Türbine soğutma sistemi tasarısı

inventress

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar bildiğimiz gibi bilgisayar kasası içerisinde en çok ısınan parça işlemcidir ve işlemciler su veya hava ile soğur. Sıvı soğutma pahalı ama iyi iş çıkaran, hava ise daha düşük performans veren olarak bilinir. Uzun zamandır aklımda olan projeyi paylaşmak istiyorum. Aklınızda canlansın diye çizmeye çalıştım biraz ama pek iyi çizemem. Ana olay işlemciyi hava akışı ile soğutmak ama bu hava akışı sert ve kasa içerisinde değil. Projede mini türbin motor kullanmayı düşünüyorum. Kasa ön panelde hava girişi mini türbin ile sağlanıyor ve filtreden geçiyor tabi ilk başta. Yaklaşık 25 mm lik bir boru ile direkt işemci üzerindeki tasarladığım bloğa ulaşan hava sert bir şekilde burada oluşan sıcaklığı bloğun diğer tarafından çıkan boru ile kasanın üst tarafındaki ters türbinine ulaşıyor. Bu tirbün de havayı dışarı itiyor. Yani işlemci sıcaklığı kasaya yayılmıyor ve sıvı soğutma kadar verimli olacağını düşünüyorum. Ayrıca maliyeti de düşük tutacaktır. Öneri, fikir ve desteklerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
4 veya 5. sınıfta öğrendiğime göre gazlar ısıyı çok az iletiyordu. Hava soğutmalara bir bakarsan örneğin Xigmatek tyr sd962 de 2 tane, Noctua NH-D14 te 6 tane ısı borusu görürsün. Önerdiğin fikire çok benzeyen bir şey de buzdolabı mantığı. Havayı sıkıştırıp, soğutup sonra basıncını tekrar düşürerek çok çok soğutuyordu hatırladığım kadarıyla. Aşağıdaki sistem de aynen öyle.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…