Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Exper Ultranote A5B-321
Anakart: Clevo W55xEU
CPU: i3-2348m
GPU: HD 3000
RAM:4GB DDR3 1333MHz
SSD:500GB Sandisk Ultra 3D
Merhaba arkadaşlar, bugün size 1000. mesajım şerefine FSF onaylı (ya da yönergelerini izleyen) distrolardan Ubuntu tabanlı Trisquel'in nasıl yüklendiğini göstereceğim. Kendisi son kullanıcı için bana kalırsa bu klasmanda önerilebiecek distrodur. Ayrıca çoğu sektörde (eğitim, günlük kullanım vb.) Kullanılır. Kernel olarak diğer özgür dağıtımlardaki gibi Linux-Libre'yi tercih eder. Beni en çok şaşırtan yönü ise içinde kapalı kaynak yazılımların ve sorunların cirit attığı Snap gibi bir paket yöneticisine sahip bir tabandan nasıl özgür bir dağıtım çıkarmış olduklarıdır, bilenler yazarsa sevinirim.
Arayüz seçenekleri:
+Mate (varsayılan)
+KDE (Triskel sürümü)
+LXDE (Trisquel Mini sürümü)
+Sugar WM (Trisquel Sugar TOAST sürümü)
Dipnot: Dilerseniz netinstall ISO'su da bulunmaktadır, oradan da yükleyebilirsiniz.
Sistem gereksinimleri (önerdiğim):
+1GB veya üstü RAM bellek
+10GB veya üstü dahili depolama
+32 veya 64 Bit CPU
Ben kurulumu her zamanki gibi sanal makineden (Legacy/MBR) anlatacağım. Eğer hazırsanız kuruluma geçebiliriz:
İlk olarak Trisquel'in sitesinden (Download | Trisquel GNU/Linux - Run free!) ISO dosyamızı indirip SHA kontrölünü yapıyoruz. Ben Mate sürümünü yükleyeceğim, siz sisteminize göre başka bir sürümü seçebilirsiniz. Ardından flash belleğe Rufus (dd modu ile), Ventoy, balenaEtcher veya dd if komutu ile ISO dosyamızı yazdırıyoruz. Sistemimizi yeniden başlatıp boot menüden flash belleği seçiyoruz.
Gelen GRUB mensüünden dilimizi seçip Trisquel'i Kurun seçeneğini seçiyoruz.
Biraz bekledikten sonra gelen kurulum ekranından dilimizi seçerek başlıyoruz, bende Türkçe otomatik seçili geldi GRUB ekranında Türkçeyi seçtiğim için.
Klavye düzenimizi seçip devam ediyoruz.
Gelen ekrandan yüklenirken güncellemeleri indir diyorum; siz isterseniz kurulum sonrası kendiniz güncelleyebilirsiniz.
Disk seçimi ekranından Diski sil ve Trisquel dağıtımını kur seçeneğinden ilerliyorum. İsterseniz İleri seviye özellikler seçeneğinden diskinizi sifreleyebilirsiniz veya Başka bir şey seçeneğinden ilerleyerek diskinizi elle bölümlendirebilirsiniz.
Gelen uyarıdan Devam et seçeneğine basarak ilerliyoruz.
Karşımıza gelen haritadan saat dilimimizi ayarlamak için bulunduğumuz bölgeyi seçiyoruz.
Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturup devam ediyoruz. Şifre olarak ben kısa bir şifre seçtim ve sistem şifren kısa diyerek uyarı verdi ama siz güvenliğiniz için mümkün mertebe uzun bir şifre kullanın. (Güncellemelerle yükleme süresi bayağı uzun sürdüğü için güncellemeleri kapatıp tekrar kurdum, bilgisayar adını öncekiyle aynı olarak girdiğimden dolayı bu isim ağda var hatası aldım; siz muhtemelen bu uyarıyla karşılaşmazsınız.
)
Ve artık kurulum bitene kadar beklemekten başka bir şey yapmıyoruz.
Uzun bir bekleyişten sonra nihayet kurulumumuz bitti, şimdi yeniden başlat diyoruz.
Artık sistemimizi kullanmaya başlayabiliriz.
Artıları:
+ Son kullanıcıya en çok hitap eden dağıtım (bence)
+ Çoğu uygulamanın olması
+ Snap gibi kapalı kaynak ve sorunlu bileşenlerin olmaması
Eksileri:
+ Çözünürlük sorunu yaşadım, Distrowatch'te okuduğum kadarıyla başkaları da karşılaşmış
+ Sahipli yazılım kullanan sürücünüz varsa sorun yaşayabilirsiniz
+ Xorg yerine Wayland kullanabilirdi
+ Kernel sürümü biraz eski, daha güncel kernel kullanabilirlerdi
Sizce incelemem nasıldı? Fikirlerinizi ve sorunlarınızı belirtirseniz sevinirim. İyi Sosyaller.
Arayüz seçenekleri:
+Mate (varsayılan)
+KDE (Triskel sürümü)
+LXDE (Trisquel Mini sürümü)
+Sugar WM (Trisquel Sugar TOAST sürümü)
Dipnot: Dilerseniz netinstall ISO'su da bulunmaktadır, oradan da yükleyebilirsiniz.
Sistem gereksinimleri (önerdiğim):
+1GB veya üstü RAM bellek
+10GB veya üstü dahili depolama
+32 veya 64 Bit CPU
Ben kurulumu her zamanki gibi sanal makineden (Legacy/MBR) anlatacağım. Eğer hazırsanız kuruluma geçebiliriz:
İlk olarak Trisquel'in sitesinden (Download | Trisquel GNU/Linux - Run free!) ISO dosyamızı indirip SHA kontrölünü yapıyoruz. Ben Mate sürümünü yükleyeceğim, siz sisteminize göre başka bir sürümü seçebilirsiniz. Ardından flash belleğe Rufus (dd modu ile), Ventoy, balenaEtcher veya dd if komutu ile ISO dosyamızı yazdırıyoruz. Sistemimizi yeniden başlatıp boot menüden flash belleği seçiyoruz.
Gelen GRUB mensüünden dilimizi seçip Trisquel'i Kurun seçeneğini seçiyoruz.
Biraz bekledikten sonra gelen kurulum ekranından dilimizi seçerek başlıyoruz, bende Türkçe otomatik seçili geldi GRUB ekranında Türkçeyi seçtiğim için.
Klavye düzenimizi seçip devam ediyoruz.
Gelen ekrandan yüklenirken güncellemeleri indir diyorum; siz isterseniz kurulum sonrası kendiniz güncelleyebilirsiniz.
Disk seçimi ekranından Diski sil ve Trisquel dağıtımını kur seçeneğinden ilerliyorum. İsterseniz İleri seviye özellikler seçeneğinden diskinizi sifreleyebilirsiniz veya Başka bir şey seçeneğinden ilerleyerek diskinizi elle bölümlendirebilirsiniz.
Gelen uyarıdan Devam et seçeneğine basarak ilerliyoruz.
Karşımıza gelen haritadan saat dilimimizi ayarlamak için bulunduğumuz bölgeyi seçiyoruz.
Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturup devam ediyoruz. Şifre olarak ben kısa bir şifre seçtim ve sistem şifren kısa diyerek uyarı verdi ama siz güvenliğiniz için mümkün mertebe uzun bir şifre kullanın. (Güncellemelerle yükleme süresi bayağı uzun sürdüğü için güncellemeleri kapatıp tekrar kurdum, bilgisayar adını öncekiyle aynı olarak girdiğimden dolayı bu isim ağda var hatası aldım; siz muhtemelen bu uyarıyla karşılaşmazsınız.
Ve artık kurulum bitene kadar beklemekten başka bir şey yapmıyoruz.
Uzun bir bekleyişten sonra nihayet kurulumumuz bitti, şimdi yeniden başlat diyoruz.
Artık sistemimizi kullanmaya başlayabiliriz.
Artıları:
+ Son kullanıcıya en çok hitap eden dağıtım (bence)
+ Çoğu uygulamanın olması
+ Snap gibi kapalı kaynak ve sorunlu bileşenlerin olmaması
Eksileri:
+ Çözünürlük sorunu yaşadım, Distrowatch'te okuduğum kadarıyla başkaları da karşılaşmış
+ Sahipli yazılım kullanan sürücünüz varsa sorun yaşayabilirsiniz
+ Xorg yerine Wayland kullanabilirdi
+ Kernel sürümü biraz eski, daha güncel kernel kullanabilirlerdi
Sizce incelemem nasıldı? Fikirlerinizi ve sorunlarınızı belirtirseniz sevinirim. İyi Sosyaller.
Son düzenleyen: Moderatör: