile bağlanınca kabloluya yakın performans veriyormuş. İhtiyacım olan uygulamayı veya bilgisayarı önceliklendireceğim. Modem salonda direk ethernet çekmek için duvarı delmek ve bayağı bir uzun kablo lazım çok zahmetli. Bir de SQM denen şey varmış o Bufferbloat'i tamamen minimize ediyormuş Qos buna benzer bi iş yapıyor ama SQM kökten çözüyor sanırım bu yüzden Router daha iyi olurdu yine de bir deneyeyim. Umarım bu mesh sistemi çözer işi.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…