TSMC 2024’e Kadar Intel ve Samsung’un Gerisinde Kalacak

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
TSMC

TSMC, yeni teknolojileri geciktirmesiyle beraber, Intel ve Samsung’un gerisine düşecek. Yarı iletken üreticisi TSMC, şu anda en gelişmiş yarı iletken şirket olarak görülüyor. Zira Intel’in 3 yıla mal olan 10nm gecikmesi, şirkette büyük bir kazanç kapısı araladı. Bununla birlikte yakın tarihli bir rapor, TSMC’nin 2025’te yalnızca her yönden kapılı (GAA) transistörlerine geçeceğini gösterdi. Buda demek […]

Devamı: TSMC 2024’e Kadar Intel ve Samsung’un Gerisinde Kalacak
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

İntel'in bile gerisi denince şaşırdım ama Intel kapasite yüzünden TSMC'ye gitti galiba. Bu yarı iletkende bir kriz var ama neyse.

Intel'in TSMC'ye gittiği kesin değil ancak gitse de önemsiz modeller için gidecektir. Yoksa amiral gemisi ya da high-end olarak tabir edilen modelleri birçok mühendislik sırrı içeriyor. Ki, Intel'in 14nm üretimde olmasına rağmen AMD ile savaşabilmesinin en büyük sebebi, kullandığı kendine özgün üretim teknolojisi.

Yetersizliğe rağmen AMD'nin Samsung'la görüşmesinin arkası ortaya çıktı. Bu görüşme anlaşmayla bitecek belli ki.

nm değerleri azalsa bile, transistör yoğunluğundaki artış ne Intel ne de Samsung ile baş edebilecek seviyede değil. Samsung ile bir şey çıkar mı, pek sanmıyorum. Ki, saçma olur bu. AMD TSMC'ye çok yatırım yaptı.

Son düzenleme:
nm değerleri azalsa bile, transistör yoğunluğundaki artış ne Intel ne de Samsung ile baş edebilecek seviyede değil. Samsung ile bir şey çıkar mı, pek sanmıyorum. Ki, saçma olur bu. AMD TSMC'ye çok yatırım yaptı.
TSMC ile AMD şu ana kadar iyi gitti ama Apple şu an tabiri caizse TSMC'yi emiyor. Kim bilir şirket AMD'yi nasıl geri plana attı ki Samsung'un Nvidia ile yaşadığı açık sorunlara rağmen AMD ile Samsung görüşüyor. Bir de AMD AM5 ile DDR5'e 5NM ile geçecek ki 5NM bandı şu an Apple'ın asıl yer kapladığı alan. Ne yapacaklar bilmiyorum ama umarım yeni serilerde bunlardan dolayı stok sorunu yaşanmaz.

TSMC bu kadar silikonu nasıl sağlicak ki zaten?
Yakında Samsung'da silikon yarışında geride kalacak.

AMD ve Apple artık kendi silikon ve transisatörlerini üretmesi gerekiyor.

Intel'in 14nm tsmc 10nm fin fet transiatörlere denk zaten.

5nm büyük ihtimalle 2022 Q3-Q4 arası çıkar oda TSMC 2.5nm olur.

Zaten 2.5nm yeni transisatör mantığı bulunmazsa tarih olacak.

AMD ve Apple artık kendi silikon ve transisatörlerini üretmesi gerekiyor.

İşte, kolay bir şey değil. Silikonu üretebilecek adam, işlemci için ARM'den lisans almakla uğraşmaz ki. ARM'nin mantığı bu zaten. Sen, sadece tasarlarsın, gerisini başka şirketlere yaptırırsın.

Intel'e gelince, senelerdir kendi işlemcilerini üretiyorlar. Şu an sadece silikon üretimindeki know-how birikimleri bile, sıfırdan bu işe başlayacak AMD/Apple için, yakalaması seneleri bulacak seviyede.

İşte, kolay bir şey değil. Silikonu üretebilecek adam, işlemci için ARM'den lisans almakla uğraşmaz ki. ARM'nin mantığı bu zaten. Sen, sadece tasarlarsın, gerisini başka şirketlere yaptırırsın.

Intel'e gelince, senelerdir kendi işlemcilerini üretiyorlar. Şu an sadece silikon üretimindeki know-how birikimleri bile, sıfırdan bu işe başlayacak AMD/Apple için, yakalaması seneleri bulacak seviyede.

Anlamadığım şu amd/apple üretirse Intel mi geride kalacak? Yoksa Apple / AMD kendi yongalarını üretirse Intel'in mi gerisinde kalacak?

Sorun şu: Yonga üretmek aşırı derecede pahalı ve aşırı derecede yüksek mühendislik gerektiren, sancılı ve yorucu bir iş. AMD için neyse ama Apple gibi işlemciler üzerine özelleşmemiş bir firma için, yılda bir kere çıkacak cihazlarda kullanılsın diye sıfırdan silikon üretim tesisleri kurmak mantıklı değil.

Şu an TSMC'nin geri kalacağı iki yer var:
  • nm değerleri düşerken transistör yoğunluğundaki artış, Intel kadar yüksek değil. TMSC planına uygun gidemiyor.
  • Intel ve Samsung birkaç sene içinde yeni GAAFET üretim teknolojisine geçecek. Ancak TSMC bu teknolojiye en erken 2024 ortasında geçmeyi planlıyor. Bu da bir eksi zira GAAFET birçok alanda iyileştirme sunuyor.
Kendi silikonunu üretmek ciddi bir iş. AMD, Zen ile beraber Intel'e üstünlük kurmuş olabilir ancak Intel kadar derin ve gelişmiş bir firma değil. Zaten zar zor mali krizden kurtuldular.

Üzüldüm LANIntel AMD NVIDIA ve Samsung geride kalacakmış😭😭😭😭

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı