TP-Link Deco M4 vs TP-Link PA4020p

Bamesa

Megapat
Daha fazla  
Merhaba,

Yeni taşındığım eve 500Mbit internet bağlattım. Modem salonda bulunuyor, ancak bilgisayarım küçük oda da bulunuyor ve Ethernet ile bağlantı sağlamak istiyorum. Elimde daha önce aldığım TP-Link PA4020p Ethernet ile bağlantıda daha önce denedim ping ve hız konusunda sıkıntı yaşamadım ancak uzun dönem kullanımda elektrik hattındaki dalgalanmalar primleri güçlü cihazlar takıldığında sorunlardan vs bahsedildi o yüzden kafam biraz karışmış durumda. Mesh teknolojisine baktığımda daha çok Wi-Fi odaklı diye biliyorum benim önceliğim Ethernet ile bağlanıp pingimi düşürmek. Türk Telekom bağlantısını yapan arkadaş modemin Wi-Fi 6 ve mesh özellikli olduğunu belirtti tek bir mesh modül almanız yeterli olur dedi ancak hangisi ihtiyacım için daha iyi gerçekten bilmiyorum.
Konuyla ilgili desteğinizi bekliyorum.

Merhaba,

Yeni taşındığım eve 500Mbit internet bağlattım. Modem salonda bulunuyor, ancak bilgisayarım küçük oda da bulunuyor ve Ethernet ile bağlantı sağlamak istiyorum. Elimde daha önce aldığım TP-Link PA4020p Ethernet ile bağlantıda daha önce denedim ping ve hız konusunda sıkıntı yaşamadım ancak uzun dönem kullanımda elektrik hattındaki dalgalanmalar primleri güçlü cihazlar takıldığında sorunlardan vs bahsedildi o yüzden kafam biraz karışmış durumda. Mesh teknolojisine baktığımda daha çok Wi-Fi odaklı diye biliyorum benim önceliğim Ethernet ile bağlanıp pingimi düşürmek. Türk Telekom bağlantısını yapan arkadaş modemin Wi-Fi 6 ve mesh özellikli olduğunu belirtti tek bir mesh modül almanız yeterli olur dedi ancak hangisi ihtiyacım için daha iyi gerçekten bilmiyorum.
Konuyla ilgili desteğinizi bekliyorum.
Wifi kalitesi mesafeye, aradaki duvar sayısına göre değişir. En iyisi her zaman kablo çekmektir. Powerline eğer hız ve ping konusunda seni tatmin ediyorsa ve evin elektrik tesisatı iyiyse, kablodan sonra en stabili sayılabilir. Ama 500mbpsin 500ünü de aktaracağını sanmıyorum. Modem kuytu bir yerde değilse; meshi de internetin çekmediği bölgeye en yakın güzel çeken yere koyarsanız iyi bir performans alabilirsiniz, powerlinedan daha hızlı da olabilir duruma göre. Ama meshi alıpta zaten internetin çekmediği odanızda pcnin yanina koyup da kablolu bağlanırsanız, wifi adaptörden pek bir farkı kalmaz. Dediğim gibi, mesh kullanılacaksa, en optimal yere kurulup ordan kablo çekmek yada kablosuz bağlanmak en iyi sonucu verir. Odalarda telefon prizi varsa, o hatlar genelde ethernet hattına dönüştürülebiliyor duvar içinde cat kablo kullanıldıysa. O şekilde de bir yol izleyebilirsiniz.

Wi-Fi kalitesi mesafeye, aradaki duvar sayısına göre değişir. En iyisi her zaman kablo çekmektir. PowerLine eğer hız ve ping konusunda seni tatmin ediyorsa ve evin elektrik tesisatı iyiyse, kablodan sonra en stabili sayılabilir. Ama 500Mbps'in 500'ünü de aktaracağını sanmıyorum. Modem kuytu bir yerde değilse; meshi de internetin çekmediği bölgeye en yakın güzel çeken yere koyarsanız iyi bir performans alabilirsiniz, PowerLine'dan daha hızlı da olabilir duruma göre. Ama meshi alıp da zaten internetin çekmediği odanızda PC'nin yanina koyup da kablolu bağlanırsanız, Wi-Fi adaptörden pek bir farkı kalmaz. Dediğim gibi, mesh kullanılacaksa, en optimal yere kurulup oradan kablo çekmek ya da kablosuz bağlanmak en iyi sonucu verir. Odalarda telefon prizi varsa, o hatlar genelde Ethernet hattına dönüştürülebiliyor duvar içinde CAT kablo kullanıldıysa. O şekilde de bir yol izleyebilirsiniz.

Yönlendirmeniz için çok teşekkürler. Aslında Wi-Fi menzili ile ilgili bir problemim yok en uzak oda da bile 40Mbit hız alabildim Wi-Fi 6'yla (yatak odası çokta ihtiyaç olmayan bir oda). Yani mesh alırsam bir nevi PowerLine ile aynı mantıkta kullanacağım bilgisayara Ethernet ile bağlayacağım.

Mesh cihaz interneti ana dağıtıcı modemden kablosuz alacak sonuçta PowerLine gibi değil. Bu yüzden benim kullanıma göre mesh ağ PowerLine'a göre daha yüksek pingte bağlantı sağlar doğru muyum acaba?

Teşekkürler.

Mesh cihaz interneti ana dağıtıcı modemden kablosuz alacak sonuçta PowerLine gibi değil. Bu yüzden benim kullanıma göre mesh ağ PowerLine'a göre daha yüksek pingte bağlantı sağlar doğru muyum acaba?
Şu an halihazırda bilgisayarla odanızdan wifiye bağlandığınızda ne ping alıyorsanız, aşağı yukarı o olur alacağınız ping de mesh ile. Dediğim gibi, meshi iyi çeken bir yere konumlandırmadan kullanırsanız, telefonla bağlandığız modem o konumda nasıl çekiyorsa, mesh de pek bir fayda sağlayamaz. Yani örnek olarak, sizin odanızda şuan 40 mbps wifi çekiyor modemden. Siz masanıza meshi koyup kabloyu taktığınızda o da 45-50den fazla bir şey sağlayamaz. Ama eğer en yakın 200-300 mbps çeken koridora vs koyarsanız, bilgisayar ile meshe bağlandığınızda 250-300 görürsünüz.

Çok teşekkürler desteğiniz için, taşındığım daire 2024 yılında inşaa edilmiş 4 bloklu özel bir sitede yani elektrik alt yapısı yeni bir problem olmayacağını sanıyorum. Halihazırda elimde PowerLine'da varken onun performansını deneyerek ilerleyeyim o zaman tekrar sağ olun.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı