Rehber Trisquel kurulumu

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Exper Ultranote A5B-321
Anakart: Clevo W55xEU
CPU: i3-2348m
GPU: HD 3000
RAM:4GB DDR3 1333MHz
SSD:500GB Sandisk Ultra 3D
Merhaba arkadaşlar, bugün size 1000. mesajım şerefine FSF onaylı (ya da yönergelerini izleyen) distrolardan Ubuntu tabanlı Trisquel'in nasıl yüklendiğini göstereceğim. Kendisi son kullanıcı için bana kalırsa bu klasmanda önerilebiecek distrodur. Ayrıca çoğu sektörde (eğitim, günlük kullanım vb.) Kullanılır. Kernel olarak diğer özgür dağıtımlardaki gibi Linux-Libre'yi tercih eder. Beni en çok şaşırtan yönü ise içinde kapalı kaynak yazılımların ve sorunların cirit attığı Snap gibi bir paket yöneticisine sahip bir tabandan nasıl özgür bir dağıtım çıkarmış olduklarıdır, bilenler yazarsa sevinirim.

Arayüz seçenekleri:
+Mate (varsayılan)
+KDE (Triskel sürümü)
+LXDE (Trisquel Mini sürümü)
+Sugar WM (Trisquel Sugar TOAST sürümü)
Dipnot: Dilerseniz netinstall ISO'su da bulunmaktadır, oradan da yükleyebilirsiniz.

Sistem gereksinimleri (önerdiğim):
+1GB veya üstü RAM bellek
+10GB veya üstü dahili depolama
+32 veya 64 Bit CPU

Ben kurulumu her zamanki gibi sanal makineden (Legacy/MBR) anlatacağım. Eğer hazırsanız kuruluma geçebiliriz:
İlk olarak Trisquel'in sitesinden (Download | Trisquel GNU/Linux - Run free!) ISO dosyamızı indirip SHA kontrölünü yapıyoruz. Ben Mate sürümünü yükleyeceğim, siz sisteminize göre başka bir sürümü seçebilirsiniz. Ardından flash belleğe Rufus (dd modu ile), Ventoy, balenaEtcher veya dd if komutu ile ISO dosyamızı yazdırıyoruz. Sistemimizi yeniden başlatıp boot menüden flash belleği seçiyoruz.

ss1.png

ss2.png

Gelen GRUB mensüünden dilimizi seçip Trisquel'i Kurun seçeneğini seçiyoruz.

ss3.png

ss4.png

ss5.png

Biraz bekledikten sonra gelen kurulum ekranından dilimizi seçerek başlıyoruz, bende Türkçe otomatik seçili geldi GRUB ekranında Türkçeyi seçtiğim için.

ss6.png

Klavye düzenimizi seçip devam ediyoruz.

ss7.png

Gelen ekrandan yüklenirken güncellemeleri indir diyorum; siz isterseniz kurulum sonrası kendiniz güncelleyebilirsiniz.

ss8.png

Disk seçimi ekranından Diski sil ve Trisquel dağıtımını kur seçeneğinden ilerliyorum. İsterseniz İleri seviye özellikler seçeneğinden diskinizi sifreleyebilirsiniz veya Başka bir şey seçeneğinden ilerleyerek diskinizi elle bölümlendirebilirsiniz.

ss9.png

ss10.png

ss11.png

Gelen uyarıdan Devam et seçeneğine basarak ilerliyoruz.

ss12.png

Karşımıza gelen haritadan saat dilimimizi ayarlamak için bulunduğumuz bölgeyi seçiyoruz.

ss13.png

Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturup devam ediyoruz. Şifre olarak ben kısa bir şifre seçtim ve sistem şifren kısa diyerek uyarı verdi ama siz güvenliğiniz için mümkün mertebe uzun bir şifre kullanın. (Güncellemelerle yükleme süresi bayağı uzun sürdüğü için güncellemeleri kapatıp tekrar kurdum, bilgisayar adını öncekiyle aynı olarak girdiğimden dolayı bu isim ağda var hatası aldım; siz muhtemelen bu uyarıyla karşılaşmazsınız. :D )

ss14.png

Ve artık kurulum bitene kadar beklemekten başka bir şey yapmıyoruz. :D

ss15.png

Uzun bir bekleyişten sonra nihayet kurulumumuz bitti, şimdi yeniden başlat diyoruz.

ss16.png

Artık sistemimizi kullanmaya başlayabiliriz.

ss17.png

ss18.png

ss22.png

ss21.png

ss19.png

ss20.png

ss23.png

Artıları:
+ Son kullanıcıya en çok hitap eden dağıtım (bence)
+ Çoğu uygulamanın olması
+ Snap gibi kapalı kaynak ve sorunlu bileşenlerin olmaması

Eksileri:
+ Çözünürlük sorunu yaşadım, Distrowatch'te okuduğum kadarıyla başkaları da karşılaşmış
+ Sahipli yazılım kullanan sürücünüz varsa sorun yaşayabilirsiniz
+ Xorg yerine Wayland kullanabilirdi
+ Kernel sürümü biraz eski, daha güncel kernel kullanabilirlerdi

Sizce incelemem nasıldı? Fikirlerinizi ve sorunlarınızı belirtirseniz sevinirim. İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar, bugün size 1000. mesajım şerefine FSF onaylı (ya da yönergelerini izleyen) distrolardan Ubuntu tabanlı Trisquel'in nasıl yüklendiğini göstereceğim. Kendisi son kullanıcı için bana kalırsa bu klasmanda önerilebiecek distrodur. Ayrıca çoğu sektörde (eğitim, günlük kullanım vb.) Kullanılır. Kernel olarak diğer özgür dağıtımlardaki gibi Linux-Libre'yi tercih eder. Beni en çok şaşırtan yönü ise içinde kapalı kaynak yazılımların ve sorunların cirit attığı Snap gibi bir paket yöneticisine sahip bir tabandan nasıl özgür bir dağıtım çıkarmış olduklarıdır, bilenler yazarsa sevinirim.

Arayüz seçenekleri:
+Mate (varsayılan)
+KDE (Triskel sürümü)
+LXDE (Trisquel Mini sürümü)
+Sugar WM (Trisquel Sugar TOAST sürümü)
Dipnot: Dilerseniz netinstall ISO'su da bulunmaktadır, oradan da yükleyebilirsiniz.

Sistem gereksinimleri (önerdiğim):
+1GB veya üstü RAM bellek
+10GB veya üstü dahili depolama
+32 veya 64 Bit CPU

Ben kurulumu her zamanki gibi sanal makineden (Legacy/MBR) anlatacağım. Eğer hazırsanız kuruluma geçebiliriz:
İlk olarak Trisquel'in sitesinden (Download | Trisquel GNU/Linux - Run free!) ISO dosyamızı indirip SHA kontrölünü yapıyoruz. Ben Mate sürümünü yükleyeceğim, siz sisteminize göre başka bir sürümü seçebilirsiniz. Ardından flash belleğe Rufus (dd modu ile), Ventoy, balenaEtcher veya dd if komutu ile ISO dosyamızı yazdırıyoruz. Sistemimizi yeniden başlatıp boot menüden flash belleği seçiyoruz.

Eki Görüntüle 1529506

Eki Görüntüle 1529505

Gelen GRUB mensüünden dilimizi seçip Trisquel'i Kurun seçeneğini seçiyoruz.

Eki Görüntüle 1529504

Eki Görüntüle 1529503

Eki Görüntüle 1529502

Biraz bekledikten sonra gelen kurulum ekranından dilimizi seçerek başlıyoruz, bende Türkçe otomatik seçili geldi GRUB ekranında Türkçeyi seçtiğim için.

Eki Görüntüle 1529501

Klavye düzenimizi seçip devam ediyoruz.

Eki Görüntüle 1529500

Gelen ekrandan yüklenirken güncellemeleri indir diyorum; siz isterseniz kurulum sonrası kendiniz güncelleyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1529499

Disk seçimi ekranından Diski sil ve Trisquel dağıtımını kur seçeneğinden ilerliyorum. İsterseniz İleri seviye özellikler seçeneğinden diskinizi sifreleyebilirsiniz veya Başka bir şey seçeneğinden ilerleyerek diskinizi elle bölümlendirebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1529498

Eki Görüntüle 1529497

Eki Görüntüle 1529496

Gelen uyarıdan Devam et seçeneğine basarak ilerliyoruz.

Eki Görüntüle 1529495

Karşımıza gelen haritadan saat dilimimizi ayarlamak için bulunduğumuz bölgeyi seçiyoruz.

Eki Görüntüle 1529494

Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturup devam ediyoruz. Şifre olarak ben kısa bir şifre seçtim ve sistem şifren kısa diyerek uyarı verdi ama siz güvenliğiniz için mümkün mertebe uzun bir şifre kullanın. (Güncellemelerle yükleme süresi bayağı uzun sürdüğü için güncellemeleri kapatıp tekrar kurdum, bilgisayar adını öncekiyle aynı olarak girdiğimden dolayı bu isim ağda var hatası aldım; siz muhtemelen bu uyarıyla karşılaşmazsınız. :D )

Eki Görüntüle 1529493

Ve artık kurulum bitene kadar beklemekten başka bir şey yapmıyoruz. :D

Eki Görüntüle 1529492

Uzun bir bekleyişten sonra nihayet kurulumumuz bitti, şimdi yeniden başlat diyoruz.

Eki Görüntüle 1529491

Artık sistemimizi kullanmaya başlayabiliriz.

Eki Görüntüle 1529490

Eki Görüntüle 1529489

Eki Görüntüle 1529485

Eki Görüntüle 1529486

Eki Görüntüle 1529488

Eki Görüntüle 1529487

Eki Görüntüle 1529484

Artıları:
+Son kullanıcıya en çok hitap eden dağıtım (bence)
+Çoğu uygulamanın olması
+Snap gibi kapalı kaynak ve sorunlu bileşenlerin olmaması

Eksileri:
+Çözünürlük sorunu yaşadım, Distrowatch'te okuduğum kadarıyla başkaları da karşılaşmış
+Sahipli yazılım kullanan sürücünüz varsa sorun yaşayabilirsiniz
+Xorg yerine Wayland kullanabilirdi
+Kernel sürümü biraz eski, daha güncel kernel kullanabilirlerdi

Sizce incelemem nasıldı. Fikirlerinizi ve sorunlarınızı belirtirseniz sevinirim. İyi Sosyaller.
Elinize sağlık, güzel rehber olmuş. RAM kullanımı LXDE olmasına rağmen çok yüksek geldi bana.

Hocam çakma Linux Mint gibi duruyor.
(Linux tarafından yapılan çakma Linux Mint gibi.)
Hocam o görünüm Ubuntu tabanlı olmasından kaynaklı, çoğu Ubuntu tabanlı distro öyle gözüküyor zaten.
Elinize sağlık, güzel rehber olmuş. RAM kullanımı LXDE olmasına rağmen çok yüksek geldi bana.
Teşekkür ederim. Ayrıca arayüz Mate hocam.
Devam hocam. Elinize sağlık. O bu değil de arkaplan çok iyi duruyor. 😀
Sırada Parabola GUI ve Hyperbola CLI kurulum rehberi var. Teşekkürler. Evet, bende arkaplanı çok sevdim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı