Rehber TP-Link EasyMesh Kurulumu - Hem router hem menzil genişletici

Herkese merhabalar. Yaklaşık 2 ay önce evime Türk Telekom fiber altyapı geldi. Ben de evime mesh sistem kurmaya karar verdim. Araştırınca fazla bir Türkçe rehber bulunmadığını gördüm ve sizlere de nasıl yapılacağını anlatmaya karar verdim.

Rehberi genellikle ev kullanıcıları için en iyi mesh çözümlerini üreten TP-Link üzerinden anlatmaya karar verdim.

Kullandığım cihazlar giriş-orta seviye routerlar. Yani minimum bütçe ile gördüğüm kadarıyla TP-Link'in en stabil hizmet veren ürünleri.

Kullandığım cihazlar;

TP-Link Archer AX23 Router
TP-Link Archer AX10 Router

Rehberde menzil genişleticiler için de anlatım yapacağım fakat o kısmı denemedim Mevcut olan rehberi Türkçe'ye çevirdim.

Deco serisi ürünler için maalesef pek bir bilgiye sahip olmadığım için o kısmı anlatmadım.

Router-Router Arasında EasyMesh Kurulumu

TP-Link bu konuda çok kolayca Mesh kurabilmemizi sağlamış.

Kablolu Bağlantı ile Mesh Kurulumu

Daha iyi bir Mesh deneyimi için kablolu bağlantı iyi bir seçenektir. Kablolu (Ethernet Backhaul) ile mesh sistem kurmak için destekli bir cihaza sahip olmanız gerekir.
EasyMesh Ethernet Backhaul destekli routerların listesi

Burada işler çok kolay. Eğer destekli ise direkt olarak cihazı kutudan çıkarın ve ana modeme kablo ile bağlayıp başlatın. 5 dakika içerisinde otomatik olarak cihaz kendini uydu moduna alıyor ve ana modemdeki internet bilgilerini kopyalayarak mesh sistemi kuruyor.

Eğer cihaz fabrika ayarlarında değilse sıfırlayıp cihaz açılırken kapatıp kabloyu taktıktan sonra tekrar açabilirsiniz.

Kablosuz Bağlantı ile Mesh Kurulumu

Eğer ki kablo tesisatınız yoksa kablosuz olarak da mesh sistem kurabilirsiniz. Öncelikle yine destekli bir cihaza sahip olmanız lazım. Linki aşağıda.
Destekli Router'lar

Öncelikle uydu olarak kullanacağımız cihazımızı açalım ve arayüzüne girelim. Gelişmiş kısmından EasyMesh bölümünden işleyiş biçimini uydu olarak değiştirelim.

Resimler TP-Link Emülatörler sayfasından alınmıştır.

Cihaz açıldıktan sonra ana modeme geçip yine aynı bölümden cihaz ekleme butonuna tıklayın.

Router olarak seçim yapalım.

Uygun cihazı bulduktan sonra ekleye tıklayın ve işlemi bitirin.

Router-Range Extender Arasında EasyMesh Kurulumu

Kablolu Kurulum

Kurulum kolay. Eğer destekli bir cihazınız varsa yine ikisini de LAN kablosuyla birlikte bağlayınca otomatik olarak çalışmaya başlıyorlar.
Destekli Cihazlar

Kablosuz Kurulum

Range Extender arayüzüne girin ve normalce kurulumu yapın. Kurulum yaparken ana ağınızın yanında EasyMesh ibaresi çıkacaktır

Resim Kaynağı

Kapanış

Evet, mesh sistem kurulumu bu kadar kolay. Bu işlemleri yapmanız herhalde 10 dakikadan fazlasını almamıştır. Umarım yardımcı olmuşumdur.

Uzun zaman sonra tekrardan rehber yazıyorum ve bazı hatalar yapmış olabilirim, kusuruma bakmayın. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

İyi Sosyaller!

Kaynaklar;

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…