TT-FTTH 100 Mbps paket hız değişkenliği

TroubleMaker

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, kafamı karıştıran bir soru var. TT FTTH alt yapıda herhangi bir firmada alından 100 Mbps paketler kiminde 95-96 Mbps ile sınırlanırken kiminde 130 Mbps ile sınırlanıyor. Başta bunun firmalar ile alakalı olduğunu düşündüm fakat TurkNet'de 130 Mbps alanda var 95 Mbps alanda. GPON veya Ont'den kaynaklı olduğunu düşündüm TurkNet'de 95 ile sınırlıydım nakil yaptırdım Comnet'e hızım 130 Mbps ile sınırlı oldu. Bu sınırı kim belirliyor? Bu sınır nasıl kaldırılıyor? Son olarak bu sınırın teknik ismi ne?

Not: Alt yapıdan kaynaklı değildir. Daireye kadar fiber (FTTH) üzerindeki sınırdan bahsediyorum.

@erengore

VAE hizmet adlığınız için OLT denen cihaz üzerinden kısıtlanıyor ve bunu TT yapıyor. Hız profil kontrolü TT'nin elinde...

Yani ne ONT ne GPON kaynaklı bir durum. Zaten kullandığınız altyapı FTTH/GPON olarak geçiyor. GPON'nun ayrı bir şeymiş gibi düşünmeyin...

OLT dediğiniz cihaz hangisi?

@Ulunay 'ın verdiği cevap; kafanızdaki sorularınızın cevabıdır.

Optik ağın sonlandığı ve diğerine yollandığı genelde hız profillerinin uygulandığı komplex cihaz. Evinizde yok bu cihazdan. Outdoor bir cihaz.

Ben böyle biliyorum yanlışım varsa @Ulunay hocam düzeltsin beni.

Genelde santral veya POP noktasında bulunan, bölgesel trafiğin bir kısmından sorumlu olan cihaz.
Peki neden kimini 95 Mbps kimine 130 Mbps?
OLT'de tam anlamıyla hız kontrolü yapamıyorsunuz. Bunu sanal olarak gerçekleşen bir kısıtlama gibi düşünün.

Siz oraya 100 Mbps yazdığınızda üzerine geçiyorsunuz. Ne yaparsanız yapın geçiliyor.

Firma sizi 100 Mbps'de tutmak istediği için bunu agresif şekilde yapıyor. Hızdan çok paketlerden filtreleme yaparak elde ediyor. Gün sonunda 95 Mbps'e sabitleniyor ama veri kaybı yaşıyorsunuz.

Bu uygulamadan vazgeçildi ve yavaş yavaş insanları eski sisteme alıyorlar.

Kabaca böyle anlatabilirim. Biraz teknik açıdan uzak oldu...

Son düzenleme:
Yani anladığım kadarıyla günün sonunda internet sağlayıcısının belirlediği profilden veya sınırdan kaynaklı. Peki biz buna DSLAM kilidi diyebilir miyiz? Örneğin NetSpeed firmasından hizmet aldım 100 Mbps paket, VDSL olduğu için değerlerim max 70 Mbps gözüküyordu ama firma stabil olsun diye 60 Mbps'ye sabitlemişti arayıp telefonda 100 Mbps olarak ayarlatınca hızım arttı ve 68 Mbps oldu aynı mantık değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…